Inget Liverpool. Inget Chelsea. Inget Arsenal. Inget Manchester Utd.
Det är det dystra engelska facit som gäller för 2010 års semifinaler i Champions League.
Manchester Utd vann matchen igår, men förlorade slaget redan i München. Ivica Olic's 2-1-mål blev det avgörande för matchserien, att sedan Arjen Robbens drömmål blev det mer "konkret avgörande" gjorde inget eftersom det var så sabla snyggt.
Manchester Utd vann en hel del snabbhet i att ta in Rafael istället, men de tappade också en hel del rutin - och Gary Neville hade förstås aldrig dragit Ribery i armen så där om han redan hade haft ett gult. Dels för att Neville är för rutinerad, och dels för att han aldrig hade hunnit dit i förstaläget...
Bayern München gjorde exakt vad som krävdes av dem, men det är konstigt att ett lag med ett så yrvaket försvar kan gå vidare till en Champions League-semifinal. Om en fotbollsmatch vore en dag så vore Bayern München väldigt morgontrötta, men desto mer kvällspigga, om man säger så.
Vissa hävdar nu att det är kris i den engelska fotbollen, men det är inte riktigt sant. Andra hävdar att det bara är en slumpmässig engångsföreteelse, och det är nog inte heller helt sant.
Jag tror att de engelska klubbarnas "fiasko" i Champions League är början på tuffare tider, det är alltså ingen kris. Än.
De engelska klubbarnas ekonomi är överlag usel. Det lånas extrema belopp hit och dit, och arenor belånas och hyrs ut till sig själv och fan vet vad. Så länge det går bra så får protesterna ingen riktig verkan, då kan, t.ex Glazerfamiljen, peka på prisskåpet och visa upp en nyvunnen Premier League-pokal och lite annat smått och gått. När pokalerna inte kommer, då får plötsligt de gulgröna halsdukarna på läktaren en klarare ton.
Det är inte bara Manchester Utd som har problem, men de får symbolisera problemet. Glazerfamiljen verkar gå in för att plundra Manchester Utd, bara för att under tiden förse fansen med framgångar för att tysta deras protester. Men det blir ingen Champions League-titel 2010. Ingen FA-cuptitel heller. Premier League-pokalen är halvvägs på väg till Roman Abramovichs kontor. Ligacupen finns där förvisso, men räknas inte så länge den inte kompletteras med något större.
Inom tre-fyra år tror jag att flera klubbar har fått göra Portsmouth, Southampton, Leeds och de andra sällskap i kategorin "Klubbar som fått poängavdrag/blivit tvångsnedflyttade på grund av usel ekonomi". Inte bara en eller två, utan fem-sex stycken, eller kanske ännu fler. Det finns så mycket rutten matematik bakom så många klubbar att den närmaste jämförelsen man kan göra är den klassiska IT-bubblan. Lånegarantier som baseras på framtida framgångar. Det är ju bara det att det inte finns tillräckligt många olika framgångar att dela på för att alla ska få ta del av dem.
Det är som sagt inte kris bara för att det inte finns något engelskt lag med i årets CL-semifinaler, men det kan absolut ha varit den lilla snöboll som till slut sätter igång en stor lavin. Inga dynastier varar för evigt, och får man finansiell elefantiasis så är det en mycket allvarlig sjukdom som till slut fäller allting.
Synd att jag oftast skolkade från lektionerna i Företagsekonomi på gymnasiet (treårig Ekonomisk Linje, betygen såg ut som en tipsrad - etta, kryss, tvåa, o.s.v), för de närmaste åren kommer det nog att handla lika mycket om siffror i bokslutet som om siffror i tabellen.
12 kommentarer:
Därför känns det så bra att vara Gunnersfan just nu. Verkligen kontroll på ekonomin.
Frågan är mest hur lång tid det tar för klubbarna med hyfsad ekonomi att kunna utnyttja det till sin fördel. Wenger vägrar nog att lämna förrän han har fått "rätt"...
Så länge som det finns rika araber och rika ryssar som vill ha en ny hobby, skjuts kanske ett nödvändigt ekonomiskt stålbad på framtiden?
Det är ju inte enkom den engelska ligan som dras med dåliga ekonomi. Spanien är väl minst lika illa med? Valencia som var i ett snarlikt läge som Pompey, Real som finansierar sig på gud vet vad för sätt för att dra till sig storspelare som sedan inte levererar. Italien ska vi inte prata om för där är ju hela landets ekonomi en stor katastrof (okok, spaniens ekonomi blomstrar väl inte direkt heller).
Jag tror att det kan komma att bli en sund sättning i spelarlöner och spelarpriser tack vare den ekonomiska krisen. Vi har redan sett att klubbarna hellre lånar istället för att köper. Detta kommer tvinga ner priserna om klubbarna verkligen vill bli av med sina spelare. Spelarna som inte erbjuds nya kontrakt kommer behöva acceptera lägre löner för att fortsätta. Inte för att de kommer ha dåliga löner men lägre än idag.
Arsenal är väl som någon skrev det enda lag i PL som har lite koll på kulorna men det sitter inte heller på någon jättepengasäck.
Förhoppningsvis leder en ev. sättning i priser och löner till att lagen blir med jämlika och att vi än en gång kanske kan få se en ligamästare som Blackburn.
Förlorarna? De Svenska klubbarna som grundar sina budgetar på ett par tre spelarförsäljningar för alldeles för mycket pengar per år.
Ancelotti fick taktiskt hjärnsläpp mot Inter. Wenger lät Barca spela precis som Barca önskar tomten att de ska få spela, plus en avstängd Fabregas. United visade sig vara ett enmanslag när det gällde. Visst är det väldigt mycket tillfälligheter i fotboll. PL är säkert tillbaka med 1-2 lag i semifinalerna nästa år.
Spanien lockar idag de bästa spelarna med ekonomisk doping som fånen Platini aldrig talar om, dvs de skattefördelar spelarna får i Spanien jämfört med andra länder. Italien gick igenom det här redan för flera år sedan, att de kan inte erbjuda de löner spelarna och girigbukarna kräver. Nu är det kanske Englands tur att pga högre skatt måste de antingen betala ännu högre löner till giriigbukarna eller acceptera att inte lika många stora internationella spelare kommer. Då kan Barca och Real verkligen njuta av hur staten underskriver deras verksamhet, ungefär som staden Madrid fick lösa ut Real Madrid förra gången de hade förköpt sig och förstört sin ekonomi totalt.
Men räkna inte ut PL ännu.
Du som kan England. Det känns som mitt kära Spurs har rätt sund syn på ekonomin vad gäller köp/sälj, men hur ser det ut "högre upp" med lån osv?
Någon som kan lista hur det ser ut i Premier League med det finansiella i klubbarna?
(IAF Everton ;))
Jonas. Det är dags att skriva om Fulhams succé ute i Europa. Om Fulham går vidare ikväll mot Vargburgarna. Då blir vi det ENDA engelska laget kvar ute i Europa. Vem i helvete kunde ha trott på det i förhand?
COME ON YOU WHITES!
Tack för Rule Britannia-shirten
Nu blir det en fin ram runt den och upphängd på väggen:)
"Synd att jag oftast skolkade från lektionerna i Företagsekonomi på gymnasiet (treårig Ekonomisk Linje, betygen såg ut som en tipsrad - etta, kryss, tvåa, o.s.v),"
Oj, vad jag garvade där. Briljant.
Grymt skönt med Big Fours frånvaro i semin. Av många olika skäl. Omväxling är ett av dem.
Men som du säger, det är ingen kris, och det var i mitt tycke inte heller ett argument för hela ligans överlägsenhet när de fyra skövlade framgångar i Champions. Den fantastiska statistiken som PL-lagen haft de tre säsongerna innan detta har helt enkelt varit lite för bra för att vara sant, och förr eller senare brukar saker och ting jämna ut sig i fotboll. Turen vänder, på gott och ont.
http://osynligahanden.blogspot.com/2009/06/wagesturnover-ratio-premier-league.html
Respekt för Tottenhams sätt att sköta sin ekonomi.
Ang. de lag som fått poängavdrag pga för dålig ekonomi. Vad är det som bestämmer antalet poäng resp. lag ska bestraffas med? Pompey fick nio poängs avdrag, Palace 10 etc. Och var det inte nåt lag som här om året fick 30 poängs avdrag? Har inte fattat hur man kommer fram till detta.
Skicka en kommentar