torsdag 28 januari 2010

Zlatan vs SvFF

I ena ringhörnan: Sveriges helt överlägset främste fotbollsspelare
I andra ringhörnan: SvFF:s talangutveckling

Hur matchen slutar? Jag berättar snart.

Zlatans gamla utspel om att Allsvenskan håller för låg nivå internationellt stämmer givetvis. Ingen kan säga något annat. Själv tror jag dock att det finns flera, och större, orsaker till det än hur vi släpper fram (eller INTE släpper fram) talanger. Det svenska skattesystemet är förmodligen den största ekonomiska faktorn, eftersom den försvagar svenska klubbars attraktionsförmåga gentemot andra länders. Nu råkar vi bo i ett land där vi demokratiskt har bestämt att vi ska ha höga skatter och jag är inte säker på om just fotbollsspelare och fotbollsklubbar skulle vara de första att få lättnader på de här områdena. Det skulle vara synnerligen märkligt. Det problemet går alltså inte att lösa.

Att svenska klubbar är för dåliga på att släppa fram unga spelare tycker jag också att Zlatan har helt rätt i, med ett undantag. IFK Göteborg har visat att det går utmärkt att slänga in lite 17-åringar här och var i startelvan och ändå vara med och slåss om guldet. Detta hoppas jag verkligen blir en trend.

Att Zlatan sen säger att talangerna måste ut i proffsklubbar tidigare tycker jag också är helt rätt. När SvFF:s informationschef Jonas Nystedt kommenterade Zlatans åsikter så sa han: "Det är naturligtvis inte bra att Zlatan säger så, han har inte den överblicken efter åtta år utomlands". Hmmmm... Zlatan kanske har en rätt bra överblick över hur det fungerar i storklubbar som Ajax, Juventus, Inter och nu även Barcelona - PLUS att han vet hur det var i Malmö FF och ungdomslandslagen. Jag skulle nog säga att Zlatan har bättre överblick i detta än vad de flesta andra har.

Lars-Åke Lagrells efterträdare? Nja, knappast - men det hade varit roligt!

Jag förespråkar att man som ung fotbollsspelare måste iväg från Sverige snabbt som tusan. Ska man blir riktigt, riktigt bra så räcker det inte med en flytt till Bröndby när man är 25. Är man över 21 så är det mer eller mindre kört, så det är faktiskt bara att packa väskorna som tonåring. Skulle man sedan råka misslyckas i "den stora ligan" så kan man ju gå till Bröndby, Esbjerg eller Stabaek sen ändå - men man har iallafall gjort ett allvarligt försök. I värsta fall kan man ju gå tillbaka till Allsvenskan...

I alla andra branscher ses det som en merit att ha studerat utomlands. Man kanske har gått tre år på designskola i Madrid eller åkt på trombon-scholarship till New England eller vad fan som helst - alla tycker att det är toppen. Om man däremot som 17-åring vill studera fotbollsspelande i Ajax eller Newcastle så höjs det snabbt röster om att: "...du har det bättre här, tänk på det sociala, tänk om du misslyckas!!!". Jaha, tänk om du lyckas då?

Man lär sig inte lika bra franska på en folkhögskola i Härnösand som man gör på Sorbonne i Paris, och man lär sig inte att spela fotboll lika bra i en svensk klubb som i en bättre utländsk. Så är det bara. Sen vet jag inte om man ska jämföra med just Leo Messi, som Zlatan tar som exempel. Han är liksom lite för talangfull för att man ska missa honom, men förmodligen hade det dröjt längre för honom att etablera sig om han stannat i Argentina tills han var 19.

Hursomhelst - det finns en sak som är lite motsägelsefull i Zlatans uttalanden, och det är att han dels tycker att Allsvenskan håller för låg nivå samtidigt som han tycker att talangerna ska lämna Allsvenskan så fort som möjligt för att bli riktigt bra. Det blir svårt för dem att höja nivån på Allsvenskan om de inte spelar där, liksom.

En sak måste alltså offras. Jag föredrar att spelarna lämnar Sverige tidigt, blir bra, och därmed höjer kvaliteten på landslaget. Det är det viktigaste. Allsvenskan överlever ändå, eftersom den är intressant för oss här hemma hur låg kvalitet den än håller, verkar det som.

Inom svensk fotboll tycker jag att man måste inse att vi är en språngbräda på väg till något annat, till något bättre. Vi är en gymnasieskola där eleverna ska iväg på universitet. Det är här Zlatan vinner matchen, man ska låta 17-åringarna gå i gymnasiet istället för 28-åringarna.

21 kommentarer:

Peter Lundström, Piteå sa...

Jonas! Nu får du elda på gubbarna så att senaste Rule Britannia kommer ut på nätet!

Anonym sa...

Ifk har jobbat enligt barcelonas och ajax modell sedan mitten av nittiotalet.
Men det har väl dom flesta journalisterna missat.

Anonym sa...

jonas jag undrar om du har läst martin bengtssons bok " I skuggan av San Siro". om du inte har läst den så tycker jag att du borde göra det eftersom det är en intressant bok om vad som egentligen händer med dom som missyckas. Men jag håller med dig och zlatan och tycker att man borde "chansa". Jag tycker det är ett hån mot oss "talanglösa" att inte göra det. Har man talang så är det en skyldighet att chansa. Det är i alla fall vad jag tycker.

Viktor sa...

Nej Dahlqvist, här är du helt fel ute. De allsvenska klubbarna satsar på talanger som aldrig förr. Inte bara IFK Göteborg, titta på Helsingborg, Malmö FF, Elfsborg m.fl. Många har insett det du verkar ha insett! Det är en föråldrande myt det där att "Allsvenska klubbar är dåliga på att släppa fram talanger". Skitsnack!
Sedan kan man ju undra vad Zlatan tänker med när han uttalar sig i vissa frågor. Bättre att han spelar i stället.

Unknown sa...

Mycket bra skrivet!

Unknown sa...

Mycket bra skrivet!

hh sa...

Alltså, resonemanget låter ju helt rätt. Bästa möjliga skola så tidigt som möjligt!

Men hur stämmer det med verkligheten? Roade mig just med att lista ett antal svenskar som spelat i CL-klubbar eller gjort landslagskarriär modell längre, och tittar på vid vilken ålder dom tog steget ut i Europa:

Isaksson - 18 år (första gången då, sedan 23 år)
Zlatan - 20 (19,9 om man vill vara petig)
Majstorovic - 20
Ljungberg - 21
Källström - 21
Mellberg - 21
Edman - 21
Rasmus Elm - 21
Henke - 22
Wernbloom - 23
Allbäck - 24
Anders Svensson - 25

Några oldboys också:

Jonas Thern - 20 år
Patrik Andersson - 21
Tomas Brolin - 21
Stefan Schwarz - 21
Martin Dahlin - 21
Anders Limpar - 23
Kennet Andersson - 23

Det finns en ganska gemensam nämnare här...

Och vad har vi i tonårs-vågskålen?
Per Zetterberg - 16 år
Sebastian Larsson - 16
Martin Olsson - 18
Pontus Farnerud - 18
Henok Goitom - 18
Albin Ekdal - 19

Listan över lovande killar som blivit akademispelare vid 16-17-18 års ålder kan ju numera göras rätt lång. Några har kommit hem, många har lagt av. Ett antal är juryn fortfarande ute på.

Men ser du något som tyder på att svenska spelare ökar sina chanser att bli storspelare genom att så fort som möjligt sticka till Holland/England/Italien/Tyskland? Mitt högst ovetenskapliga urval tyder på att 20-21 vara en ganska lagom (japp) svensk ålder för att byta miljö.

Ska man spekulera i varför, så tror jag att en svensk tonåring (oftast) inte är mentalt rustad för akademilivet och den skoningslösa konkurrensen.
Och hur jävla bra är en dyr engelsk eller italiensk akademi på att fostra fotbollstalanger - egentligen? Kanske skulle det gå bättre om vi skickade spelare till Argentina och Spanien, men...

Men att de bästa svenska proffsen fostras i Sverige tills de är ute ur tonåren, det tyder ju på att svenska klubbar gör något rätt i talangutvecklingen iaf. Även om det borde vara bättre, som Zlatan säger.

Anonym sa...

Peter Lundström - Det var inget avsnitt av Rule Britannia förra fredagen.

Björn Orrenius sa...

You had me at hello - Fantastiskt bra post!

csfc.se sa...

Jag är oerhört kluven i det här. Jag gillar inte att UEFA tvingat fram rovdrift på ungdomar för att lagen ska kunna kalla dem egna talanger. Jag håller med om nyttan att skaffa sig andra erfarenheter utomlands, men inte som 15-16åringar.

Det här är en enormt komplicerat fråga och absolut inte så lätt som du utmålar det. För varje ung kille som lyckas, och säg fler svenskar som lyckats som ungdomsproffs förutom Pär Zetterberg och Sebastian Larsson, går det tio som misslyckas och ibland t o m går under. Som en skribent påpekar, Läs i Skuggan av san Siro.

Jonas Dahlquist sa...

Viktor. Ge mig de 100 namnen på spelare födda 1991 och senare som spelade i Allsvenskan förra säsongen så ändrar jag genast min åsikt.

Ni som påpekar att det höll på att gå åt helvete för Martin Bengtsson har givetvis en poäng - det är mycket hårdare och tuffare klimat där nivån är högre. Men det är egentligen en annan diskussion, betänker man bara det sportsliga (som det handlade om nu) så är spel utomlands fortfarande nödvändigt, enligt mig.

Anonym sa...

SFF borde göra en riktig undersökning av detta.
En vettig avgränsning skulle kunna vara att titta på gruppen 15-åringar som blir uttagna till Halmstadslägret i de "starka" distrikten. Där finns merparten av de största talangerna i varje åldersgrupp.
Följ sedan dessa och se hur stor andel av dem som når elitnivå som seniorer. Hur många av dem väljer att pröva lyckan utanför Sveriges gränser innan 18-års ålder, hur många stannar, hur stor andel av respektive grupp når eliten?
Utvärdera sedan resultaten. Visar det sig att en större andel lyckas av "flyttfåglarna" lyckas bör vi nog se över verksamheterna i våra svenska elitklubbar. Om inte bör vi, precis som nu, uppmuntra våra talanger att stanna, med den skillnaden att vi då har belägg för det vid sidan av den svenska sjukan "vi vet bäst".

Tholle

Anonym sa...

En stor sak i det hela är att man måste göra sig ett namn i Sverige innan man ger sig av, ta Seb Larsson som exempel. Han drog iväg tidigt och trots att han helt klart borde kommit med i landslaget tidigare är han fortfarande inte 100 % i startelvan. Henok Goitom är en annan, gör mål ganska ofta i La Liga och det borde gå före att göra mål i danska, norska och hollänska ligan.

Unknown sa...

Fin sammanställning av HH. Men allsvenskan har faktiskt tappat oerhört mycket i kvalité jämfört med övriga ligor bara sen Ljungberg stack tex. För att inte tala om Thern o grabbarna.

Magnus sa...

Var är rule brittania-avsnittet på podcasten och på nätet för den delen???????

henke sa...

"hh" sätter huvudet på spiken, och du, Dahlqvist, borde ha kollat upp detta rent statistikmässigt innan du la upp den här posten. Du brukar ju ha rätt bra koll på statistik...
Jag tror heller inte att det är rätt att sticka när man är 15-16-17-18, för de allra flesta. Visst finns det de med psyket, viljan och talangen som klarar av det men de flesta förlorar bara på det i slutändan. Många av de som sticker är, tycker jag, ganska själlösa fotbollsspelare. Titta bara på John Guidettie(eller vad han heter) som var med i studio på C+ för ett tag sen, snacka om osympatisk kille. Mutumba som satt bredvid honom framstod ju som ödmjukheten själv. Det jag menar är att de killar som sticker utomlands så unga oftast förlorar uppfattningen om vad som är viktigt och i slutändan slutar som pengakåta spelare som tappar bort sig själva på vägen. Jag tror att vänta till man är 21-22 är det ultimata då man mognat något enormt på de åren

Jonas Dahlquist sa...

hh - fint jobb, och jag kollade givetvis också upp vissa av exemplen innan jag skrev, men det som inte kommer med här - och som är omöjligt att sätta siffror på - är huruvida spelarna hade blivit bättre av att åka iväg två-tre år tidigare.

Henke - Guidetti må ha ett galet självförtroende, men det lär ju också vara det som tagit honom någonstans.

Glöm inte heller att frågan alltså inte handlar om hur det har sett ut, utan om hur det ska förbättras.

Unknown sa...

Det är möjligt att det är viktigare för landslaget att få ut talanger till de bättre ligorna tidigt än att Allsvenskan är bra. Korrelationen mellan bra ligor och landslag är låg - det finns ju som bekant väldigt, väldigt många landslag som är bra mycket bättre än sina ligor (Frankrike, Brasilien) och några som är sämre (England).

Men för många av oss är klubblagen viktigare än landslaget. Det är något som fotbollsjournaliser och fotbollsförbund ofta glömmer bort. Därför förespråkar jag att talangerna ska stanna kvar och höja nivån på ligan tills ett rimligt pris dyker upp och därigenom tillföra kapital och ytterligare kvalitet till ligan.

Jag ser hellre AIK i CL-åttondel än att landslaget tar ytterligare ett VM-brons.

(självklart är det rent hypotetiskt och på väldigt lång sikt)

Anonym sa...

Själv tror jag att John Guidetti skulle vara mycket bättre om han var mer "ödmjuk inför uppgiften".

Sånt stort ego som han har nu kommer bara att skada honom mer än vad den hjälper.

Jonte sa...

Snackades det faktiskt inte mer om Bojan än Zlatan till en början?
Det blev lite skilda fortsättningar där...

Anonym sa...

Jag tycker mest att Zlatans uttalande är pinsamt, i synnerhet som han själv inte har någon koll på allsvenkan eller ens bryr sig om svensk fotboll. Jag ser det mer som ett populistiskt utspel där Zlatan försöker vinna poänger genom att klargöra någonting som bara delvis stämmer och som alla dessutom redan vet om. Allsvenskan är inte bra, men allsvenskan har heller inga förutsättningar att vara det. Allsvenskans status och ”roll” i fotbollen är inte att hysa en massa stora spelare utan mer att försöka utveckla dom och sedan sälja dom vidare. Jag tvivlar på att Zlatans dröm när han var 18-19 var en karriär i allsvenskan där han kunde föra MFF till Europa igen. Alla spelare drömmer ju om att bli så bra som möjligt och det är ju oförenligt med att ligan bara är den typ 26:e bästa i Europa. Fast den ekvationen får väl inte Zlatan ihop.

Zlatans jämförelse med Messi är bedrövlig – Messi var ju för fasen världens största talang när han kom fram. ALLT handlar om hur BRA och hur redo en talang är för att spela. Är man bra nog får man chansen redan som 16-17 åring vare sig man heter Rooney och spelar i England, Messi och spelar i Spanien eller Söder och spelar i Sverige. Det är ju knappast så att Sverige vimlar av supertalanger i 16-17 års åldern som är bra nog men som hålls tillbaka. De som är bra nog att spela redan vid så tidig ålder gör det också.

Zlatans tajming kunder heller inte varit sämre för aldrig har det väl satsats så på svenska talanger? Svenska klubbar med Blåvitt i spetsen plockar ju fram nya stjärnor i parti och minut, och det lär ju bara bli mer av den varan nu i finanskristider då klubbarna inte har råd att värva.