onsdag 27 maj 2009

Dagens klubb, nykomlingsspecial

Wolverhampton, Birmingham och Burnley spelar i Premier League nästa säsong. För er som är helt nya fotbollsfans kan det vara på sin plats att presentera nykomlingarna lite noggrannare, givetvis i form av att de får vara "Dagens klubb" här på bloggen.

Wolves hade ju äran att vara föremål för en sån presentation den 5:e augusti 2008, så dem skriver jag inte om igen - ni kan läsa det gamla inlägget här.

Då står det alltså mellan Birmingham och Burnley. Jag har varit på St.Andrews (Birminghams hemmaarena) och på deras träningsanläggning, plus att jag har varit i staden Birmingham ett antal gånger. Därför är jag inte så nyfiken på dem. Burnley, däremot - de behöver vi lära oss mer om! Dagens klubb är därför Burnley FC.

* Burnley FC var med och bildade den engelska ligan 1888, så det är inte vilket bonnalag som helst som gått upp! Av de tolv som var med den första säsongen 1888-89 så är sju med nästa säsong: Aston Villa, Blackburn, Bolton, Burnley, Everton, Stoke och Wolverhampton. Hade West Bromwich hängt kvar hade det varit åtta.
* Vinröd tröja, ljusblå ärmar och vita byxor. Så ser Burnleys hemmaställ ut. Det finns fyra lag i "proffsdivisionerna" i England som har just kombinationen vinrött/ljusblått - det är Burnley, West Ham, Aston Villa och Scunthorpe. Tre av dem spelar i Premier League och Scunthorpe kvalade ju sig upp till The Championship till nästa säsong. En ovanligt lyckad färgkombination, med andra ord.
* Managern heter Owen Coyle och är geniförklarad av Burnleys fans. Han är född i Skottland och har spelat i tio olika klubbar i Skottland (att det ens finns så många!) utan att ha varit i närheten av varken Rangers eller Celtic. Den brittiska fotbollslogiken gör dock att han har spelat en landskamp för Irland.
* Turf Moor är namnet på hemmaarenan, och den tar i runda slängar 22.500 åskådare. Den ska byggas ut och kommer snart att ta 28.000 pers. Jag gillar arenor som är gamla och inte har sponsorsnamn. Därför gillar jag Turf Moor utan att ha varit där.
* En karta över nordvästra England ser ut som en Stryktipskupong. Det kryllar verkligen av städer med bra fotbollslag. Till hösten kommer det att vara ÅTTA lag från regionen i Premier League! Liverpool, Everton, Man City, Man Utd, Wigan, Bolton, Blackburn och Burnley. Ska man arrangera en egen fotbollsresa så är det bättre utbud där än i London, alltså.

Är det en karta? Är det en Stryktipskupong? Är det fotbollens vagga? Nej, det är alla de tre alternativen samtidigt!

1 kommentar:

Patrik Brissman sa...

... men v a r f ö r har fyra klubbar samma - något ovanliga - färgkombination.
Kunde tröjmakarna bara färga tröjorna i vinrött och ljusblått vid förra sekelskiftet?
Hade fartyget från Indien gått i sank med övriga trådrullar?
Eller bygger allt på nån gammal sägen från Lejonhjärtas tid om att vinrött och ljusblått är grejen om du ska vinna stora slag?
Utred!
Nu!