torsdag 11 februari 2010

Ambivalent glädje (överlångt inlägg)

Egentligen så är jag en hyperkonservativ traditionalist någonstans långt inne i skallen när det gäller engelsk fotboll, och den delen av mig vill ha leriga planer, flåbusar på mittfältet, mittbackar som inte kan slå en passning på tre meter men nicka en boll igenom en tegelmur och - framför allt - matcher som spelas klockan 15.00 engelsk tid på lördagar.

Å andra sidan kan jag ju inte riktigt tycka att det är trist med fotbollsplaner som ser ut som greenen på St.Andrews (golfbanan, alltså - inte Birminghams hemmaarena) trots att det är minusgrader och snöslask, genialiska små mittfältstekniker, mittbackar med riktigt bra uppspel och, framför allt, veckoomgångar.

Matcherna som spelades nu under tisdagen och onsdagen var totalt sett fantastiskt bra underhållning, och de kom verkligen som en härlig fotbollsbonus mitt i en annars ganska tråkig, mörk vecka i februari. Briljant.

I tisdags hade vi både David Elm och Johan Elmander igång för sina respektive klubbar, och igår spelade Martin Olsson från start för Blackburn. Det våras för svenskarna... Å andra sidan fick Sebastian Larsson börja på bänken borta mot West Ham, och det var första gången på 13 raka ligamatcher som Alex McLeish gjorde en ändring i startelvan. Det blev alltså "Bissen" som fick stryka på foten till förmån för Craig gardner, och givetvis blev resultatet att tidigare hysteriskt svårslagna Birmingham förlorade mot relativt usla West Ham. Så går det när man petar Larsson, McLeish!

Övriga saker att notera från veckoomgången kommer här:

* Den mest underhållande matchen i mina ögon var (håll i er) Portsmouth-Sunderland! Det hände otroligt mycket - inte minst tack vare domaren Kevin Friend, som höll på att visa ut fel spelare för en sak som kanske inte ens var straff. Sen gav han ytterligare två spelare rött kort, plus att han skickade upp Avram Grant på läktaren - och någonstans mitt i det där missade han även en klockren straff för Portsmouth. Sunderland ledde med 1-0 efter det att Darren Bent gett Sunderland ledningen, och det höll ända fram till den sista minuten på stopptiden då Aruna Dindane kvitterade. När lagen möttes på Stadium of Light innan jul så ledde Sunderland länge efter det att Darren Bent gett Sunderland ledningen och Portsmouth kvitterat i den sista stopptidsminuten. Historien upprepar sig, och Darren Bent måste verkligen hata Portsmouth. Det var för övrigt elfte gången den här säsongen som Darren Bent gjorde matchens första mål, något han är bäst med i Premier League.

* Arsenal vann mot Liverpool och Abou Diabys mål gav Arsenal en ruggigt välbehövlig nystart efter de tunga förlusterna mot Chelsea och Man Utd. Första halvlek var inte någon spelmässig höjdare, men i den andra halvleken tyckte åtminstone jag att det var en riktigt underhållande historia. Däremot är jag tveksam till både Nicklas Bendtners och Maxi Rodriguez storhet. Helt okej spelare, men ändå inte tillräckligt vassa för att vara värdiga en plats i de respektive lagen.

* David Elms 2-0-mål mot Burnley var välförtjänt eftersom han gjorde en utmärkt insats i sin andra ligamatch från start. Nicken fram till Danny Murphys 1-0-mål var briljant, att sedan både 1-0-målet och 2-0-målet borde ha blivit underkända för offside är en annan sak. Man ska inte dra för stora växlar av Elms framgångar ännu, men jag måste verkligen säga att han har gjort det riktigt bra så här långt - bättre än vad jag kunde tänka mig. Bara att gratulera och hylla!

* Mr.Sjävmål slog till för Manchester Utd igen, men det hjälpte inte eftersom Nani stod för en idiottackling som - helt korrekt - gav honom rött kort. Till och med Sir Alex sa att Nani fick skylla sig själv. "It is a red card, a naive tackle. Two footed. You can't do that, which most of the players know" var omdömet Sir Alex gav direkt efter matchen, en ganska så fin sågning av Nani, måste jag säga. Att ett lag fått hjälp av TIO självmål under en säsong har aldrig tidigare hänt i Premier League, och Manchester Utd har tolv ligamatcher kvar att spela.

* Louis Saha slog en direkt bedrövlig straff som Petr Cech räddade, men Everton och Saha kan nog skratta åt det eftersom de ändå slog Chelsea med 2-1 och Saha gjorde båda målen. Att det var just Saha som nätade var inte alls konstigt, han har spelat sex matcher mot klubbar från London den här säsongen - och gjort mål i fem av dem. Dessutom är han nu uppe i sju ligamål mot just Chelsea, vilket betyder att det är den klubb som han har gjort flest Premier League-mål mot. Saha avskyr alltså London i allmänhet och Chelsea i synnerhet.

* Wolverhampton slog Tottenham för andra gången den här säsongen, och det var synnerligen viktiga vunna poäng för Wolves och synnerligen viktiga torskade poäng för Spurs. Just uttrycket att ett lag "do the double" över ett annat under en säsong är ruggigt vanligt i England, men vi nämner det knappt alls i Sverige. Jag tror att jag ska börja införa det i de Allsvenska rapporterna. "Halmstad dubblade Helsingborg förra säsongen", "Ifjol blev Trelleborg dubblade av Elfsborg", o.s.v. Ni hör ju hur bra det låter!

* Martin Olsson låg förresten bakom Blackburns 1-0-mål mot Hull. Hans inlägg/skott styrdes i mål av Boaz Myhill och det blev matchens enda mål. Jag kan köpa att det blir bokfört som ett självmål eftersom inlägget/skottet förmodligen inte hade gått på mål om inte Myhill touchat bollen, men jag kan inte fatta att Michael Carricks mål via Richard Hughes inte blev Carricks. Just nu känns det nästan som att de som sköter målprotokollen i Premier League verkligen letar efter självmål i Man Utd:s matcher.

* Man City vann ganska så bekvämt mot Bolton, och vad man än tycker om Citys "köpbonanza" så får man ändå säga att de har lyckats hyfsat eftersom herrarna i målprotokollet hette Carlos Tevez (13 mål på 21 ligastarter) och Emmanuel Adebayor (9 mål på 16 ligastarter). Båda har alltså gjort mål i över 50% av sina Premier League-matcher från start.

Så där ja, det här är nog det längsta blogginlägget jag har skrivit sen jag började. Kul med rekord.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Fast Carricks mål är väl väldigt solklart inte hans då den får en helt annan bana efter touchen? Tycker verkligen jag iaf.. flyt United alltså!

Anonym sa...

Angående Fabregas målvaktsingripande i muren mot Pool igår undrar jag om det inte är så att linjen räknas till straffområdet? Eftersom muren stod på linjen måste det väl bli så att antingen gick Cesc fram o då bör frisparken gå om och gult kort nr2 till Cesc eller straff och gult kort nr2 till Cesc. Du som gillar statistik kanske vet något om detta men jag läste någonstans att av alla solklara straffsituationer under en säsong så får man straff med sig ca 80% av gångerna men Liverpool ligger under 50% denna säsongen.Marginal domsluten är verkligen inte på Merseyside denna säsomgen. Tack för en blogg som blr bättre o bättre.

Davidsson och Mannen sa...

Måste hålla med dig om att de där killarna som sköter matchprotokollen i EPL har gått i någon form visuellt ide den senaste tiden. För om vi backar bandet och tänker på hur det faktiskt, i det flesta lägen, ser ut när en spelare skjuter mål, i EPL som i andra ligor. Det är ju inte direkt ovanligt att målvakten är på bollen, en touch, ett bra försök men ”ah, jag lyckade inte hålla den utanför”. Och om vi tittar på gårdagens mål av Olsson så är ju Myhills touch närmast minimalistisk, särskilt om den sätts i förhållande till Olssons insats som föregick Myhills touch/självmålsingripande.

Så mycket märkligt från Mr Protokollförare i den matchen. Apropå FA/EPL-funktionärer så måste jag, med risk för att svära i den svenska tipsextraglorifierande Liverpool-kyrkan, lyfta fram gårdagens match mellan Arsenal och Liverpool, vilken dömdes av Howard Webb. Den där Liverpoolkillen med nummer åtta på ryggen, vad håller han på med? Och vad tillåter domarna, i det här fallet Webb, honom att, gång på gång, fjanta sig med. För efter att Webb, helt riktigt, givit Arsenals Bendtner gult kort för en rakt igenom superlöjlig filmning, så tillåter han Gerrard att fyra – fem gånger på raken; ta med sig bollen i fart, söka sig inåt banan och när han når zonen framför Arsenals straffområde, söka upp ett lämpligt ben, att bara falla döende på eller över. Ingen bestraffning för hans rakt igenom osmakliga fuskande, utan däremot ett premierande av detsamma från Webbs sida. Get real, killen. Mer av samma: http://www.youtube.com/watch?v=1GKXAKQY-0Y

Och att han, gång på gång, match efter match, tillåts att inte bara dra sitt eget namn i smutsen, utan även ta med sig hela EPL´s i fallet. Undrar vad som skall få FA/EPL´s domarsfär, alternativt ledning, att reagera? Hur är det möjligt? Tråkigt och onödigt, särskilt när det görs av en i övrigt bra spelare som Gerrard. Och sedan har dessutom Liverpoolspelare, och fantaster, mage att klaga över Cesc. Inget svart bälte i självinsikt kanske…

Jonas Dahlquist sa...

Jag känner mig rätt så hundra på att linjerna alltid tillhör det område bollen kommer från. Alltså - när bollen är på väg in i straffområdet så tillhör linjen området utanför (man kan ju få frispark på linjen), och när bollen är på väg ur straffområdet så tillhör linjen straffområdet (målvakten får ju ta med händerna om bollen ligger på linjen). Vad gäller sidlinjerna tillhör ju linjerna alltid planen.

Det borde således (enligt mig) ha varit en klockren frispark OCH gult kort på Fabregas för medveten hands (som stoppar målchans), men det såg inte Webb eftersom han lät spelet fortsätta.

Angående statistiken så är det ju en bedömningsfråga vad som är solklart eller ej (särskilt när det gäller hands), så den statistiken kan jag tycka känns lite mer svajig än sådan som är baserad på stenhårda fakta - och jag måste säga att jag inte har känslan av att Liverpool har blivit särskilt förfördelade av domarna den här säsongen. Men jag har å andra sidan inte "letat" efter sådana situationer, så det är möjligt att det är så ändå.

Jonas Dahlquist sa...

Anonym - bollen får väl alltid en annan bana efter en touch...? Jag förstår vad du menar, men om bollen är på väg mot mål tycker jag inte att det ska räknas som självmål. Är bollen på väg utanför tycker jag att det ska räknas som självmål. Enkla regler = noll förvirring.

Liverpudlian sa...

Det mest underbara med Fulham - Burnley var ändå Burnleyklacken. De sjöng och sjöng och sjöng och under andra halvlek spelade det ingen roll om de låg under med två eller tre mål. De sjöng verkligen KONSTANT. Och det här är ett tillfälle då konstant verkligen betyder konstant, för jag hörde dem då inte tysna under ens en sekund av den andra halvleken.

På många sätt är det så mycket vackrare med supportrar som sjunger vid förlust än vid seger.

Jonas Dahlquist sa...

Liverpudlian - Ja, jag hörde att de engelska kommentatorerna till och med uppmärksammade Burnleyfansens hålligång. Sånt där gillar jag! Sköna personer som åker 50 mil söderut för att se sitt lag torska med 3-0 mot Fulham en tisdagkväll i februari, och ändå så gör de något skoj av det.

Anonym sa...

Som gammal domare kan jag berätta att straffområdeslinjen tillhör straffområdet, dvs om förseelsen inträffar på straffområdeslinjen skall det vara straff. Att sedan många domare hellre tar en frispark istället för straff är en annan femma (eller som Howard Webb vilket bidde ingenting). Många domare i PL håller alldeles för låg nivå numera. Inkonsekventa bedömningar (okej, Mike Dean är konsekvent eftersom han alltid blåser för straffspark) och missar solklara förseelser som skulle påverka matcherna.

HH sa...

Underbart att vissa alltid lyckas hitta filmningar av Gerrard, oftast 5-6 stycken oavsett hur många gånger han ramlat eller blivit fälld. Igår var det väl en gång han snubblade på ett ben i straffområdet & en gång han la sig, men då fick Kuyt frispark i situationen efteråt istället.

Jonas: Det kanske kunde vara nåt att behandla i Rule Brittania. Följa några spelare en omgång och ta fram den flitigaste filmaren i PL.

Johan sa...

Jag skulle nog inte använda uttrycktet "dubbla" Jonas, då det uttrycktet ofta syftar på något helt annat i ett sexuellt sammanhang.
Så att Elfsborg dubblar Trelleborg kan tolkas som något helt annat än att de tog tot. 6p på en o samma säsong mot Trelle't.

För övrigt ett bra inlägg.

Jonas Dahlquist sa...

Johan - det är ju det man gör, fotbollsmässigt, om man vinner över ett lag både hemma och borta. En utmärkt metafor.

Någonstans läste jag förresten en krönikör som skrev att människor som hela tiden associerar uttryck och ord till något sexuellt kanske borde se över sina egna funderingar och tankebanor... Det var rätt kul skrivet.

Davidsson och Mannen sa...

Efter att ha suttit i Fan-Tv studion, bland annat ett antal gånger, tillsammans med poet Birro, borde du Jonas, om någon, känna till det samband många människor känner mellan kärleken till fotbollslaget och den driftsmekanik vi har inom oss. För övrigt tycker jag, som gift man, att kärlek till ett fotbollslag, i mitt fall Arsenal, är en enormt bra och, av både samhälle och fru, accepterad form av driftssublimering.

Men visst säger det en del om den som, ständigt eller ofta, ser likheter i språkbruk mellan sport och sexualliv. Men det kan också säga; ”toppen, bra jobbat, nu slipper ni otroheten”.

Johan sa...

Må väl vara så iom. att jag var den enda (vad det verkar) som kommenterade just detta..

Nå tankar kring Djurgårn säsong 2010?

Anonym sa...

Det blir ju stor humor när folk som håller på Arsenal klagar på att spelare i andra lag filmar.

Davidsson och Mannen sa...

Och det blir stor humor när människor som kallar sig ”Anonym” skriver om andra människor, utan att ens läst vad de skrivit. Dvs. som om människor, bara för att de håller på Arsenal, anser Webb gjorde fel –när han fullt riktigt, gav Bendtner ett gult kort när denne filmade. Som om världen, högst ärade ”Anonym”, skulle vara svart och vit. Som om Arsenal-fantaster inte skulle ha sett Bendtners patetiska försök att få straffspark, eller Eboués likaså patetiska och bedrövliga slängningar och filmningar i andra matcher.

Problemet med Gerrard är inte bara att han filmar, tillåts fortsätta med det eller att han fördömer andra som gör det, utan att han samtidigt säger sig inte ägna sig åt det, när det finns hur mycket bildbevis, för att han gör just det, som helst. Match efter match, frisparkssituation efter frisparkssituation, straffsparkssituation efter straffsparkssituation.

Och bäste ”Anonym”; låt den utan synd kasta första stenen…

ds sa...

Darren Fletcher gav en bra förklaring till alla självmål United fått med sig. Han förklarade det med att United helt enkelt skickar in bra bollar i straffområdet som är väldigt svåra att försvara sig mot. Mot lag som backar hem, vilket många gör mot United, så blir det lätt kalabalik med så mycket spelare i boxen och bollen kan hamna lite varstans.

Dessutom är ett par av självmålen lite löjliga. Hur många mål styrs in via touch på med- eller motspelare i dagens fotboll? En hel del gissar jag på.

Anonym sa...

Ja Jonas, när ska egentligen bluffen Bendtner avslöjas?

Varför spelar han i ett PL-lag ens?

Det var nästan en utomkroppslig känsla att läsa dansk media före Danmark-Sverige i VM-kvalet: -"Det är en jämn match på topp, vi har Bendtner, ni har Ibrahimovic"... eeehhh... ursäkta?