måndag 31 maj 2010

VM-länderna, del 9 av 32

Jag vet inte så jättemycket om Honduras, men det var nära att jag och familjen åkte dit när vi var i Guatemala för snart två år sen, vi åkte dock norrut till Mexiko istället. Här kommer en lista på vad jag vet om Honduras:

* Har en huvudstad som inte är helt lätt att stava till (Tegucigalpa).
* Det regnar fisk där varje år (på riktigt).
* Ön Roatan i norr har väldigt bra dykning.
* Tottenhams Wilson Palacios kommer därifrån.
* Började kriga med El Salvador efter en fotbollsmatch 1969.

Det ska nog kunna bli ganska så intressant, det här - trots att Honduras kanske inte känns som ett givet VM-lag. Let's go, eller som honduranerna själva skulle ha sagt: ¡VAMOS!

HONDURAS (Grupp H)

Honduranerna kallar inte sig själva för honduraner, de kallar sig själva för "Catrachos". Landslagets smeknamn är således "Los Catrachos". De säkrade givetvis VM-platsen genom att i sista kvalmatchen vinna borta mot El Salvador.

1. Matchtröjorna
Vissa av er som skriver i kommentatorsfältet här har anmärkt på att jag bara klagar på alla landslagströjor hela tiden, men hey - skjut inte brevbäraren här... Kolla bara in det här åbäket från Honduras. Är det något jag inte gillar så är det när färgerna tonar ut/in i varandra. Väldigt synd att de besudlar tröjorna med den effekten eftersom de ser bra ut i övrigt, och särskilt då den blåa varianten. Minns ni förresten Sergio Tacchini-tröjorna som alla tennisspelare hade sent 80-/tidigt 90-tal? Där var det jävlar i mig tonade ränder in absurdum. BETYG: 2,5 av 5
2. Förbundskapten
Colombian vid namn Reinaldo Rueda som utbildat sig i Europa för att sedan gå en ganska lång väg via diverse ungdomslandslag i Colombia innan han till slut hade hand om det colombianska A-landslaget i två år. Efter detta så ringde Honduras fotbollförbund och lockade till sig Rueda, och det är ju bara att konstatera att det har varit en succé. Dels talar VM-platsen för sig själv, och dels har Honduras uppnått detta genom att spela en attraktiv fotboll. BETYG: 3 av 5

3. Truppen
De har Wilson Palacios från Tottenham och de har David Suazo från Inter (utlånad till Genoa) plus Hendry Thomas, som gjorde en halvhyfsad säsong med Wigan. Men vad har de mer? Tja, dessa tre till exempel:
Georgie Welcome - egentligen vet jag ingenting om den här killen förutom att han kommer att ha nummer 21 på ryggen och att han är anfallare, men NAMNET! Oerhört tufft, förstås. Lite av samma stuk som den nigerianske presidenten Goodluck Jonathan.
Carlos Pavon - rutinerad anfallare som är Honduras bäste målskytt genom tiderna, och det var han som satte målet som skickade dem till VM. Väldigt populär i hemlandet, och han ska ha en eloge för att han under sin 18-åriga seniorkarriär har lyckats byta klubb 19 gånger. Vann CONCACAF-kvalets skytteliga på sju mål på tio matcher.
Amado Guevara - 133 landskamper är vasst, oavsett om det är för en lite "sämre" fotbollsnation eller inte. Det har lagkaptenen Guevara på sitt konto. Killen gjorde en hel del mål i amerikanska proffsligan MLS i mitten av 2000-talet, och tydligen ganska så många av dem på frispark. Återigen gillar jag namnet, men det får ändå stryk av Georgie Welcome.
BETYG: 2 av 5

4. VM-story
Eftersom Honduras alltså har gått i krig över en VM-kvalmatch så får de ett oerhört högt betyg, hur illa man än tycker om just krig. Omdömet kunde ha sänkts om det var så att Honduras var en riktig blåbärsnation, men de har faktiskt gjort ett VM förut, nämligen 1982.Då kryssade de mot värdlandet Spanien (1-1) och mot ett på dåtiden starkt Nordirland (1-1), innan det blev en onödig förlust mot ett redan utslaget Jugoslavien med 1-0. En inte helt kass insats. Honduras har definitivt sin plats i VM-historien! Betyg: 4,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Man kan se det på två sätt. Om ordet "framgång" innebär att man åtminstone ska ta sig till VM-kvartsfinal så kommer Honduras till 100% säkerhet inte att ha framgång 2010. Om man däremot ser det som en "framgång" att eventuellt kunna ta en poäng i en mycket klurig grupp med Spanien, Chile och Schweiz - ja, då kanske de kommer att ha det. Men de får det ruggigt tufft. Betyg 1 av 5

TOTALBETYG: 13 av 25

8 kommentarer:

RC sa...

Haha, Goodluck Jonathan - fantastiskt! Angående Honduras sitter jag med tre dubletter av både Carlos Pavon och Ramon Nunez till mitt Panini-album - någon som är pepp på att byta?

FCB08 sa...

Maynor Figueroa är lite intresant med tanke på Pavons huvudspel:

http://www.youtube.com/watch?v=df9C2Z-gd88&feature=related

Tror inte att de kommer vidare från gruppen men hoppas starkt på det.
Om de på något vis lyckas så väntar Grupp G ettan...

Anonym sa...

Bra att genomgången fått fart igen.
Tänkte bara inskjuta att Maynor Figueroa ju också är värd att nämna i det mindre subjektiva urvalet.

Jonas Dahlquist sa...

Ja, alltid är det någon mer som är värd att nämnas... men visst, Figueroa är inte alls dum. Han får sitt omnämnande här istället.

Unknown sa...

Hur gick matchen i fredags? Intressant att veta hur allas vår Jonas gjorde ifrån sig!

Unknown sa...

Jonas du måste göra en lista på dom tuffaste namnen inom fotbollen.
Vill även passa på att tacka för en fantastisk blogg.
/Andreas

John Locke sa...

Snart avverkat de 10 minst intressanta, det börjar med andra ord hetta till lite snart.

Anonym sa...

en lista på de tuffaste namnen hade vart oerhört roligt att läsa om.vem kommer inte ihåg namn som jimmy floyd hasselbank, carlos alberto valderrama eller oliver bierhoff. keep up the good work!