fredag 7 maj 2010

När det regnar i AIK...

...så spöregnar det. Orden var Björn Wesströms när jag intervjuade honom igår efter den direkt förnedrande 4-0-förlusten för AIK mot IFK Göteborg.

Wesström är väldigt bra att ha att göra med. Han svarar i telefon om man ringer, han ställer upp för intervjuer vad det än har blivit i matchen, han svarar på frågorna man ställer oavsett om de är tuffa eller ej. All cred till honom för det. Frågan är bara om spelarna lyssnar på vad han säger i omklädningsrummet och ute på träningsanläggningen Karlberg? Jag vete fasen om jag tror det.

Själv har jag hela tiden utgått från att Wesström är en ytterst tillfällig lösning som tränare för AIK. Det kanske några av AIK-spelarna också tror. Redan där kan det bli problem eftersom det ställer kravet på spelarna att ta tag i en väldigt stor del själva. Något de, bevisligen, inte klarar av. Tyvärr går det inte att gå och vänta på den "riktige" tränaren länge till. Säsongen håller på att glida dem ur händerna.

Att det "bara" har gått elva omgångar är ingen särskilt förmildrande omständighet. AIK har tagit sex poäng av 33 möjliga i de elva senaste matcherna. Det är bedrövligt när det än är på säsongen. Dessutom är elva av trettio omgångar ganska mycket. 36,67% av säsongen, för att vara ganska så exakt. Det är samma sak som att ligga under med typ 2-0 efter 33 minuter och sju sekunder (räknade jag ut) av en match och ändå stå och hävda att det finns mycket tid kvar att göra mål på. Visst är det så, det är bara det att de flesta lag som ligger under med 2-0 efter 33 minuter och sju sekunder faktiskt förlorar matchen till slut.

En sak som är oroande för AIK är att Wesström har börjat kasta runt i laget för att hitta den magiska formeln till framgång. Igår så var det nya namn på sju av tio positioner jämfört med matchen mot Djurgården. De hade ett lite annorlunda spelsätt. De hade inte heller en aning om vad de skulle göra.

Den alltid lika omdebatterade Bojan Djordjic får godkänt, han försökte åtminstone, övriga i AIK får underkänt. Hur Dulee Johnson kan kritisera någon annan för att han är dålig på fotboll är obegripligt när han själv presterar som han gör. Det vore som om Alexander Rybak kritiserade någon för att vara töntig.

Förr eller senare kommer AIK att få ordning på sakerna och börja plocka poäng här och där, men knappast särskilt många innan sommaruppehållet. Det kan faktiskt dröja så länge att det är för sent för att rädda dem. Jag kan inte säga något annat än att jag är chockad över deras säsongsinledning.

AIK-Hammarby i kvalet i höst, någon?

2 kommentarer:

Perre sa...

Haha
"Det vore som om Alexander Rybak kritiserade någon för att vara töntig." Farkin´ hilarious!
Ja, kolsäckarna är i kris. Messade en kompis vid slutsignalen igår, som t o m har en gammal AIK-tatuering på överarmen, och frågade honom om det inte var tid nu att hyvla av skiten och ge slabbet till hunden.

Perre sa...

On another note...
Jonas, din fråga om AIK-HIF i kvalet till Allsvenskan i höst känns berättigad.
Det är väl allom givet att AIK kommer att gå vidare i CL-kvalet (eller huuuur!!!?), men frågan blir då hur tusan man kommer att klara derbyna mot HTFF i superettan.