måndag 7 juni 2010

VM-länderna, del 17 av 32

Sju spelare som var med och spelade i Premier League den gångna säsongen, någon från Milan, någon från franska Rennes, fyra från tyska Bundesliga... ja, ni hör ju själva att det låter ganska så hyfsat. Vilket landslag är det vi talar om då? Elfenbenskusten? Serbien? Portugal? Nej, det är minsann det där landet där fotboll aldrig har slagit igenom.

USA (Grupp C)

Det är bara en tidsfråga innan fotbollen börjar konkurrera med den gravt inavlade baseballen, basketen och den amerikanska fotbollen på allvar. Är det någonting jag stör mig på så är det det amerikanska snacket om att SuperBowl är ett så jäkla stort evenemang. NFL hävdar själva att runt en miljard människor kollar på SuperBowl, men sanningen är att det är ganska så exakt 100 miljoner människor som gör det. Nu är ju det är inte en siffra att skämmas för, men det är ungefär samma antal som varje VM-kvartsfinal i fotboll drar, och när vi sen snackar VM-final så är det närmare en halv miljard som tittar.

1. Matchtröjor
Jag har bara ett enda litet frågetecken, och det är varför de inte valde att köra med någon annan färg än "grådaskigt" på det diagonala stecket över den vita förstatröjan? Det hade funkat überklockrent med både ett rött eller ett blått streck. I övrigt är det bara konstatera att amerikanarna har för jäkla snygga tröjor 2010. BETYG: 4,5 av 5
(jämför man dessutom med hur det såg ut 1994 så känns 4,5 nästan som ett underbetyg...)

2. Förbundskapten
Bruce Arena var förbundskapten mellan 1996 och 2006, och det känns fortfarande lite konstigt att det inte är han som leder laget. Det är Bob Bradley som gör det. En sak som Bob Bradley och Bruce Arena har gemensamt, förutom att de båda har varit förbundskaptener för USA, är att de har varit managers för New York Red Bulls. Logiskt sett bör näste amerikanske förbundskapten alltså heta Hasse Backe. Ska jag vara helt ärlig tycker jag att Bob Bradley ser lite läskig ut. BETYG: 2 av 5

3. Truppen
Oväntat tuff konkurrens om att bli omnämnd här, det hjälpte t.ex inte att DaMarcus Beasley har ett av de skönaste ghettonamn jag har hört, eller att Marcus Hahnemann är Harley Davidson-besatt, eller att Landon Donovan sågat David Beckham jämns med fotknölarna för sin insats i LA Galaxy. Det blev de här tre istället.
Michael Bradley - om du har 43 landskamper redan som 22-åring måste du antingen vara ett av de grymmaste löftena genom alla tider, eller så är din pappa förbundskapten. I Borussia Mönchengladbach-mittfältaren Michael Bradleys fall är det så att hans pappa är förbundskapten.
Jozy Altidore - gjorde bara ett enda ligamål för Hull under 2009-10, trots att han är anfallare och startade i sexton matcher och hoppade in i tolv, ändå är det något kring honom som gör att jag tror att han faktiskt kan bli bra. Tillhör egentligen spanska Villarreal, men den nivån håller han ännu inte. Känslan är att det är något som ligger och bubblar och vill fram hos Jozy Altidore, och vulkanutbrottet kan lika gärna komma under VM som någon annan gång (eller aldrig...)
Clint Dempsey - en av mina favoritspelare i Premier League och ska man beskriva honom på något sätt så blir det väl som en fattigmans-Tim Cahill, eller nåt. Nu kostade i och för sig Cahill inte så mycket när han gick till Everton från Millwall, och Dempsey är inte så mycket sämre att han förtjänar det epitetet, men ni hajar ändå. Dempsey kommer att vara ett ständigt hot för alla lag USA möter, oavsett om det är England eller Algeriet. Clint Dempsey kallar sig gärna "Deuce" när han är hiphopmusiker. Nej, det är inget skämt!!! Eller så är det just vad det är...
BETYG: 3,5 av 5
OBS! OBS! Hedersutmärkelse!! Jag vet inget om mannen som har nummer nio i den amerikanska truppen förutom att han heter Herculez Gomez, och det duger bra för mig. Ännu en kandidat till "Hela VM:s coolaste namn 2010".

4. VM-storyn
Mellan 1954 och 1986 kan man väl påstå att USA hade en liten svacka. De var nämligen inte med i en enda av de nio turneringar som hann spelas under den tiden. Sedan 1990 har de dock varit med i samtliga, och mellan 1930-50 var de med i tre av fyra turneringar. Som ett av bara 13 länder kan de skryta med att ha varit med ända sen VM "uppfanns". Trots sitt rykte som ett "nytt" fotbollsland så skulle ett VM utan USA kännas grymt konstigt. Dessutom har jag och demonproducent-David bestämt oss för att hålla på dem i årets turnering, eftersom ingen annan gör det. BETYG: 2,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Har definitivt möjlighet att ta sig vidare från gruppen. Varken Algeriet eller Slovenien känns som omöjliga uppgifter för jänkarna. Problemet är att de möter då (förmodligen) ettan i Grupp D, och det lär ju i bästa fall bli Serbien och i värsta fall Tyskland. Det blir helt enkelt inte någon kvartsfinal för USA, men det är ett okej resultat för dem. BETYG: 2 av 5

TOTALBETYG: 14,5 av 25

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man får nog hoppas att NFL, NBA och MJB håller greppet om intresset där borta. USA:s eventuella fotbollsboom kan vara lite "farligt" eftersom de då kommer att exportera sin plastiga franchisefotboll på ett eller annat sätt, genom att värva dit riktiga stjärnor utöver veteranerna som de kör med nu. Tror det kommer dröja väldigt länge innan de kan hota. De kan nog bli ett lag att räkna med i VM-sammanhang, kanske till och med vinna VM... Eftersom de har resurser och 300 miljoner att plocka ifrån, vilket gör att det spelar mindre roll att sporten är relativt litet där. Dessutom finns det lite fotbollsintresse bland många immigrantgrupper från länder med stort fotbollsintresse. Men inhemskt har no "soccer" ingen chans så länge de fortfarande tycker att det är "bögigt" att män inte får använda händerna.

Unknown sa...

Jag kommer också hålla på USA, de brukar spela en väldigt trevlig fotboll (iaf av det jag har sett tidigare).

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=pXfkeB09vso&feature=related

Jag klickade mig glatt igenom först Deuce-rappen, nån intervju med Drew Carey, sen till detta, jag borde ha avslutat youtubesurfningen på Drew Carey klippet.

Niklas Lövgren sa...

Verkligen älskar din blogg och dina VM-genomgångar. Extra anmärkningsvärt att du verkligen tar dig tid med de "mindre" fotbollsnationerna!

Kommer sakna dig i studion under VM tillsammans med Jens Fjellström. Kommer dock att följa din blogg med glädje!

Och en fråga, fick du erbjudande av Viasat att komma över och sända Premier League till hösten?

Anonym sa...

Nej, nej och nej!

VM:s intresantaste lag (heter det så?).

Hoppas dom tar bronset.

Christofer sa...

HAhahaha Clint Dempsey är numera min favoritspelare i USA. Får inte direkt intrycket av att killen är så mycket ghetto han försöker vara i videon.
Lite mer on topic så tror jag nog att USA kan bli en obehaglig "överraskning" för för många motståndare. De är inte det mest namnkunniga laget men nog fan spelar de som ett lag och de har helt klart dugliga fotbollsspelare på samtliga positioner. Deras direkta svaghet som jag ser det är avsaknaden av spetskompetens