tisdag 5 augusti 2008

Dagens klubb

Min kompis Steve (ska uttalas på svenska, inte engelska) håller på Wolves och har sagt till mig att de bör bli dagens klubb varje dag året om. Han får nöja sig med att de blir det idag.

Wolverhampton Wanderers är ett lag som ger många äldre läsare härliga nostalgikänslor, antar jag. Själv var jag tidigt förtjust i dem eftersom de har ett coolt namn och så hade de en spelare som hette Steve Bull som var landslagsman trots att han spelade i division III. Killen vägrade flytta från Wolves! Förra säsongen kom de på sjunde plats i The Championship, och missade chansen att få kvala eftersom de hade sämre målskillnad än Watford.

* Wolverhampton var det första laget som gjorde mål i Tipsextra! Det var mot Sunderland den 29:e november 1969 och Bosse Hansson kommenterade. Målskytt var Hugh Curran. Stefan Thylin har berättat att det var problem med bildöverföringen och att det inte kom några bilder från Molineux Ground förrän bara sekunderna innan målet.
* Den tidigare nämnde Steve Bull är en legend i klubben. På tretton säsonger gjorde han 250 ligamål på 464 matcher. Under VM 1990 gjorde han tre inhopp och en match från start, trots att Wolves bara kom tia i dåvarande division II säsongen innan.
* Det största fanzinet om Wolves heter "A load of Bull", vilket jag tycker är väldigt roligt.
* Wolverhampton spelade i den första UEFA-cupfinalen någonsin. De torskade mot Tottenham med totalt 3-2. Året var 1972, och bl.a så vann de mot Juventus på väg mot finalen.
* Många lag har en låt att gå in på planen till, och Wolves är inget undantag. De kör Jeff Becks gamla "Hi, Ho, silver lining", men byter fyndigt ut "silver lining" mot "Wolverhampton". Jag tror att jag ska göra ett reportage om det här med entrélåtar någon gång.

Så här såg Steve Bull ut när det begav sig.

5 kommentarer:

Martin Karlsson sa...

Var det inte under ett läger i Sverige som Steve skadade sig/bestämde sig för att sluta?

KALLE sa...

Jag såg Wolves på Värendsvallen, i någon träningskamp mot Öster, kan det varit -92, -93? Kanske samma träningsläger han bestämde sig för att sluta...

Martin Karlsson sa...

Nej det måste varit senare, tror han höll på till slutet av 90-talet.

stevvan sa...

En får tacke dahquist! Alltid trevligt att läsa om hjältarna i old gold and black!!

stevvan sa...

Kan även tilläggas att innan premier leagur startade (jag vet att det var länge sedan...) så wolves det enda laget som hade vunnit alla divisioner... Så om man nu tar hem the championship och sedan premiership så är man tillbaka på den tronen.... Trots allt mer troligt än att Man U eller Chelsea eller motsv skulle ramla ur ända ner för att sedan ta sig upp igen.... Inga konstigheter...