onsdag 15 september 2010

Utanför Stockholm ligger landet

Det verkar som att det finns en debatt kring det "faktum" att de större tidningarna och eventuellt även TV:s nyhetskanaler bryr sig mer om vad som händer i Stockholmsfotbollen än t.ex den match som spelas på Swedbank Stadion ikväll. Jag håller hur som helst med om detta påstående. Det är alldeles för mycket fokus på vad som händer i Djurgården, AIK och Hammarby.

Själv hade jag föredragit att få läsa om alla lag - inklusive BP, Gefle och Åtvidaberg - i större utsträckning. Oftast finns det bättre "historier" där, precis på samma sätt som Europa League innehåller bättre storys än Champions League. Grejen är bara att det ska sälja också, och det är ju där problemet ligger.


Pressläktaren på valfri icke-stockholmsk fotbollsarena.

Djurgården, AIK och Hammarby säljer i det som är Sveriges största stad, och man vinner minsann inte "klicktoppen" på att skriva om Halmstad BK eller Trelleborg. Det är ju likadant överallt. Kvantitet vinner över kvalitet, men det är ingen nyhet.

Själva har vi säkert oproportionerligt många matcher med stockholmslag på vår CV, men eftersom AIK:s bortamatcher genererar flest tittare så gillar reklamannonsörerna dessa matcher mest.

Å andra sidan har vi pratat om MFF-HIF på redaktionen sen innan VM, så vi är inte helt 08-orienterade. Vi har extra studiotid inför matchen, två reportrar istället för en, och en massa "extra allt"-finesser i tekniken. Det är maximal satsning, och det ska bli förbaskat kul. Generellt stämmer dock kritiken. Vill lagen med andra riktnummer än det huvudstadska (är det ett ord?) får de dock börja sälja in sig själva och göra sig mer tillgängliga och intressanta än vad de gör nu.

Hur det går? Inte en aning, men när jag är reporter brukar MFF alltid vinna, av någon anledning.

3 kommentarer:

Hjalmar H sa...

Varför kan ni inte visa Spurs - Arsenal på någon annan kanal än Canal+ Fotboll som långt ifrån alla har? Mycket mycket tråkigt.

Anonym sa...

Tycker debatten kring klubbarnas öppenhet är intressant. Klart som fan man vill läsa om klubbarna och att media ställer "obekväma frågor" men till viss del kan jag förstå klubbarna För så länge det förekommer artiklar så som Zlatans kontaktannons och liknande trams så tycker jag att klubbarna inte ska behöva ta upp sin tid

Jonas Dahlquist sa...

Anonym - den där artikeln med Zlatans "kontaktannons", som skrevs för sex-sju år sen, får den skribenten stå för. Vilket han gör också, tror jag.

Ska man vara krass så är det också så här: Canal+ betalar sjukt många miljoner för att sända Allsvenskan, alltså borde vi ha en i det närmaste obegränsad tillgång till de som i slutändan får de pengarna, d.v.s spelarna. Det är egentligen en fråga för SEF, och jag tror att den kommer att komma upp på bordet inför nästa säsong.

Hjalmar H - det visas spansk fotboll samtidigt, och den hamnade där. Satsningen på Primera Division är större än satsningen på Carling Cup, helt enkelt.