söndag 5 juli 2009

Vissa saker ser fel ut

Jag har inget emot Michael Owen, absolut inte - jag var i princip kär i honom när han slog igenom på allvar inför VM 1998 och sen under själva VM-turneringen. När han var i Real Madrid hävdade jag hela tiden att han var orättvist placerad på bänken allt för ofta. I landslaget har han alltid levererat, o.s.v.

Men sen skadorna tog över hans karriär har han förminskats till en skugga av sitt forna jag, och det är alltid tragiskt att se gamla storspelare famla omkring i jakt efter den tid, status och form som flytt.

På fyra år i Newcastle gjorde Owen totalt 71 ligamatcher, varav 13 var inhopp. På dessa satte han 26 ligamål. Newcastle spelade under perioden då Owen var kontrakterad av klubben 152 ligamatcher... Owen kunde alltså bara vara med i 46,7% av de matcherna.

Att Sir Alex Ferguson nu förbarmat sig över Owen tycker jag fortfarande är konstigt. Owen kommer att få bisarrt mycket uppmärksamhet för att vara en tredje-/fjärdeanfallare, blir Owen skadad (vilket är högst troligt) så kommer många att peka finger åt Ferguson o.s.v.

Visst är han en "billig" kvalitetslösning, men titta bara på bilden här nedanför så ser ni att det ser... konstigt ut. Vissa spelare kan inte ha vissa matchtröjor på sig. Tänk er Paul Scholes och Ryan Giggs i varsin Chelseatröja. Eller Frank Lampard i en Arsenaltröja. Eller Thierry Henry i en Manchester City-tröja.

Många hävdar att man aldrig ska ifrågasätta Sir Alex Ferguson, men faktum är att även världens bäste manager de senaste 20 åren har värvat fel. Eric Djemba-Djemba, Massimo Taibi, Juan Sebastian Veron och Kleberson är fina exempel på att inte ens Sir Alex lyckas jämt. Men han lyckas oftare än de andra, och det är väl det som talar för att Owen till slut blir en bra värvning. Övriga saker talar faktiskt emot att det blir en succé.

Det enda som är helt säkert i den här historien: Det blir väldigt, väldigt intressant att följa.

7 kommentarer:

Henrik sa...

Skillnaden mellan de du nämnde och Owen är att dessa värvavdes som unga och lovande eller när dom var som bäst. Ingen anser att Owen gjorde sin bästa säsong senast.

Tycker mer att man kan jämför han med värvningar som Teddy Sheringham, Laurent Blanc och till viss del Henrik Larsson. Som värvats efter att dom nått sin peak och varit på väg neråt, dessa har SAF lyckats att få att hålla och komma upp i en nivå i paritet med det bästa dom gjort under en/ett par säsonger till.

Dessutom så är United förmodligen den ända klubben som förhandlade med Owen där han kommer att rotera och man kommer inte att behöva spela han i varje match.

Han kanske inte kommer att lyckas, men han kommer rakt inte att bli en större felsatsning än dom du nämnt förhållande till pris och kvallitet.

gooner sa...

Ut Ronaldo.
In Micheal Owen.

...

Joakim Lindqvist sa...

Varför Va-Va-Voom i just en Citytröja? Hade varit miljarder biljarder siljarder gånger värre med TH14 i en Sp*rs-tröja.

I övrigt bra inlägg :)

bLyGE_kEntA sa...

Owen gjorde fler matcher än Torres ifjol.

Kriss sa...

Ändå lyckades Torres sätta 14 baljor mot Owens 8.

bLyGE_kEntA sa...

Lite svårare att göra mål i Newcastle än i Liverpool, kanske? Newcastle var trots allt ligans sämsta lag enligt mig.

Holmgren sa...

blygekenta//

Det går förstås inte att ta dig på allvar när du på fullaste allvar försöker få Owen att framstå som ungefär liga högkvalitativ som Torres. Så är det ju liksom inte. Alla vet det.

Det är komiskt hur alla Unitedfans har vänt kappan efter vinden. Tänk när han började ryktas till Man U i vintras. Då hånades Owen, Unitedfansen skrattade åt honom, kallade honom avdankad, etc. Nu är han en briljant värvning. Stor humor.

Längre utlägg: http://holmgren.blogg.se/2009/july/helt-plotsligt-ar-owen-en-dromvarvning-2009-.html