söndag 6 juni 2010

Bildekorationer - a football thang

När jag var på EM i Portugal 2004 körde i princip alla omkring med hemmanationens flagga i pappersformat fasttejpad på insidan av ett av bilfönstren. Vid VM i Tyskland två år senare så var flaggan i något mer tygartat format och fäst på ovansidan av dörröppningen, upp mot taket. Sen var jag inte i Schweiz/Österrike 2008 p.g.a spädbarn, men här i Sydafrika har de tagit det här med bilar och flaggor ett steg längre - de säljer nämligen små backspegelmössor överallt, och cirka 70% av bilägarna har nappat på erbjudandet och skaffat såna. Plus att de har den tyska varianten av flagga, förstås.

Vill man vara hipp i Johannesburg är detta ett måste.

Så här går det när man tar temat bilar/fotboll ett steg för långt.

Om det är något som kännetecknar staden Johannesburg mer än något annat så är det detta. Husmurar med taggtråd, elstängsel, rörelsesensorer och vassa grejer i allmänhet...

...och så då varningsskyltarna från vaktbolagen. "Armed response" står det på varenda en, och det är inte någon falsk reklam. De gubbarna skjuter om någon tar sig in, och det är inga små pistoler de har. Det är rena rama Robot 70 de springer omkring med. Femtio mord om d-a-g-e-n är förresten en siffra som nämnts när det gäller Johannesburg med omgivningar... Det låter inte otroligt med tanke på att taxichauffören vi åkte med imorse tog en liten omväg eftersom det var någon som hade blivit mördad på en väg nära stället vi bor på, och han tyckte att vi kanske inte behövde se det. Han verkade dock oberörd, som att det hände honom dagligen.

Zoo Lake ligger i Zoo Park, och Zoo Park ligger precis bredvid Johannesburg Zoo. Logiskt så det förslår. Vid Zoo Lake är det inte mycket som är tillåtet, om man ska tro den här skylten. Förbud mot predikanter tycker jag känns skönt, förresten.

3 kommentarer:

Kalle sa...

Var där i april och måste säga att det jag gillade mest i säkerhetsväg var nog de ingjutna glasskärvorna på ovansidan av murarna.

Ska du flänga omkring därnere eller bara Joburg? Vilken stadsdel bor du/ni i?

Jonas Dahlquist sa...

Vi bor i Melville, något kvarter från 7th Street där ju alla restauranger ligger (tack Lonely Planet för att det kommer att vara knökfullt här när VM börjar...). Just här är det ganska trevligt och säkert. Efter att det blir mörkt får man dock inte gå ensam här heller, säger till och med de som bor här.

Johan sa...

Gillar den lilla texten längst ner på Zoo Park-skylten, "Enter this park at your own risk !!! ".