torsdag 11 februari 2010

The doomed position

Min kontorsgranne och kollega David Sauter sådde ett litet idéfrö till en rolig statistik tidigare i veckan. Vi började fundera på om det fanns en "förbannelse" över en viss tabellplacering, som om och om igen gjorde livet surt för laget säsongen efter. Ni som tänker vara skojiga och föreslå att plats 18, 19 och 20 innebär nedflyttning och därmed automatiskt en sämre position i ligasystemet till nästa säsong göre er icke besvär - vi snackar om platser högre upp i tabellen.

Efter noggranna eftersökningar och en oförsvarlig mängd arbetstimmar senare kom Sauter fram till att det värsta som kan hända är att bli sjua i Premier League, och jag snor följande redovisning mer eller mindre rakt av från honom och hans blogg:

2008-09
7. Fulham
Parkerar efter en seg start på tionde plats i år, och det ska de vara nöjda med, vilket ni kommer att förstå om ni fortsätter att läsa detta.

2007-08
7. Blackburn
Slutade på femtonde säsongen efter, har nu repat sig en smula och ligger på 11:e plats.

2006-07
7. Bolton
Sjönk som en sten efter den fina säsongen 06-07 och kom på 16:e plats säsongen efter. ligger nu på 19:e plats med två poäng upp till rätt sida nedflyttningsstrecket.

2005-06
7. Newcastle
Redan säsongen efter hamnade de nere på en 13:e plats, och förra året åkte laget ur Premier League. Även om laget nu toppar the Championship är frågan hur länge förbannelsen sitter i...?

2004-05
7. Middlesbrough
"Dubbelt så dåliga" säsongen efter med en fjortondeplats, numera inte bättre än 10:a i the Championship. Men hellre tia än sjua, gissar jag.

2003-04
7. Charlton.
Visserligen så pass bra som elva säsongen efter men numera på ökenvandring i League One.

2002-03
7. Everton
Efter sin sjundeplats straffades the Toffees med en 17:e-plats säsongen efter. Visserligen nia nu, men ändå!

2001-02
7. West Ham
Åkte ur säsongen efter sin sjundeplats och har för tillfället bara en poäng ner till nedflyttningsplats.

2000-01
7. Sunderland
Decenniets första sjuor tappade tio placeringar till säsongen efter. Sprattlade tidigt i år men nu nere på 13:e plats, bara fyra poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Som ni märker så är plats nummer sju inte eftersträvansvärd på något sätt. För tillfället parkerar Aston Villa där...

Spelare nummer sju i lag nummer sju. Vet Ashley Young om att han bär förbannelsens nummer och att han är på väg mot en katastrofsäsong 2010-11? Förmodligen inte.

4 kommentarer:

Björn Orrenius sa...

7e platsen i år känns som Spurs. Kan se en dipp hos dem de kommande säsongerna.

Cupvinnarcupen sa...

Apropå den pågående omröstningen måste jag få lägga in en liten brasklapp. Uefa Cupen (tänker jag envist kalla den) känns nuförtiden alltid väldigt avslagen fram till och med säg semifinalerna. (enskilda möten kan såklart bli rätt häftiga på vägen)

Men därifrån tycker jag ofta turneringen kan bli rätt häftig som komplement till grandiosa pretentiösa och svulstiga Champions League. Jag tycker det har varit väldigt häftigt att se både Zenit och Sjaktar bli mästare de senaste åren. Men det krävs som sagt att turneringen måste ta sig fram till de sista avgörande matcherna för att det ska börja bli riktigt intressant.

J.D. sa...

Det där kallas "data mining" och anses fult i vetenskapliga kretsar. Det är inte svårt, men tidskrävande som sagt, att hitta lustiga samband om man går igenom en väldigt stor mängd data.

Kip Pardue sa...

Med undantag för Everton (som det ju inte gick dåligt för säsongen efter) och kanske Newcastle så handlar det ju om "mindre" klubbar som råkat placera sig på sjundeplatsen.

Därför känns också intuitivt rimligt att tro att dessa klubbar i och med sjundeplaceringen (som med dessa klubbars mått mätt får ses som väl godkänd) klappar sig själva på magen lite belåtet och gratulerar sig själva till en bra säsong.

De blir nöjda och viljan att utvecklas, spetsa truppen och ta ytterligare steg framåt avtar samtidigt som klubbarna på nedre halvan av tabellen gör allt i sin makt för att förbättra sina positioner. Därav följer en sämre placering för sjuorna säsongen därpå.

Logiskt!