måndag 7 juni 2010

VM-länderna, del 18 av 32

Visste ni att alla länder som någonsin har arrangerat ett VM också är med i årets turnering. Förutom Sverige, då... Övriga fjorton finns alltså här (Västtyskland räknas som Tyskland, ni behöver inte maila om det). Nu kommer nästa värdland och ska försöka sig på att undvika att bli utslagna i gruppspelet. Det har aldrig hänt tidigare, nämligen - och fy fasen för att bli känt som det fotbollsmässigt sämsta arrangörslandet genom alla tider.

SYDAFRIKA (Grupp A)

Nu finns det en ganska stor risk att det blir så, med tanke på att Sydafrika faktiskt är det överlägset sämst FIFA-rankade laget i gruppen. Jag brukar inte lägga så stor vikt vid just FIFA-rankingen eftersom den är godtycklig och tramsig, men när man noterar att Frankrike är nia, Uruguay finns på sextonde plats och Mexiko på sjuttonde - då inser man att det kommer att bli problem för en hemmanation som rankas som 83:a just nu.

1. Matchtröjor
Jaha, då har vi det här problemet med grönt och gult igen. BETYG: 1,5 av 5

2. Förbundskapten
Visst var världsmästarupplagan av Brasilien 1994 en av de tråkigaste någonsin, men ett VM-guld är ett VM-guld. Parreira har dessutom lyckats med att ta följande nationer till VM: Kuwait (1982), Förenade Arabemiraten (1990) och Saudiarabien (1998) och nu har han alltså hand om Sydafrika. Fem olika VM-länder är inte illa pinkat. Dessutom har han fått sparken mitt under ett pågående VM (1998 med Saudiarabien), vilket är häftigt, och så har han tränat tolv olika klubblag i en massa olika länder. Ytterligare bonus för att han var fystränare för det brasilianska landslag som vann VM-guld 1970. BETYG: 5 av 5

3. Truppen
Jag måste säga att jag blev förvånad när jag hörde att Benni McCarthy blev petad ur den sydafrikanska VM-truppen till förmån för, bland annat, den gamle Djurgårdaren Siyabonga Nomvethe. En av de första taxiresorna jag tog här i Johannesburg verkade vara en lämplig tid och plats för att fråga hur detta kunde komma sig, och taxichaufförens svar var: "Well, it's probably because Benni McCarthy is fat, but it can also be because he is an idiot". Detta är en av de skönaste sågningar jag har hört.
Steven Pienaar - grejen med Steven Pienaar är att han är riktigt bra, men han är ändå inte tillräckligt bra för att vara your go-to-guy under ett VM-slutspel. Bra teknik, fin speluppfattning, men också en förmåga att försvinna ur matcher, och gärna då just matcher där det är lite tyngre motstånd. En detalj är att han har spelat både för det sydafrikanska och det holländska Ajax, märkligt att ha en farmarklubb exakt 1000 mil söder om klubbens ursprungliga geografiska position.
Teko Modise - en av de jag tyckte var bäst i Sydafrika under Confederations Cup för ett år sen. Mittfältare med skön teknik och med lite action i sitt spel. Har aldrig varit proffs i Europa, trots att han har hunnit med 52 landskamper och "bara" är 27 år gammal.
Siphiwe Tshabalala - hans efternamn är identiskt med vad man skulle säga om man träffade den gula Teletubbien ute på stan, det ska alltså uttalas "Tjaba, Lala". Ett helt underbart efternamn! Den sydafrikanska truppen nöjer sig dock inte med det, vad sägs om det dramatiska MacBeth Sibaya, crossoverinspirerade Shu-Aib Walters eller det överraskande Surprise Moriri? Alla fyra tävlar i "Hela VM:s coolaste namn 2010".
BETYG: 3 av 5

4. VM-story
På ett sätt bedrövligt dålig, men det beror ju till stor del på att landet styrdes av en regering som var så korkad att FIFA inte tillät att de var med i VM-kval mellan 1961 och 1991. De har sedan dess aldrig tagit sig vidare till den andra omgången i ett VM, och de har på sex VM-matcher bara lyckats vinna en enda. Det var mot Slovenien 2002, och Siyabonga Nomvethe var matchens enda målskytt. Detta blir deras tredje VM. Å andra sidan kan man ju säga att det ändå har gått väldigt fort och att det är lite vackert att detta land blivit en så självklar del av fotbollsvärlden att det nu står värd för ett VM, 20 år efter det att Nelson Mandela släpptes ur fängelset. När Sydafrika inte var med i Tyskland 2006 kändes det väldigt konstigt, så visst har de tagit sin plats! BETYG: 2,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Det känns väldigt svårt att sätta ett betyg här eftersom det antingen är himmel eller helvete. Åker de ur i gruppspelet är det katastrof och förnedring, går de till åttondelsfinal (mot t.ex Argentina) kommer det att vara en euforisk stämning här. Jag kan väl sammanfatta det så här, jag tror inte på dem, men jag hoppas verkligen på dem. BETYG: 3 av 5

TOTALBETYG: 14,5 av 25

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sydafrika saknades väl inte alls i Tyskland. Nigeria eller Kamerun möjligen, men vem bryr sig om Sydafrika. Vad har de tillfört VM annat än sina fula rugbytröjor och meningslösa tredjeplaceringar i gruppen? Ett karaktärslöst landslag som jag gärna hade sluppit den här gången också. Det finns sjukt många afrikanska länder som går före.

t-bear sa...

Tävlingen "Hela VM:s coolaste namn 2010" känns minst lika het som själva VM! Kommer bli en stenhård kamp det där! Men känslan är att Siphiwe Tshabalala går in i tävlingen som knappt favorit.

Erik sa...

Var Sydafrikanerna med i något kval då? Vad jag vet så bygger rankingsystemet på att man får mer rankingpoäng i kvalmatcher än träningsmatcher osv. Har Sydafrika inte varit med i något kval så är det inte så konstigt att de ligger långt ner eftersom de inte haft möjlighet att skaffa in så många kvalpoäng.