fredag 14 maj 2010

Mr. Jones

Eftersom jag presenterade det ena Premier League Play Off-finallagets tränare (Blackpools Ian Holloway) så är det väl inte mer än rätt att jag presenterar det andra lagets dito också. Det är inte så svårt att skriva någonting om Cardiffs Dave Jones, men det behöver inte nödvändigtvis vara enkelt heller.

Dave Jones blev nämligen 1999 anklagad, och senare åtalad, för sexuellt utnyttjande av barn. I slutet av 1980-talet jobbade han med barn och ungdomar som hade inlärningssvårigheter, och det var där övergreppen skulle ha skett. Dave Jones hävdade hela tiden sin oskuld. När det blev dags för rättegång drog ett par av huvudvittnena tillbaka sina historier, någon dök inte ens upp, och till slut friade domaren Dave Jones på alla punkter, och lade till att fallet aldrig ens borde ha gått så långt som till rättegång.

Det var dock för sent. Dels hade han blivit dömd på förhand av i princip hela "fotbollsfamiljen", dels hade rättegången inneburit att han fick lämna sitt jobb som manager för Southampton. Värst av allt var dock att hans pappa blev väldigt sjuk i samband med att anklagelserna blev offentliga i engelsk media, och att han dog innan sonen blev friad. Dave Jones pappa fick alltså aldrig höra domaren säga det där om att sonen blev friad på alla punkter och att fallet aldrig borde ha gått till rättegång.

För lite mer än ett år sen erkände ett av huvudvittnena i fallet att han bara hade hittat på allting, eftersom han trodde att han kunde få ekonomisk kompensation.

Tre år senare var Dave Jones manager för det Wolverhampton som tog sig upp till Premier League genom att slå Sheffield Utd i Play Off-finalen i Cardiff (3-0 blev det). Wolves gjorde ingen större succé i Premier League 2004-04 - de blev nämligen sist - men hann med att slå Manchester Utd på hemmaplan med 1-0, en match som för övrigt jag kommenterade.

2005 tog han över Cardiff City, och sedan dess har han lyckats med kombinationen att gå till FA-cupfinal (förlust mot Portsmouth med 1-0 i maj 2008), ta dem till deras högsta tabellposition på 39 år samt kunna ha anfallsparet Robbie Fowler/Jimmy Floyd Hasselbaink på planen. Det har hänt grejer i klubben sen Dave Jones tog över, alltså.


Om Ian Holloway tar upp Blackpool till Premier League kommer det att kännas roligt eftersom det blir lite skojigare i största allmänhet då, men om Dave Jones tar upp Cardiff till Premier League kommer det att kännas rättvist.

6 kommentarer:

Johnny D. sa...

Wolves-Man U 2004, den kom jag ihåg att jag såg. Toppen mot botten var det, och det var väl en av få gånger som botten lyckades vinna. I just den matchen förlorade Man U förstaplatsen till Arsenal och de höll den hela vägen ut genom att aldrig förlora.

Johan sa...

Nja, för att gå tillbaka till förra kommenatorsfältet hade nog Arsenal kunnat vinna titlar med bättre målvakter och kanske läkare, det är ju inte Songs fel!;)

Cardiff har väl annars stora, stora ekonomiska problem så det vore ju en liten paradox om de skulle vinna mot Blackpool (som jag tror de gör) och gå till PL. Kanske räddar ekonomin.

Intressanta bloggar om Holloway och Jones!

Erik sa...

Verkar som man gjorde rätt som behöll Canal+ trots PL-tappet. Italienska Serie A ska tydligen visas i HD (visa många matcher!) och även Major League Soccer verkar lite intressant. Det plus Allsvenskan och La Liga gör det defenitivt värt att behålla C+ och streama PL och kolla CL på 6an istället för att skaffa Viasat och behöva lyssna på inkompetenta idioter varje vecka.

Erik sa...

Och Copa America :) är det Copa Libertadores? Kul att C+ försöker fylla på med lite nytt nu när PL är tappat.

Stor Chef sa...

Jag hoppas du har hört låten om Leicsters syndabock Kermorgant
http://www.youtube.com/watch?v=Iad3gV-9C1U

Anonym sa...

Värt att poängtera är att det var Rio Ferdinands sista match innan han gick på sin 8 månader långa avstängning.

United höll tätt den säsongen, fram till det att Rio haltade ut skadad mot just wolves vid ställningen 0-0.
Sedan kom raset, Kenny Miller satte 1-0 och Arsenal vann ligan.

Premier League-säsongen kan sammanfattas med den matchen. Med Rio - mästare, Utan Rio - förlust mot wolves och titeln till Arsenal.