torsdag 10 juni 2010

VM-länderna, del 22 av 32

Tänk dig att du har ett skepp med diamanter. Visserligen vill en hel del av diamanterna inte ligga still och sköta sig (vissa kan inte ens umgås), men ändå - du har ett skepp med diamanter. Sen har du en sjökapten som kör det där skeppet rakt emot ett stort isberg. Folk viftar och skriker, försöker få honom att undvika katastrofen, men han vägrar att lyssna. Han vet hur man gör. Tror han. Han har fel. Om du kan tänka dig detta scenario kan du också tänka dig hur den fotbollsintresserade delen av det franska folket känner just nu.

FRANKRIKE (Grupp A)

Man kan inte säga annat än att det ska bli fruktansvärt intressant att följa det franska landslaget i VM, de har ju redan skapat ett gäng rubriker for all the wrong reasons. Gallas är självupptagen och sur i vanlig ordning, och övriga i truppen verkar mest sugna på att ta över förbundskaptenssysslan. Det vore förvisso högst troligen bättre än nuvarande ordning.

1. Matchtröjor
Bortatröjan tycker jag är skitsnygg. Lite baseballkänsla, lite 80-talskänsla, mycket Frankrikekänsla. Hemmatröjan är jag mer besviken på, mönstret gör att jag tänker på Boba Fett (den gamla Star Wars-figuren, alltså - inte Hellacoptersmedlemmen). Jag gillade den förra bättre. Ändå rätt snygg. BETYG: 4 av 5

2. Förbundskapten
Ni har med all säkerhet redan hört historien, men den definierar ändå Raymond Domenechs förbundskaptensera på ett fantastiskt sätt. Frankrike åker ur EM 2008 redan i gruppspelet efter att ha gjort ett mål på tre matcher, och en pressad Domenech möter den franska pressen. Vad gör han då? Jo, givetvis friar han till sin flickvän sedan massor av år. Bara för att försöka liksom avleda uppmärksamheten lite... Det är bland det mest infantila jag har hört talas om. Ännu roligare är att Estelle Denis, som flickvännen heter, tackade nej till frieriet. BETYG: 1 av 5

3. Truppen
Deras största problem (förutom Domenech) är de själva, vilket må låta som en klyscha, men det är bara att tänka på William Gallas så förstår man hur illa det är. Ser man till hur de här killarna fungerar som ett lag så blir betyget lågt, men här kollar vi mer på den fotbollsmässiga kvalitet som finns - och på mittfältet ser det helt makalöst bra ut, till exempel.
Abou Diaby - eftersom han råkar vara svart, gänglig (fast ändå kraftig, på något sätt) och fransk så utgick alla från att det var "den nya Vieira" som kom till Arsenal 2006. Till och med Arsene Wenger fällde såna kommentarer. Abou Diaby verkar dock själv tro att han är Maradona mellan varven, för han visar gärna upp sin oerhört sköna teknik, ibland i helt fel läge, tyvärr. Jag är mycket svag för Abou Diaby. Han är en elegant fotbollsspelare, och det kryllar inte av eleganter i världsfotbollen.
Hugo Lloris - världens bästa målvakt mellan 2012 och 2020, förmodligen. Dessutom en våt dröm för till exempel Sir Alex Ferguson. Han agerar väluppfostrat och intelligent, har blivit utsedd till bästa målvakt i den franska ligan två år i rad och gör väldigt få misstag för sin ålder (23). Dessutom har han redan Champions League-erfarenhet så det räcker. Problemet är att han har rätt många år kvar på sitt kontrakt med Lyon, så han är ingen billig historia. Sir Alex brukar inte bry sig om sånt.
Florent Malouda - han är 29 nu, den gode Florent. Som han spelade för Chelsea den här säsongen finns det inte många som är bättre och - framför allt - mer vägvinnande än Florent Malouda. 15 mål och 15 assist är löjligt bra. Hyfsad konkurrens med t.ex Franck Ribéry i landslaget, dock... de löser det genom att flytta runt lite folk, men ändå.
BETYG: 4,5 av 5

4. VM-storyn
Som ni har märkt så var VM 1982 och 1986 de två mästerskap som formade mitt fotbollsliv. När jag satt med i en Supersöndagstudio tillsammans med fotbollsfrankofilen (och MFF-supportern!) Filip Hammar så började vi prata om laget 1986. När vi namnbattlade och slängde ur oss Stopyra, Bats, Rocheteau, Bossis, Amoros, Battiston, Giresse, Tigana, Genghini och, framför allt, Michel Platini så var det, som Gunde Svan brukar säga, ståpäls. Om man får den reaktionen av ett fotbollslandslag är det bra. Och lite, lite stört. BETYG: 5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Nej, enligt mig är de det mest uppenbara fiaskot på många, många turneringar. William Gallas vägrar redan att prata med pressen eftersom han är sur över att Patrice Evra blev lagkapten. Florent Malouda har gått och sagt att VM kommer att bli en fransk katastrof eftersom spelarna, precis som i EM 2008, bara går omkring och tänker på att se bra ut för betygsättarna i de franska tidningarna. Dessutom möter de halvkluriga Uruguay och Mexiko plus hemmanationen Sydafrika. Givetvis värmde fransmännen upp inför VM med att spela 1-1 mot Tunisien för att sen förlora med 1-0 mot Kina. Betyg: 1,5 av 5

TOTALBETYG: 16 av 25

5 kommentarer:

Unknown sa...

Sjukt att man inte nämner Frankrike som en av de största favoriterna men ändå så förståligt.

En vänsterbacksuppsättning med namnen Evra, Clichy och Abidal säger väl egentligen det mesta...

Unknown sa...

Med en riktig tränare, ja eller med vem som helst av alla tränare i hela VM förutom Diego är Frankrike ett lag med material för semifinal i alla fall. Det är inte utan att man blir lite trött.

Johan sa...

Halva franska truppen vill ju ha in Diaby i startelvan nu. Jag som Arsenal- fan blir inte klok på honom. När han spelar på sin topp så känns det som han är världens mest kompletta spelare och när han är dålig kan han ingenting!

Men det är säkert bra att ha en sån spelare i truppen, man får överaskningsmomentet.:-)

Valentina sa...

Tycker inte att Henry borde få spela i VM, men är nog den enda som tycker så
annars så tror jag inte de kommer långt

Unknown sa...

Tycker hemmatröjan är hemsk. Särskilt när man sett den "in action" ett par gånger nu. Den har ju nåt spindelnätsliknande mönster i en mörkare blå färg som ser hemskt ut.