tisdag 29 september 2009

Dahlquisttabell 2009-10 (so far, so good)

Då var det dags igen! Nu har jag suttit och jämfört alla lags resultat den här säsongen med förra säsongens motsvarande möten, för att få fram det jag så narcissistiskt valt att kalla en "Dahlquisttabell". Det går helt enkelt ut på att se om lagen har förbättrat sig jämfört med förra säsongen.

Wigan vann t.ex mot West Ham med 1-0 den här säsongen. Förra säsongen var siffrorna de omvända. Bara på den matchen har Wigan alltså förbättrat sig med tre poäng och två mål gentemot förra säsongen, medan siffrorna för West Ham förstås blir de omvända.

Nykomlingarna ersätter de nedflyttade lagen och jämförs med deras resultat i de motsvarande matcherna. Wolverhampton var bästa nykomling som vinnare i The Championship och matchas därför mot det lag som var bäst av de nedflyttade 2008-09, alltså 18:eplacerade Newcastle. På samma sätt matchas Birmingham mot Middlesbrough från förra säsongen, och Burnley mot West Bromwich. Okej att det inte blir helt perfekt rättvist, men det är det närmaste jag kommer.

Så här ser Dahlquisttabellen ut nu när det har gått sju omgångar (och vissa bara har spelat sex matcher):

+6 poäng (+2 mål): Wolverhampton (jämfört med Newcastles resultat)
+6 poäng (+-0 mål): Burnley (jämfört med West Broms resultat)
+5 poäng (+7 mål): Aston Villa
+5 poäng (+4 mål): Manchester City
+5 poäng (+1 mål): Wigan
+4 poäng (+12 mål): Arsenal
+4 poäng (+7 mål): Sunderland
+3 poäng (+4 mål): Chelsea
+2 poäng (+4 mål): Birmingham (jämfört med M'boros resultat)
+1 poäng (+2 mål): Liverpool
+1 poäng (+1 mål): Manchester Utd
+1 poäng (+-0 mål): Stoke
-1 poäng (+4 mål): West Ham
-1 poäng (-7 mål): Everton
-2 poäng (-2 mål): Tottenham
-2 poäng (-5 mål): Blackburn
-3 poäng (-3 mål): Bolton
-3 poäng (-4 mål): Fulham
-4 poäng (-12 mål): Hull
-11 poäng (-13 mål): Portsmouth

Wolves är alltså etta! Därefter hittar vi en annan nykomling i Burnley. Båda lagen har börjat klart bättre än lagen de ersatte. Den tredje nykomlingen - Birmingham - har också gjort bättre ifrån sig än Middlesbrough, men inte lika tydligt.

Andra intressanta poänger:

* Man Citys vilda spenderande verkar ha burit frukt, de ligger fem pinnar över "budget".

* Både Manchester Utd och Liverpool är en poäng bättre än ifjol.

* Tottenham hade fler poäng i motsvarande matcher förra året än vad de har nu, så trots att de finns med fint, rent poängmässigt, hittills så har de tappat gentemot förra säsongen.

* Portsmouth ser ut att definitivt få lämna Premier League. De har tappat ELVA poäng jämfört med 2008-09. Då ska man veta att de bara tog 41 poäng på hela förra säsongen...

* Hull finns också nere i botten, och med tanke på att de klarade sig kvar med nöd och näppe till den här säsongen är det knappast ett gott tecken att de har tappat fyra poäng jämfört med då, och att de dessutom har tolv måls sämre målskillnad.

* Roberto Martinez har tydligen förbättrat Wigan en hel del. Han hade legat på plus även om det hade blivit förlust mot Chelsea i lördags.

* Arsenal må ha varit svajiga bakåt, men de är starkare än ifjol enligt det här sättet att räkna - inte minst målmässigt.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Bra sammanställt, men satan vad det måste ha tagit tid...

Jonas Dahlquist sa...

Tre timmar och trettio minuter... det är jobbigt att ta fram såna här tabeller, men intressant med slutresultatet - så det var faktiskt värt de där timmarna.

loontoon sa...

Intressant även att belysa det faktum att totalt ligger "pluslagen" 43 poäng över medan "minuslagen" bara ligger 27 poäng negativt. Detta är ju ännu en indikation på att det förra säsongen spelades betydligt fler oavgjorda matcher än i år. Om denna trend håller i sig så kan det nog komma att krävas upp mot (och troligen över) 40p för att hålla sig kvar och mer än 72p för att knipa en CL-plats...

Jonas Dahlquist sa...

Ja, bara fyra oavgjorda matcher hittills - och jag tror att det har spelats 66 matcher i ligan hittills. Bisarrt lite! En normal fördelning hade varit 13-14 oavgjorda.

Väldigt tydligt vad trepoängssystemet innebär här.

Unknown sa...

Skön läsning.
Detta innebär ju rimligtvis att AstonVilla äntligen slår sig in bland big 4!