söndag 23 maj 2010

VM-länderna, del 8 av 32

Outbildade engelskspråkiga människor brukar förväxla Sverige och Schweiz, och vem kan klandra dem? Det finns ju en hel del likheter. Dels fick vi anordna varsitt världsmästerskap i fotboll på 1950-talet eftersom vi inte hade varit med i 2:a Världskriget, och dels åker vi gärna skidor. Same same, but different.

SCHWEIZ (Grupp H)

Ska man vara helt ärlig är det nog så att världssamfundet anser att det är intressantare med Schweiz än Sverige i VM den här gången. Det känns som att de är en fotbollsnation "på gång". Schweizarna vann faktiskt U17-VM förra året, och 2002 vann de U17-EM. Från det laget finns det ett gäng spelare som är dominanter i dagens A-landslag.

1. Matchtröjor
Det är verkligen en konst att få en tröja att se kladdig ut genom att bara använda en flagga, en förbundslogga och en Puma-puma samt de två fotbollströjebasfärgerna rött och vitt. Inte särskiltt snygga, inte särskilt innovativa, inte särskilt någonting, liksom. BETYG: 1,5 av 5

2. Förbundskapten
Förutom det uppenbara i att förnamnet "Ottmar" är benhårt så är Ottmar Hitzfeld en herre med hyfsade meriter. Bland annat är han en av bara tre managers som har vunnit Champions League/Europacupen med två olika lag. I hans fall var det med Borussia Dortmund 1997 och med Bayern München 2001, en prestation som man inte kan blunda för. De övriga två som klarat av detta är José Mourinho (med Porto 2004 och med Inter 2010) och Ernst Happel (med Feyenoord 1970 - när Ove Kindvall avgjorde finalen - och med Hamburg 1983). Dessutom har Ottmar Hitzfeld vunnit den tyska ligan hela sju gånger som tränare, och i Schweiz har han blivit mästare två gånger som spelare och två gånger som tränare. Den här killen vet vad han håller på med. BETYG: 4,5 av 5

3. Truppen
Ja, då var det då det här med U17-EM:s vinnarlag från 2002. Från den truppen finns följande killar med här: Tranquillo Barnetta (B.Leverkusen), Philippe Senderos (Everton) och Reto Ziegler (Sampdoria). Jämför man med var svenska 25-åringar spelar så blir det uppenbart varför Schweiz är i VM och inte vi. Det intressanta är att de har ytterligare sju spelare som är under 25 i sin 23-mannatrupp, bland andra Valon Behrami (West Ham), Gökhan Inler (Udinese), Gelson Fernandes (St.Etienne) och Eren Derdiyok (B.Leverkusen). Jag tror ni förstår vad jag är ute efter. Schweiz ser bra ut!
Alexander Frei - mest känd för sin spottloska mot Steven Gerrard under EM 2004. Det hela slutade med att Frei blev avstängd, men att UEFA sen struntade i avstängningen eftersom Frei adopterade ett lamadjur på ett zoo. Lysande. Känslan är att Frei har varit med i landslaget i runt 25 år nu, och att han således bör vara runt 43 år gammal, men han är faktiskt bara 30. Schweiz bäste målskytt genom tiderna med enormt starka 40 mål på 73 landskamper.
Johnny Leoni - i bästa fall andremålis efter Diego Benaglio, men vafan... vilket oerhört häftigt maffianamn killen sitter inne med. Helt klart med i tävlingen "Hela VM:s coolaste namn 2010".
Philippe Senderos - jag kan inte låta bli att skriva en rad om Senderos, som jag fascineras av på samma sätt som när man bara måste titta när man kör förbi en trafikolycka. Egentligen har han alla bitar för att vara riktigt bra, men så händer det en massa konstiga saker och så blir det baklängesmål. När man har otur så pass ofta så är det nog inte otur, trots allt.
BETYG: 3 av 5

4. VM-story
Här faller Schweiz litegrann, eftersom de faktiskt inte har gjort något större väsen av sig i de åtta VM de har deltagit i. Som längst har det blivit kvartsfinal, men det var i turneringarna 1934, 1938 och 1954, så det var ett tag sen. BETYG: 1,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Ja, varför inte? Visserligen är det sjukt svårt att bortse från att Spanien är storfavoriter till att vinna gruppen, så då finns det logiskt sett bara en plats kvar att slåss om. Där ska Honduras förstås vara för svaga, så det står mellan Schweiz och Chile. Nu råkar jag tro en hel del på Chile också, så det är inte lätt att förutse hur det ska gå. Tvåan i Grupp H möter hur som helst ettan i Grupp G i åttondelsfinal, och det lär ju bli Brasilien... Svår lottning. BETYG: 2,5 av 5

TOTALBETYG: 13 av 25

13 kommentarer:

Fagrell sa...

Åh Jonas, här har du fel! Schweiz är ju ett hyperintressant lag ju. Det är nåt med detta laget som gör att iaf jag älskar det! :)

Jonas Dahlquist sa...

"Hyperintressant"...? Då får du definiera hyperintressant.

Schweiz är bra och spännande och kan ha någonting på gång, men man ska inte överdriva.

Seger sa...

Haha, "the senderos pose"! Fruktansvärt underhållande! Hyperintressant är väl att ta i, men jag tror också att det kan gå bra för Schweiz om Frei får spela mer än i förra EM (var väl ungefär en halv match, eller hur var det?)

Anonym sa...

Enligt mig är Schweiz ett av de mest intressanta lagen i VM ifall man ser det ur ett annat perspektiv.I truppen finns som du nämnt flera spelare som varit med och vunnit U17 VM bland annat. De är ju även rankade på 13 plats världsrankningen!

Aja, det är din blogg, din lista och du bestämmer !

Erik G sa...

Otroligt vad du sågar alla landslagströjor. Landslagströjor brukar ofta vara enkla och enfärgade för att representera landets färger. Jag vet inte du kanske kräver snygga detaljer för att ge en tröja bra poäng, men det är troligtvis få tröjor som har detta. Argentina och Paraguay är väl i stort sett dom enda som har randiga tröjor.

Håller iochförsig med om att Grekland, Algeriet och Slovakien har ganska tråkiga tröjor, men det är defenitivt inget fel på Sydkoreas och Sloveniens, deras är snygga.

En annan viktig sak tycker jag är färgkombinationen mellan tröjor och byxor, den är nästan viktigare än tröjans snygghet i sig.

Anonym sa...

...Tja, färgkombinationen tröjor-byxor OCH strumpor är väl ännu viktigare apropå Erik G:s kommentar.

Håller med det mesta som skrivs här. Förutom att Schweiz alla intressanta unga spelare till trots, skulle Sverige ha grejat minst playoff om de fått samma "enkla" lottning som schweizarna.

John Locke sa...

Nej, fel igen! Mest fel hittills på listan faktiskt. Schweiz var intressanta redan för två år sedan till EM men nu har de växt till sig ytterligare och ligger och bubblar. Serbien, Schweiz, Chile, Kamerun & Uruguay ligger i lite samma läge. Skrällchans på alla de intressanta nationerna!

Linhem sa...

Schweizarna var väldigt bra i hemma-EM i allafall...släppte inte in ett mål på ordinarie tid men åkte ut mot Ukraina i Kvarten efter en Panenka av Mileyski.

men, ganska bleka inför VM.

Följer Nordkorea-Grekland via en stream nu...väldigt underhållande match, framförallt för att Nordkorea började matchen med att nästan släppa in ett mål efter 19 sekunder, släppa in ett mål efter väldigt misslyckad offside fälla på frispark vilket gav Grekerna 4 man mot målvakten och nu har "Asiens Rooney" gjort ett riktigt snyggt mål.

Johan sa...

Synd med Senderos egentligen. 2006 var han en världsback (Arsenal gick till CL-final och Schweiz släppte inte in något mål i VM, åkte ur på straffar) och fans såg honom som den nya Tony Adams. Wenger också eftersom han gav honom nummer 6.:)

Men sen dess har ju inte mycket gått rätt varken i Arsenal eller klubbarna han varit utlånad till...

Linhem sa...

Jag vet inte, kanske bara är jag men är inte Neil Ruddock och Michael Madsen en bra "samma mamma"?

Tänker förstås på Toothpick Vic när man tänker på Madsen vilket gör dem ännu mer lika...

http://images.art.com/images/-/Michael-Madsen---Reservoir-Dogs--C10052274.jpeg

http://www.21thearc.co.uk/product_images/uploaded_images/neil-ruddock.jpg

Anonym sa...

Underbart att du går igenom alla nationerna, Jonas!

Riktigt bra för oss som inte har jättekoll på de mindre.


Väldigt bra och läsvärd blogg också, keep up the good work!

Anonym sa...

uppdatera oftare! fan vad bra och intressant blogg annars! tack för mycket bra läsning om wm. som med solen inte alls känns så kallt längre!

Jonas Dahlquist sa...

Linhem: Klicka på etiketten "Samma mamma" och gå tillbaka till de allra första inläggen så hittar du Ruddock-Madsen där, så visst stämmer den!!

Övriga: Å-T-T-A VM-presentationer på sju dagar har jag kommit med, och så kräver ni MER!!? De tar lite mer än fem minuter att skriva, alltså. Giriga 80-talister är vad ni är...

John Locke: Skrällchans på en eller två av dem, men absolut inte på alla. Chile och Serbien går jag med på mest.