söndag 23 maj 2010

VM-länderna, del 7 av 32

Är det något sydkoreaner kan så är det att skjuta, åtminstone om man ska fortsätta med de grova generaliseringar som har dominerat dessa VM-presentationer. Lite lustigt är det i och för sig att deras största landslagsstjärna, Manchester Uts:s Park Ji-Sung, inte alls provar avslut från längre än tre-fyra meter, men som jag minns dem från VM 1986 så sköt de förbannat bra, så det gäller fortfarande.

SYDKOREA (Grupp B)

Annars är det en annan sak som har etsat sig fast med detta landslag, och det är de konstanta skriken om "Daehan-minguk", alltså "Sydkorea" på koreanska, som publiken roade sig med under VM 2002. Jag kan ibland komma på mig själv med att gå och nynna "Daehan-minguk" när jag gör vardagsgrejer hemma eller på jobbet. En störning så god som någon.

1. Matchtröjor
Här har vi en design som går emot mycket av det jag står för vad gäller fotbollströjor. De där randiga/tigerklösmönstrade grejerna ska naturligtvis dömas ut helt, men märkligt nog tycker jag att de funkar! Det känns som att erkänna att man gillar en låt av Idol-Erik, eller nåt... I övrigt enkel och trevlig. Totalbetyget dras ändå ner av principen. BETYG: 2 av 5

2. Förbundskapten
Har man själv spelat fotbolls-VM och där gjort mål mot Italien hamnar man på en ganska hög coolhetsnivå omedelbart. Har man dessutom spelat i PSV Eindhoven ska man ha ytterligare lite cred, så ni märker redan att Huh Jung-Moo är inte är en kille man fikar med hur som helst. Lägger man till att han spelade i den sydkoreanska arméns lag i två år tycker jag att det blir ännu bättre. Slänger man, på detta, in det faktum att Huh Jung-Moo gjorde Diego Armando Maradona vansinnig under deras möte i VM 1986 genom att i princip sparka ner honom varje gång han fick bollen - och fick samme Maradona att senare säga att "Sydkorea spelade inte fotboll, de spelade Taekwondo" - ja, då är man förstås übercool. Herr Huh gör sin tredje sejour som förbundskapten för Sydkorea, och dessutom har han varit assisterande förbundskapten två gånger.
BETYG: 4,5 av 5

3. Truppen
Naturligtvis är Park Ji-Sung det stora affischnamnet i laget, men det finns ett par andra godbitar också.
Kim Dong-Jin - utan tvivel Zlatan Ibrahimovics favoritspelare i fotbolls-VM 2010 eftersom det är en vänsterback vid namn Kim.
Lee Chung-Yong - det här är näste store spelare från Sydkorea, antar jag. Han har redan gjort det väldigt bra i Bolton, och får han en säsong till där så är han redo för något bättre sen. Hans smeknamn ska tydligen vara "Blue Dragon", vilket som smeknamn förstås är ljusår bättre än t.ex "Lill-Tidan" eller "Ölme". Blue Dragon är för övrigt ett livsmedelsmärke jag använder mig av en hel del.
Ahn Jung-Hwan - killen som för alltid kommer att bli ihågkommen för sin insats i åttondelsfinalen mot Italien i VM 2002, där han avgjorde till sydkoreanernas fördel med en nick förbi Buffon i förlängningen, och eftersom man körde med Golden Goal då så var matchen över sen. Ahn spelade i italienska Perugia på den tiden, och fick omedelbart sparken av den bindgalne presidenten Luciano Gaucci eftersom denne minsann "inte tänkte betala lön till någon som förstör för italiensk fotboll".
BETYG: 2 av 5

4. VM-story
Årets turnering blir Sydkoreas åttonde, ett facit de är klart bäst i Asien med. Förutom VM 2002 har de dock bara vunnit EN enda match av de övriga 17 de har spelat i VM-sammanhang, och den segern kom mot Togo i VM i Tyskland 2006. Sydkorea var faktiskt med så tidigt som i VM 1954 i Schweiz, där de torskade mot Ungern med 9-0 och mot Turkiet med 7-0, men fasen vad häftigt det måste ha varit att ta sig från Sydkorea till Schweiz på 50-talet! En sak som inte har med VM att göra, men som kan nämnas ändå, är att den största förlust ett sydkoreanskt landslag råkat ut för kom på Selhurst Park i London i OS 1948 mot... Sverige! 12-0 blev det, och Gunnar Nordahl gjorde fyra mål.
BETYG: 2 av 5

5. Framgång i årets turnering
De kan förvisso ta en trepoängare mot Grekland, men jag är ganska så säker på att både Nigeria och, framför allt, Argentina är ett nummer för stora. Tar sig Sydkorea vidare från den här gruppen är det en jätteprestation, men det är som sagt inte särskilt troligt - även om de gått bra i de senaste landskamperna. BETYG: 2 av 5

TOTALBETYG: 12,5 av 25

11 kommentarer:

Unknown sa...

En semifinal på hemmaplan tycker jag borde ge ett lite högre betyg än en 2a.. Men det kanske bara är jag..

Jonas Dahlquist sa...

Ja, det ger typ en 3,5:a - men en enda seger på de 17 övriga VM-matcherna är ju en svag 1:a. Allstå blir 2 av 5 logiskt...

Rg sa...

Kalla mig gärna dum, men jag förstod inte Zlatan/kim grejen.

Sen så tycker jag det är lite roligt att du hittills har sågat så gott som alla tröjor!

Johan sa...

Egentligen har ju Bolton-spelaren betydligt mer "sexig" spelstil än Park så lite konstigt kanske det är egentligen att Park fortfarande räknas som affischnamnet. Fast han gör ju alltid mål i de stora matcherna iofs...

Men Lee skjuter väl inte särskilt mycket han heller?

Hjalmar H sa...

De spelar i Grupp B, inte A. Gör om, gör rätt!

Anonym sa...

Sydkorea är i grupp B tror jag :P du har skrivit grupp A Jonas, det är iaf fel för det är ju Sydafrikas grupp.

Jonas Dahlquist sa...

My mistake, skrev för snabbt. Har ändrat från A till B nu.

Anonym sa...

Betyget 2 är lagom för Sydkorea. Ja, de gick till semi på hemmaplan, men sättet som de gjorde det på var verkligen tveksamt.

Däremot är ju det ett hån om man ser att Paraguay får 1,5. I så fall borde Sydkorea ha 1.

Annars tror jag att du undervärderar deras chanser. De har hållit en ganska hög nivå under hela 2000-talet och lär på så sätt ha en god chans att slå Nigeria där det nästan alltid verkar vara mycket rörigt runtomkring, och som dessutom ställer upp med kanske sin svagaste trupp någonsin.

Daniel Rydén sa...

På tal om Sydkoreaner som kan skjuta, vi minns väl alla frisparken mot Spanien i Udinese i VM 1990? 110 knyck gick bolluslingen i innan den dundrade in i Andoni Zubizarretas ena kryss.

Anonym sa...

Lee Chung-Yong kallas inte alls Blue Dragon, Det är hans riktiga namn, ordagrant översatt från koreanska. Inte så dåligt minsann.

Chung = Blå

Yong = Drake

Anonym sa...

Besserwisserföreningen meddelar att det inte finns någon spelort som heter Udinese. Det heter Udine. Och ja, den minns man. Jag tror dessutom att det var den där killen som också fick in ett långskott mot Tyskland i VM 94 och som faktiskt satte den avgörande straffen mot Spanien i VM 2002 som en gammal kaptensveteran. Han hette väl Bo Hong nånting eller nåt i den stilen (blir aldrig klok på deras namn).