fredag 26 mars 2010

Samma mamma och Europaplatser

Målvaktsproblemen i Blackburn har gjort mig, och en del andra, uppmärksammade på följande:

En fråga som har dykt upp lite här och var är också huruvida femman i Premier League får en Champions League-plats om Manchester Utd eller Arsenal vinner. Svaret är nej. Vinnaren av Champions League får en friplats till nästa säsong, även om de skulle missa Champions League-platsen i sin inhemska tabell, om man säger så.

Vinner Man Utd eller Arsenal Champions League samtidigt som de kommer 1:a-4:a i Premier League så blir det inte någon extraplats.

Vinner Man Utd eller Arsenal Champions League samtidigt som de, mot all förmodan, kommer 5:a eller sämre i Premier League får de en kvalplats till Champions League ändå. Eftersom inget land får ha fler än fyra lag med i Champions League hade detta inneburit att det fjärdeplacerade laget i Premier League inte hade fått kvala till Champions League.

Ni minns förstås Liverpools märkliga säsong 2004-05 där de vann Champions League samtidigt som de bara kom femma i ligan, och till slut fick en kvalplats till nästa års turnering samtidigt som lag 1-4 i Premier League (bland annat Everton) också fick Champions League-platser. Det har alltså ändrats nu.

Dessutom:

Om laget som vinner Ligacupen (Man Utd) hamnar på plats 1-5 så går den Europa League-platsen till det lag som slutar sexa i Premier League. Ytterst troligt att detta inträffar, med andra ord.

Om laget som vinner FA-cupen redan är kvalificerade för Europaspel på något sätt så går laget som förlorar FA-cupfinalen till Europa League. Om även det förlorande finallaget redan är kvalificerade för Europaspel på något sätt så går Europa League-platsen till laget som kommer sjua i Premier League. Eftersom Aston Villa, Tottenham och Chelsea är kvar i FA-cupen (tillsammans med Portsmouth) är det relativt troligt att detta också inträffar.

Klart som korvspad.

12 kommentarer:

Anton sa...

Tjenare Jonas!
Läs gärna min fotbollsblogg.

http://coachanton.fotbollsbloggar.nu/

MVH Anton

Anonym sa...

Tjena Jonas.
Vad händer med programmet "Rule Brittania" nu när idiot viasat har tagit från premier league från ditt c+?

Kommer du stanna kvar på c+ eller? För du är ju Pl nörd borde inte du fortsätta att kommentera det då? Kommer bli tungt att se nästa säsong på viasat med Ola, sladjan och co. kommer aldrig funka.

Kan du inte redogöra lite för hur det kommer ligga till för dig och med pl fotbollen?

MVH Martin

stef sa...

Tim Cahill och Emin Nouri måste ha samma mamma, varje gång jag ser Cahill på Tvn så tänker jag på Emin och tycker de är ruggigt lika.

Vet dock inte om du har haft med dom innan här i bloggen.

http://img.skysports.com/07/12/218x298/Tim_Cahill_609279.jpg

http://www.fotbolldirekt.se/files/stories/media/images/emin_nouri_bildbyr%C3%A5n.jpg

Nisse sa...

Jag tror du har fel angående förlorarna i FA-cupfinalen. Har för mig de tog bort den regeln förrra året och att den Europa-Leagueplatsen går till lag 6-7 i ligan.

Anonym sa...

Gael Clichy och Tobias Sana (IFK Göteborg) mkt mer lika tycker jag!

Albin sa...

Så just nu är plats 5 och 6 Europa League?

Och om det blir inte blir Porsmouth i final så blir det en extra plats till EL?

Anonym sa...

Tjena Jonas! Jag och mina polare har haft ett litet snack om vem som är Europas effektivaste anfallare just nu utan att nå framgång.. Kanske något för er att bita i! vi har bara utgått från tio senaste matcherna och hur många mål dom gjort men inte riktigt fått fram fakta från alla , dom två som man atoumatiskt tänker sig är ju självklart rooney och higuain men även suarez borde vara med i topp.

Unknown sa...

Underbart, just för dessa inlägg som din blogg är bäst. Hoppas du mår bra och att detta med pl-rättigheterna inte gjort dig allt för ledsen.

Jonas Dahlquist sa...

Nisse - läste på reglerna för Europaspel hos FA och där stod det så här.

Martin - det ser mörkt ut för Rule Britannia.

Albin - ja.

Anonym sa...

Oj vad de hade laddat i studion på kanalen Chelsea Plus idag där Jonas ordnade extra lång sänding i hopp om att United skulle förlora. Längre ansikten efter 0-4 i en tv-studio får man leta efter. Ingen annan gång denna säsong har de haft studio ända till efter kvällsmatchen och reportagen var ju riktiga Bolton-hyllningar. Genant liten vinkning från Jonas i slutet som såg ut som om han kände sig riktigt dum efter att han nu inser hur många som ser igenom honom.

Hossein sa...

Det intressanta här är att fallet som blev så kontroversiellt efter Liverpools CL-seger 2005 egentligen redan hade uppstått fem år tidigare när Real Madrid vann finalen i Paris mot Valencia, men slutade bara femma i ligan.

Då blev det aldrig någon hysteri på europeisk nivå i alla fall, eftersom spanska förbundet helt enkelt lät Real få den plats som i vanliga fall hade varit reserverat för den säsongens fjärdelag; Real Zaragoza.

Men fem år senare vägrade FA att ge Evertons plats till Liverpool och lade ansvaret över till Uefa, då man antagligen anade att Uefa skulle skydda mästarlaget från den egna turneringen - LFC - och därmed ge England en extraplats. Vilket än en gång visar att det lönar sig att vara en bov i fotbollen, om man nu ska använda ett sånt starkt ord i det fallet.

Samtidigt fanns det väl antagligen en lucka i Uefas direktiv som gjorde det möjligt för FA att skapa den situationen, så då får väl också ta på sig det lite. Men det kan ju inte ha känts bra för Real Zaragoza att inte få göra det som Everton fick fem år senare - spela i (kvalet till) Champions.

Anonym sa...

Zlatan / Sara Dawn Finer eller vad hon heter... sjukt lika! Konstaterade detta då jag fastnade framför "så ska det låta" för ett tag sedan.