torsdag 30 september 2010

Mot alla odds?

Ibland får man nyheter som gör en glad, ibland får man nyheter som gör en ledsen - och ibland får man nyheter som chockar en totalt. En sådan kom nyss. Tour de France-vinnaren Alberto Contador var dopad när han hojade i mål i somras!

Vem kunde ana!!?

Min åsikt är att lägga ner den här skitsporten fullständigt eftersom det bara är en massa dopade snubbar på elcyklar ändå.

24 kommentarer:

Olov sa...

Men snälla! Så kategorisk och enögd kan man inte vara. Ska man lägga ner friidrotten också? För att inte tala om fotboll och ishockey där det knappt görs några tester.

Jonas Dahlquist sa...

Jo, precis så kategorisk kan man vara när alla alltid är dopade i en och samma sport.

Friidrotten gick ju ett steg längre i dopingbekämpingen och krossade både Sovjetunionen och DDR.

Cykelsporten har bara tre positiva saker:
1. Roberto Vacchi.
2. Att den egentligen är en perfekt bakfylle-TV-sport på helgerna.
3. Den där bilden på Bernd Johansson från Montreal-OS 1976.

Resten är patetiskt.

t-bear sa...

Håller med Olov.
Jonas: Skriv om fotboll istället, det kan du ju faktiskt nånting om.

Dennis sa...

50 pikogram. Förresten, nu när du kör på spansk fotboll så kan du ju fråga spanjorerna vad som hände med de spanska fotbollspelarna i Operacion Puerto, de lyckades försvinna spårlöst från alla utredningar.

Peter sa...

Tycker din blogg normalt sett är läsvärd. Därför känns det tråkigt när du kommer med så här ogenomtänkta kategoriska inlägg.
Att du ens tar upp elcykelgrejen säger allt om din kunskap och seriositet när det gäller landsvägscykling.

Jonas Dahlquist sa...

Men herreguuuuud vad många hobbycyklister det var här i arla morgonstund.

Ingen, absolut INGEN, kan säga att det inte finns ett rejält löjets skimmer över cykelsporten.

Att sen skylla ifrån sig på andra idrotter är som när någon som åkt dit för fortkörning tycker att det är orättvist eftersom det finns en massa andra människor som också kör för fort.

Förut var innebandy min "icke-sport" nummer ett, nu är det cykel.

Skulle det visa sig att ett fotbollslag systematiskt dopat sina spelare är jag den förste att hävda att de ska tvångsnedflyttas ett par divisioner och få alla möjliga tänkbara straff, men nu är det inte så (än).

Jag förstår om man, som cykelfantast, blir bitter över hur saker och ting är, men man kan inte förneka det, och man ska inte säga "...men det finns ju i andra sporter också..." o.s.v. Däremot ska de komma med drastiska åtgärder snarast.

Kalle sa...

Jesus, ta det med en nypa salt grabbar?

Hursom, bra blogg och jag håller typ med dig om cyklingen, fruktansvärt tråkigt.

Dennis sa...

Är det någon som förnekat det? Det som ifrågasätts är kategoriska uttalanden, och lösa påståenden att nu måste man ta till drastiska åtgärder när det de facto redan görs. T.ex. så var UCI om inte den allra första så bland de första att införa biopass (vad jag vet till skillnad från FIS och IAAF), där cyklisternas mätvärden uppdateras kontinuerligt för att hitta avvikelser som kan leda till avstängning. Där handlar det alltså inte ens om att hitta ett faktiskt positivt dopingtest, utan om mätvärden som går utanför det som är normalt för den specifika cyklisten. Har du någon som helst koll på sådana här saker, Jonas?

Och nej, det är förstås ingen slump att UCI måste ta till sådana åtgärder, men det är något som faktiskt görs också.

Unknown sa...

Håller med dig Jonas, även om längdskidor nog är en ännu bättre bakfylle-tv-sport, även den sönderdopad. Coincidence?

Anonym sa...

haha.. Du sätter ord på precis det jag tycker om cykling.. Klockrent inlägg..
/Henke

Oskar sa...

Cykelsporten har redan de mest avancerade testerna i sportvärlden. Därför kan man sätta dit Contador trots de extremt små mängder av preparatet som fanns i hans blod. In med livstidsavstängning och rensa ur bland ledarna (Bjarne Riis, stallchef Saxo Bank, EPO 1996) så är man flera steg i rätt riktning. Den italienska cykelsporten gick igenom ett stålbad för något år sedan, nu är det dags för spanjorerna. Operacion Puerto ligger fortsatt och skvalpar i bakgrunden.

dave sa...

Blogspot lyckades trolla bort ett långt inlägg för mig så jag skriver ett kortare svar.

Jonas utan att försvara cykelsporten i allmänhet så kan det vara på sin plats att dra lite i bromsen i just det här fallet. Contador har så bisarrt låg halt clenbuterol (50pg, en tusenmiljardtedel) att det knappt är mätbart, det har definitivt ingen prestationshöjande effekt. Som cykelfantast, contadorskeptiker och molekylärbiolog (en ganska bra kombination för objektivitet i fallet) är jag väldigt tveksam till de här uppgifterna. Det finns mer att läsa på den här utmärkta bloggen: http://www.sportsscientists.com/2010/09/contador-tests-positive.html

Vad gäller elcyklandet så måste det vara en av de större sportkonspirationsteorierna jag hört. Ett vansinnesresonemang publicerat som ett reklamjippo av en lokal elcykelförsäljare. Kvällstidningar trycker skräckrubriker och nu tror var och varannan att proffsen har batterier i ramen. Patetiskt.

I övrigt håller jag med dig, det gynnar inte cykelsporten alls att hålla på och peka finger åt alla andra hela tiden. Däremot kan man ställa sig frågande till spansk idrott i allmänhet. Med Operacion Puerto etablerade man sig som dopingens nya hemland. Den konspirationsteoretiske kan lätt dra paralleller till deras fotbollslandslags plötsliga framgångar.

.PS. Detta är en fotbollsblogg, men slänger man ut kroken får man räkna med ett par hugg. .DS.

Erik sa...

Jag hörde nyheten på radiosporten och reagerade inte ens. Då är det nog dags att lägga ner. Klockren kommentar (och bildtext) Jonas.

Erik sa...

Snabb fråga bara, finns det inte längre någon elitserie-blogg eller "inför"? Det går inte längre att alls kommentera någonstans? SMS:a studion? Någon som helst kontakt med tittarna? Hittar ingen någonstans. Du kan väl hälsa Petter Rönnquist att det nog börjar bli dags att sluta kommentera subjektivt hela tiden. När något lag gör mål på FBK är det pga att FBK "måste bli bättre" eller så var det "tur", "misstag", osv. Det handlar aldrig om att det andra laget gjorde något snyggt eller bra. Trist att lyssna på i längden.

Nils sa...

Tråkigt att det ska komma fram ännu en stor skandal i cykelsporten, det vill aldrig ta slut..

Det är som att Messi skulle fällas för doping..

Anonym sa...

Jonas, det är helt ok att inte gilla cykel, men du resonerar som en 15-åring.

dave har många poänger, Operacion Puerto hanterades skandalöst!
Eller som läkaren i Francaise des Jeux sa
"Il est admis, sauf pour les autorités espagnoles, que l’Espagne est la plaque tournante du dopage européen, pour tous les sports."

cerpin taxt sa...

Tråkig nyhet. Tråkigt inlägg. Det finns uppenbarligen mer än en anledning till att du bör hålla dig till fotboll.

Anonym sa...

Håller med Jonas fullt ut. Lägg ner skiten direkt. Hur många procent av vinnarna är dopade, ska vi gissa på 90 eller !00%?

Anonym sa...

Inte alls ett bra inlägg. Bara för att man gillar fotboll extremt mycket, som du gör Jonas, finns ingen anledning att racka ner på andra sporter.

Sjukt dåligt att du hoppar på innebandy också, många gör det eftersom de går omkring med känslan av att: "jag kunde varit lika bra själv om jag försökt". Pinsamt!

Samma sak med bordtennis va? Ingen riktig sport det heller eftersom de är så gamla och ändå bra?

Du är bara insatt i fotboll blir slutsatsen.

Oanonym sa...

Haha, klockrent inlägg!


Sluta gnälla på Jonas, alla har inte samma humor.

Fredrik sa...

Kul att läsa alla bittra kommentarer från cykelfantasterna! Orka bry sig om cykling...

Magnus Ferrari sa...

"Friidrotten gick ju ett steg längre i dopingsbekämpingen och krossade både Sovjetunionen och DD"

Det var nog snarare att den systematiska dopningen utfärdat av östeuropas kommunistiska regimer försvann när järnridån föll, inte pga effektivt dopingsförebyggande arbetet av IAAF. Dessutom så har ju knappast problemet försvunnit med det, Balco-härvan innebar ett uppvaknande för många. Det jag mest förundras över är skillnaden i retorik angående friidrott visavi cykling. När friidrottare åker fast är det bra för sporten att fuskarna slängs ut, men när en cyklist åker fast så ska man lägga ner sporten. Det cyklingen ska ha cred för är att de verkligen arbetar hårt för att komma åt problemet, men det som verkligen måste till är livstidsavstängning direkt samt regleringar i kontrakt gällande återbetalningsskyldighet av lön och prispengar.

Anonym sa...

Hey dudes. Jag tror ni missat tonen i den här bloggen. Ett kort, skämtsamt inlägg, och ni blir hur upprörda som helst? Det går ju trots allt inte förneka att cykelsporten har problem med doping. Att jämföra med andra sporter är irrelevant.

Anonym sa...

mäCktig uppdatering av bloggen!