onsdag 7 april 2010

Helgsummering, ett par dagar för sent

Jag gillar ju att gå igenom helgen som varit i några korta punkter. Nu blev det här lite sent påkommet, men eftersom jag hittade så många sköna statistiska poänger kring matcherna så kunde jag inte låta bli.

* Arsenals sena segermål mot Wolves kom knappast som en överraskning. Arsenal har nu gjort hela 13 mål från den 85:e minuten och framåt den här säsongen.

* Didier Drogba på bänken låter som en onödig lyx, men faktum är att Chelsea har vunnit samtliga de sju ligamatcher där han inte funnits med i startelvan den här säsongen, och på dessa sju matcher har de gjort 27 mål. Drogba brukar förresten inte leverera när han börjar på bänken. Hans mål mot United i lördags var hans första som inhoppare på 13 försök, det senaste kom mot Newcastle i december 2006.

* Darren Bents 1-0-mål mot Tottenham efter 36 sekunder är säsongens hittills snabbaste. Han tog rekordet av lagkamraten Frazier Campbell, som gjorde mål efter 41 sekunder mot Bolton. Det var Campbell som fick passningspoäng till Bents mål nu (även fast det var en slapp retur från Gomes). Darren Bent missade två av tre straffar i matchen, och han brände faktiskt en mot Spurs i bortamötet i november också. Tre straffmissar mot samma lag i ligan under en säsong. Grattis, Darren.

* Apropå straffmissar kan jag meddela att förra säsongen så gick 85% av straffsparkarna i mål. Den här säsongen är siffran bara 77%.

* Man Citys rivstart mot sjunkbomben Burnley var unik, eller nästan, åtminstone. Tre mål på de första sju minuterna har bara ett enda lag lyckats med i PL-historien, nämligen Tottenham mot Oldham 1993. Man City är för övrigt det första laget som haft ledningen med 5-0 i paus på bortaplan sen Premier League startade.

* 1-1 mellan Birmingham och Liverpool kändes logiskt, och jag begriper inte hur Benitez kunde byta ut Torres när Liverpool borde ha jagat segern. Ibland är det som att Benitez ber om att få bli entledigad från sitt uppdrag... Steven Gerrards 1-0-mål var förresten hans första på bortaplan i ligan sedan augusti månad.

19 kommentarer:

Unknown sa...

Jag antar att du menar på bortaplan i första halvlek? Arsenal ledde med 6-0 borta mot Everton i säsongspremiären.

Saha 90 Denilson 26, Vermaelen 37, Gallas 41, Fabregas 48, 70, Eduardo 89

Anonym sa...

Och United slog väl Wigan 5-0 både på borta- och hemmaplan denna säsong?

Jonas Dahlquist sa...

Jag glömde orden "i paus". Har korrat nu. Tack.

Valdemar sa...

Obegripligheten är endast en följd av oförståndet. Att man inte begriper sig på Benítez beslut betyder inte nödvändigtvis att de är felaktiga. Kan föreställa mig en lång rad av goda skäl till att Torres byttes ut, inte minst med tanke på hur ofta han drabbas av skador. Är lite trött på att media väljer ut vissa syndabockar (Benítez har länge varit ett tydligt exempel) som sällan eller aldrig får beröm när de förtjänar det, men hård kritik vid första bästa tillfälle. Ibland är kritiken befogad; ofta bygger den på rena spekulationer och förvanskade sakuppgifter.

Jonas Dahlquist sa...

Precis, Valdemar. Benitez fick inte något beröm alls förra säsongen... Om han är så orolig för att Torres ska bli skadad så är det ju konstigt att han spelar överhuvudtaget. Såna byten gör man vid ställningen 3-0, inte vid 1-1 i ligan där jakten på fjärdeplatsen är livsviktig.

Sen råkar det vara så att allt här bara är spekulationer och åsikter. Det är precis som med alla andra i hela världen, ingen har facit. Enligt mig var det ett idiotiskt byte, du får gärna tycka att det var kanonbra.

Biscanbauer sa...

Håller med Valdemar i Torres-frågan. Kommentatorer i allmänhet tar sällan/aldrig upp det andra sidan av saken. Skadebenägenheten och Benficamatchen är två skäl som berättigar bytet. Dessutom blev anfallsspelet klart bättre när N'Gog kom in. Synd bara att han avslutade värdelöst... FYI, Jonas: N'Gog uttalas Enn-Gå och han kallas därför "Wash" av lagkamraterna.

Valdemar sa...

Jag tycker bara det är märkligt när folk konstaterar saker till höger och vänster utan att ha tillgång till samma information som den vars beslut de kritiserar. Rafa har efteråt sagt att bytet berodde på att spelaren var utmattad. Beslutet var förmodligen varken idiotiskt eller kanonbra, men menar managern att det är nödvändigt bör man nog ha ganska starka belägg innan man ifrågasätter den bedömningen. Det är i alla fall min uppfattning. Jag vet mycket väl att de exempelvis inom engelsk media inte är särskilt noga med det där.

Jonas Dahlquist sa...

Men... i såna fall kan man ju aldrig uttala sig om någonting eftersom de (managern/spelarna) har mer information än alla andra.

Om Benitez prioriterar Europa League är det konstigt.
Om Torres är "utmattad" är det konstigt eftersom han inte spelat särskilt mycket den här säsongen. Hade han haft känning av sin skada är det en annan sak.
Om han är rädd för att han ska bli skadad är det konstigt eftersom den risken alltid finns, och ingen ska inbilla mig att chansen till tre poäng blir större med N'gog på planen än med Torres.

Sen är det ju som så att managern inte alltid gör rätt, hur mycket information han än sitter på.

Summa summarum, enligt mig, ett konstigt byte.

Anonym sa...

viktigast från helgen: Newcastle klara för pl nästa säsong

Peter Lundström, Piteå sa...

http://www.liverpoolfc.nu/news/?15771

Valdemar sa...

Är det inte större risk att en skadebenägen spelare drabbas av en muskelrelaterad skada när han är utmattad? Finns det något som talar emot att Rafa (samt läkare inom klubben) låter en sådan faktor väga tungt när byten genomförs?

Vad skulle vi sagt om Benítez, fullt medveten om Torres fysiska status (dvs betydligt mer medveten än någon av oss), låtit honom spela klart matchen med följden att han drabbats av ytterligare en seglivad skada? Hade det i så fall varit ett "konstigt" beslut att inte byta ut honom? Det skulle nog varit min slutsats. Jag ser inte riktigt varför det här vore mer spekulativt.

Visst, jag tyckte också det kändes skumt när bytet annonserades, men att därifrån gå direkt till att beskriva det i termer av obegripligt och idiotiskt verkar inte helt rättvist.

Anonym sa...

Sant att man inte kan ifrågasätta Benitez, han är en "happy go lucky"-typ helt enkelt.
Han verkar knappt ha nån tanke runt vad han håller på med, han bara hoppas att det ska fixa sig. Vilket det ofta gjorde när Gerrard var i storform och drev hela laget ihop med Alonso och Carragher. Han har absolut noll del i de framgångar Pool haft sen han kom till klubben. Därför kan han inte klandras när det går dåligt heller, styrelsen borde haft koll på det här och kickat honom för länge sen.

Per B sa...

Orkar inte skriva så mycket om Liverpool och det men nu har de nya tröjorna kommit iaf; http://www.liverpoolfc.tv/news/latest-news/new-kit-revealed

Väldigt Bayernish, känns ju bra en kväll som denna. :)

Unknown sa...

"Tre mål på de första sju minuterna har bara ett enda lag lyckats med i PL-historien..."

Vi räknar inte när det är en och samma spelare som gör det? Robbie Fowlers hattrick mot Arsenal 1994, på fyra minuter och 33 sekunder. Ring a bell?

När vi ändå är inne på Liverpoolmissar var den tröja du lade upp inte alls den som verkligen presenterades, även om jag givetvis ser likheterna. De vita detaljerna som gjorde den så ful är röda, och gör den mer acceptabel (även om jag personligen föredrar den nuvarande i jämförelse).

För att inte bara gnälla så är det väl självklart att man som journalist skall få tycka till om ett så kontroversiellt byte som Torres ut i Birminghammatchen. Den dagen alla journalister bara smeker medhårs fyller de ju ingen funktion över huvud taget.

/Björn Grafström

Jonas Dahlquist sa...

Björn - Robbie Fowlers mål kom med 4 min och 33 sekunders mellanrum, inte de första 4 min och 33 sekunderna i matchen.

Biscanbauer sa...

Klart som korvspad att journalister ska tycka! Det är ju deras jobb. Problemet är att det ofta intas en antingen-eller-hållning utan någon som helst reflektion. Torres-bytet senast är ett utmärkt exempel. Jag har inte hört eller läst någon journalist som påpekat Torres skadebenägenhet eller Benfica-matchen. Jag tyckte inte heller att det var ett bra byte, men likväl förstår jag utan att anstränga mig varför Benitez gör som han gör.

Biscanbauer sa...

Ett utdrag från Benitez inför-Benfica-intervju från officiella hemsidan:

Journalist: How has Fernando Torres responded to being substituted at the weekend? I know you thought he had a problem with fatigue...

Benitez: I didn't think he had a problem, I knew 100 per cent because he told us before the game.

Journalist: As a senior professional, he obviously doesn't want to be taken off, and players do get frustrated when they're playing don't they?

Benitez: Every player wants to play every game, but the difference between players and managers is that the managers have to have a big picture. I think Ngog was good - the only thing he didn't do was score a goal and that's it. If he had scored, we would not be talking about this.

Per B sa...

Jonas, ingen kan heller inbilla mig att det är större chans till 3p med NGog istället för Torres på planen men man måste väl samtidigt se till vad som hände?

För visst blev det bättre på planen med NGog som hade mycket mer energi och rörde sig över mer ytor och lyckades hålla i bollen?

Oscar, det du skriver är bara så.. fel. Benitez är väl som mest känd för sin extrema noggrannhet så att kalla honom för "happy-go-lucky" är mest pinsamt.

Man vinner inte så mycket som Benitez har gjort genom tur som du antyder.

Anonym sa...

Tillbaka till Per:

Inte bara tur, man måste som sagt förstås ha ett par riktigt bra spelare också, som är i form.

Benitez har haft stora framgångar, helt klart. Men det är uteslutande i cupspel, eller hur? Jag fick för mig att vi pratar PL här, kanske var dumt.

Att vara coach idag handlar minst, om inte mycket mer, lika mycket om att bygga ett lag som att ta ut ett lag (där Rafa ibland verkar använda både tombola och turlista). Benitez tycks faktiskt helt sakna förmågan att sätta ihop ett välfungerande lag som ska spela bra en hel säsong. Att gå på adrenalin inför ett hysteriskt Anfield i en avgörande cupmatch har fungerat, men i längden i ligan gör det inte det.

Jag har ofta funderat vad som skulle hänt om de inte vänt den där CL matchen mot Olympiakos. Kanske hade de vunnit ligan vid det här laget då. De hade i alla fall varit ett helt annat lag idag.

För övrigt är det tydligt att många Liverpoolsupportrar - och ni är många här - har svårt att analysera motgången. Helst verkar alla bara vilja blunda och hoppas att det ska vara som förr, när ni vann allt :) Att Benitez visst är bra för att Pool inte kan göra fel som behåller honom. Lite som Englands landslag gjort historiskt sett, struntade i att göra något åt sina problem, de visste ju ändå att de var bäst.

Själv är jag en stort fan av Spurs, så jag vet vad jag talar om i det fallet - att inse sina brister.