onsdag 12 maj 2010

Dahlquist Awards

Vi skulle egentligen ha presenterat min "Premier League-startelva 2009-10" i det sista programmet (i söndags), men på grund av tidsbrist så ströks det ett par dagar innan. Jag tycker dock att det är på sin plats att jag presenterar elvan här, istället för att skrota den helt.

Tanken var att jag inte skulle ta de mest uppenbara namnen, som Didier Drogba och Wayne Rooney (överlägsna, båda två) utan hitta såna spelare som tagit stora kliv framåt från skuggtillvaron till rampljuset, typ. Jag skulle fortfarande välja Patrice Evra före Gareth Bale, tror jag - men 2009-10 gjorde Bale större succé än Evra och kommer därför med i laget.

Här är den, the not so obvious Premier League starting eleven 2009-10 (4-4-2 diamant):

MÅLVAKT: Heurelho Gomes - Tottenham Hotspur
Höga toppar och djupa dalar har länge varit Spursbrassens signum (plus sin "extremt låga smärttröskel", som Erik Niva sa om hans skada i 93:e minuten mot Bolton när vi sågs på Råsunda för någon vecka sen). Nu är det dock så att de djupa dalarna blir allt färre och de höga topparna allt fler. En riktig matchvinnarmålvakt.

HÖGERBACK: Branislav Ivanovic - Chelsea
Han är egentligen inte lämpad som högerback, sa de. Sen springer han ut och förvandlar sig själv till någonting som är urtypen för en perfekt högerback. Maicon? Dani Alves? Branislav Ivanovic!

MITTBACK: Michael Dawson - Tottenham Hotspur
Jag har haft mina tvivel. Jag har till och med tyckt att han var kass. 2009-10 gjorde Michael Dawson knappt ett fel, och var en av de absolut största anledningarna till Champions League-kvalplatsen. Värd en plats i Englands startelva i VM.

MITTBACK: Thomas Vermaelen - Arsenal
Man ska inte glömma bort höstsäsongen när man summerar sånt här på våren. Belgaren var bloody brilliant under säsongens första halva, och bidrog ju framåt på ett sätt som var nästan omöjligt. Lovar mycket mer inför nästa säsong.

VÄNSTERBACK: Gareth Bale - Tottenham Hotspur
Här hände det definitivt något. Walesaren gick från att vara en svajig bänkspelare (om än ett stort löfte) till att vara en av världens bästa ytterbackar. För mig som minns när Ryan Giggs slog igenom kan jag säga att det var ungefär så här.

DEF.MITTFÄLTARE: Stiliyan Petrov - Aston Villa
Kompromisslös som en enveckascharter till Sunny Beach, men samtidigt smart och lugn dess antites. Stiliyan Petrov handplockades av Martin O'Neill från Celtic för ett par år sen, och nu betalade han tillbaka för förtroendet genom att vara suveränt bra för Villa.

HÖGERMITTFÄLTARE: Charles N'Zogbia - Wigan Athletic
Egentligen ska det vara omöjligt för en av de kreativa spelarna i ett gäng som kommer på 16:e plats i tabellen att komma med här, men N'Zogbia är så jäkla bra när det klaffar att han gör det ändå. Karln är fortfarande valpig, men jag tror vi får se mer av Charles N'Zogbia redan nästa säsong. Mycket mer.

VÄNSTERMITTFÄLTARE: Florent Malouda - Chelsea
Vad nu då? Inga uppenbara namn, sa jag ju! Jo, men Malouda har inte alls levt upp till de höga förväntningarna som tyngde ner hans axlar från £13.500.000-flytten från Lyon 2007 fram till dess att Ancelotti tog över sommaren 2009. Han har sedan dess varit underbar att skåda för det allra mesta. Han tog inte bara ett steg fram den här säsongen, han rusade fram ett par steg på en gång.

OFF.MITTFÄLTARE: Tim Cahill - Everton
Detta är en av mina favoritspelare, och när han får uppgiften att vara bollvinnare, snedstreck in-i-boxen-löpande-mittfältare, snedstreck allmänt närvarande där bollen är, så är han skitbra. Knappt en tvärhand hög men grym på skallen, som alla vet. Dessutom är det så att jag är allergisk mot målgester, men tål hans flaggboxning utan problem. Det säger mycket.

ANFALLARE: Steven Fletcher - Burnley
En av mina nya favvos, och jag är helt övertygad om att han spelar kvar i Premier League nästa säsong. Annars är det något fel. Stark, lönnsnabb, teknisk och rätt så smart i största allmänhet. Hade han spelat i en riktigt bra klubb, som typ "tredjeanfallare/inhoppare" så hade han legat på 15 mål per säsong, tror jag.

ANFALLARE: Darren Bent - Sunderland
Egentligen ingen överraskning eftersom han alltid har producerat massor av mål, men att göra 24 stycken i ett Sunderland som var ganska så begränsade är ändå en bedrift. Darren Bent är lite konstig som anfallsspelare, tycker jag. Han är egentligen inte superbra på någonting, förutom att göra mål. Men det duger ju, å andra sidan.

MANAGER: Roy Hodgson - Fulham
Kommentar överflödig efter alla hyllningar han fått här och på samtliga andra ställen på jordklotet det senaste året. Believe the hype.

PÅ BÄNKEN:
Joe Hart - Birmingham City
Leighton Baines - Everton
Richard Dunne - Aston Villa
Antonio Valencia - Manchester United
Matthew Etherington - Stoke City
Clint Dempsey - Fulham
Kevin Doyle - Wolverhampton Wanderers

32 kommentarer:

Erik sa...

Tycker den här laguttagningen säger mycket om din kunskap gällande Pl. Att uppmärksamma Fletcher och Cahill visar att du ser stora mängder fotboll och dessutom ser rätt. Även Ivanovic och Petrov är spelare som bör lyftas fram

Clint Hill sa...

Var Scott Parker alldeles för självklar för att komma med eller? Nä, gör om gör rätt Jonas..

Jonas Dahlquist sa...

Scott Parker!? För hans sätt att leda West Ham mot oanade höjder då, eller? Har han verkligen tagit ett par steg framåt denna säsong...?

Nej, Scott Parker var inte ens nära att komma med här. Han må ha varit en av de bättre i West Ham den här säsongen, men det säger tyvärr inte så jäkla mycket.

raulolle sa...

Håller helt med om det där med målgester, höll på att kräkas när Drogba lirad luftgitarr med hörnflaggan härförleden. Och den värsta av alla någonsin måste vara Bebetos vagga från -94.

Olle

Andreas sa...

Kloka tankar om vanligt. Men jag hade nog tagit Alex Song istället för Petrov på den def mittfältare. Så som han utvecklats denna säsong är helt osannolikt.

Svensson sa...

Oerhört bra elva! och jag är glad att Tim Cahill äntligen får den uppmärksamhet han förtjänar! Men jag saknar nog ändå en Birminghamback någonstans, typ Roger Johnson eller Scott Dann som båda har tagit steg framåt under säsongen.

Joakim Norén sa...

Alexandre Song???

Anonym sa...

Riktigt bra lista faktiskt + att du också tog med Fletcher. Varje gång jag sett Burnley så har han imponerat. Lugn, smart och helt okej tekniskt. Hoppas verkligen att något lag i Premier League köper honom så att man får se mer av honom.

Anonym sa...

Jag var också med - om än i blåögt skick - när Giggs slog igenom. Väcker mest negativa kopplingar, för det var lite som början på slutet för dåvarande stjärnskottet Lee Sharpe.

Anonym sa...

Kul lag Jonas! (men hade nog skippat Bent). Fletcher är underskattad.

Roade mig med att ta ut följande elva häromdagen:

----------Gomes------

Ivanovic-Hangeland-Dawson-Clichy

Kranjcar-Lampard-Arteta-Bale

-Drogba-Cahill-

Anonym sa...

Adam Johnson borde väl ändå ta Antonio Valencias plats på bänken åtminstone?

Unknown sa...

SONG HALLÅ

Albin sa...

Om du nu tog med Bale som bara varit bra på andra halvan då ska man inte glömma Fellani som blev skadad av en jävla idiot i rött.

Scrambo8 sa...

Nja, förstår mig inte riktigt på den här elvan, men visst det finns intressanta och roliga namn.

Carragher är ju backup som högerback OCH mittback så varför finns han med på alternativen av vem skall bort? Fabio Capello har knappast tagit med honom för skojs skull. Upson skall dock utan tvekan bort.

Coffey sa...

Lönnsnabb!?

Anonym sa...

Cahill slog väl igenom för ett par säsonger sedan? Millwall till FA-cupfinal 2004 tex?

Unknown sa...

Givetvis kommer Carragher med till VM. Han gör inte comeback i landslaget för att vara med i nån förtrupp.

Frankie sa...

James Millner förtjänar en plats här!

Nicke sa...

Jag tycker Fabregas är helt självklar i denna 11!!!
Och Song!
Båda har vart grymma denna säsongen


Fabregas då?????

Jonas Dahlquist sa...

Fabregas? Skämtar ni? Visste ni inte vem han var innan säsongen, eller...?

Han är - givetvis - en av de spelarna som är för uppenbara att ta med, och därför diskvalificerad. Men visst var han grymt bra.

Alexandre Song tog flera steg framåt den här säsongen, och jag tycker att han gick från säkerhetsrisk till att vara ganska bra, men han är fortfarande inte tillräckligt bra för att vara central mittfältare i Arsenal, i mina ögon.

Adam Johnson var också bra, och precis utanför listan. Kände dock att jag ville uppmärksamma Matt Etherington på bänkplatsen istället. Samma sak drabbade James Milner, som var mycket duktig.

Fellaini viktig och bra men måste sluta med sina idiotfasoner på planen. Lite som en tidig Vieira, kan man säga. Jag hoppas på Fellaini, men stör mig samtidigt enormt på hans sätt. Han är inte bara tuff, han är riktigt jäkla ful också.

Birminghammittbackarna Dann och Johnson var helt klart nära, det ska sägas.

Jonas sa...

Steven Fletcher är en skön figur, jag gillar honom skarpt precis som du. Men hur ska killen se ut när han närmar sig 30??

Grabben är ju 23, men ser ut som 45!

Johan sa...

Då kan du inte sett många matcher med Arsenal utan Song Jonas... han gick från att vara truppspelare till att (efter Fabregas) vara våran näst viktigaste spelare.

Även om det beror på dålig back-up (Denilson eller Eastmond) så tycker jag han borde platsa i denna elvan.

Eric sa...

Nani? Gått från Sir Alex djupaste frysbox till Startspelare...

Annars mycket bra elva!

Anonym sa...

Cahill har väl varit bland Evertons stöttespelare nu i ett par säsonger och har alltid fått ros för sitt spel och framför allt huvudspel. Tycker han var lite för uppenbar.

Sen är Bale vänstermittfältare nu.

Tycker också Hangeland och Song skulle med. Malouda har varit bra halva säsongen. Men finns väl dock ingen som varit bättre än honom ändå.

Jonas Dahlquist sa...

Johan: Det är ju det som är problemet för Arsenal. När Alexandre Song är en av de viktigaste spelarna i laget så blir det inga titlar. Han är helt enkelt inte tillräckligt bra än, men kan möjligen bli det om ett par år.

Eric: Nani var också en sån där som kunde ha fått komma med, men han har egentligen bara varit riktigt bra i för få matcher för att jag ska vara helt övertygad än.

Anonym: Bale är vänsterback i mitt lag eftersom han spelat vänsterback i minst lika många matcher som han har varit vänstermittfältare den här säsongen. Oftast är han ju både och, samtidigt... Malouda bara bra halva säsongen håller jag absolut inte med om. Han var svinbra hela tiden. Cahill är inte okänd, men hade aldrig fått en plats i en uppenbar startelva eftersom Fabregas eller Lampard hade tagit den platsen den här säsongen, och förra säsongen var det Gerrard. Cahill var värd en utmärkelse helt enkelt.

jespor@live.se sa...

Dahlquist, du är kunnig som få när det gäller PL. Dock så ser jag ett par helt klart felval på positioner.
John Obi Mikel, som ni själv har tagit upp i studion har VERKLIGEN tagit steget att axla den oaxlade "makaléle-rollen" och hela chelseas speluppbyggnad går mer eller mindre genom denna unga man. På tal om uppmärksamhet så är Mikel en spelare som försvinner när man talar om den defensiva rollen i PL, man nämner allt som oftast, fletcher, petrov, song osv. Lampard står för sin helt klart starkaste säsong i karriären, helt överlägsen poängkung i PL iår (igen) ändå så är han inte med, även om jag förstår ditt resonemang kring Cahill. Att inte spelare som Drogba, Rooney, Milner, Nani och andra väldigt, väldigt framstående personer under årets upplaga av premier league finns med på bänken är ett mysterie. Jag brukar hävda att dina ord kring PL är lag, men din elva är ytters tveksam!

Jonas Dahlquist sa...

Jespor: Tack för berömmet, å ena sidan - å andra sidan: Lampard? Rooney? Läste du inte delen om "uppenbara val"...?

Anonym sa...

Jag tycker sotirios Kyrgiakos borde varit med här.

Anonym sa...

Jag tycker sotirios Kyrgiakos borde varit med här.

Anonym sa...

Jag tycker sotirios Kyrgiakos borde varit med här.

Andreas sa...

Steven Fletcher är en riktigt bra spelare, gillar honom skarpt tror han skulle platsa i många lag i PL även topplagen i någon roll.

Unknown sa...

Kul att Steven Fletcher valde att spela för stolta Wolverhampton nästa säsong!