tisdag 22 september 2009

Målet är målet

Helgens resultat i Premier League innebär två saker - dels har det inte gjorts så här många mål i ligan sen Sundsvall brann, och dels är det vansinnigt få oavgjorda matcher.

Vi tar det där med målen först.

Hittills har det gjorts 159 mål i ligan 2009-10. Det innebär ett snitt på 2,84 mål per match, och skulle den siffran hålla i sig så blir detta den målrikaste säsongen någonsin i Premier League. Rekordet just nu kommer från 1999-2000 då snittet var 2,79 mål per match.

Förra säsongen var snittet 2,48 mål/match, den näst målsnålaste säsongen i Premier League efter säsongen 2006-07 då det bara blev 2,45 mål/match.

Och så det där med de oavgjorda matcherna, eller snarare sagt matcherna som inte slutar oavgjort.

Hittills har det spelats 56 ligamatcher den här säsongen, och bara fyra av dem har slutat oavgjort! Här har ni dem:

Birmingham-Stoke (0-0)
Blackburn-West Ham (0-0)
Wolverhampton-Hull (1-1)
Bolton-Stoke (1-1)

Detta innebär att inget av lagen på plats 1-9 i tabellen just nu har kryssat, och det måste vara någon sorts rekord. Stoke ligger tia och de har kryssat två gånger, vilket de är ensamma om.

Det är alltså bara 7% av matcherna som hittills slutat oavgjort, förra säsongen låg den siffran på 26% och tittar man tillbaka så har andelen oavgjorda matcher i Premier League aldrig legat under 20%. De högsta siffrorna hämtas från säsongerna 1993-94 och 1996-97, då hela 31% av matcherna slutade oavgjort.

Övriga notiser från min egen statistikdatabas idag är att varken Fulham eller Blackburn har gjort något nickmål än, det har alla andra lag gjort.

Arsenals 17 mål har snidats in av 11 olika målskyttar, en siffra de är klart bäst med.

Det har slagits 15 straffar så här långt, och 13 av dem har gått i mål. De enda som det inte har blivit mål på har slagits mot Burnleys målvakt Brian Jensen på Turf Moor.

Det var dagens lilla statistikbit, nu ska jag gå ner i källaren och bära upp möbler som vi gömde under visningen av vår lägenhet i helgen. Är det någon som vill köpa en tvåa vid Bergsunds Strand på Söder för lite över 3.000.000, förresten?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vart ska ni flytta nu då, om man får vara nyfiken?

Jonas Dahlquist sa...

Det beror på hur mycket över de där tre miljonerna vi får. Bor helst kvar på Söder, är man i mediabranschen och i 30-årsåldern är det obligatoriskt att bo här eller i Bromma.

henke sa...

Fyfan vad sjuka bostadspriserna är idag alltså. Hur mycket får du betala i månaden på lägenheten? Hur stor är den? Och kanske en fotbollsfråga då, varför har du inte skrivit något om Sheffield derbyt som spelades för ett tag sen? Trodde du höll på United. För det är väl ändå ett ganska stort derby?

Tobias sa...

Jag vet att Jonas har tipsat om en sida som visar alla helgens mål, men jag kan inte komma på vad den heter skulle någon kunna länka till den härifrån?

johan sa...

www.101greatgoals.com är en ypperlig sida om man vill se fotbollsmål. Fast om det var den sidan du tänkte på vet jag ju inte, men den borde finnas som bokmärke i varje fotbollsnörds webbläsare.

Tobias sa...

Tack ska du ha Johan! Det var precis den jag sökte, tack igen!

Jonas Dahlquist sa...

Bostadspriserna är bisarra, så är det bara. Vi vill nog ha runt 3.100.000 för vår tvåa på 68 kvadrat, och det behövs om vi ska få råd med en trea - vi räknar med att få betala runt fyra mille för den... rena rama Londonpriserna!

http://101greatgoals.com är ett måste, jag är även förtjust i en sida som heter http://www.football-lineups.com där man hittar alla laguppställningar, spelsystem och bra statistik.

Jonas Dahlquist sa...

...och angående Sheffieldderbyt - resultatet och tabellen talar för sig själv.

Mats Svensson. sa...

... och soccerway.com inte att förglömma.