torsdag 9 juli 2009

"Det svåra andraåret" - Jonas goes Mythbusters

Det finns en klassisk fotbollsmyt som säger att en nykomling som hänger kvar får det väldigt svårt att klara av bedriften säsongen efter. "Det svåra andraåret" kallas det. Eftersom jag gillar Mythbusters på Discovery tänkte jag ägna mig åt att kontrollera sanningshalten i myten.

Sen 1992-93 har prick 50 lag varit nykomlingar i Premier League.

N måste man bortse från 2008-09 års nykomlingar eftersom de inte har haft ett "andraår" än. Då blir det 47 nykomlingar. Fram till förra säsongen hade 23 av dem åkt ur direkt. 24 stycken har då följdaktligen hängt kvar.

Om man då tittar på vad som hände med de där 24 lagen säsongen efter de lyckades hänga kvar så kan man konstatera att det bara är FEM som har åkt ur under "det svåra andraåret". 19 av 24 har alltså klarat av denna svårighet.

De fem som misslyckats kommer här:

* Middlesbrough gick upp som seriesegrare i det som då hette Endsleigh Division 1 1994-95. Säsongen efter det slutade de på en fin tolfteplats i Premier League, men 1996-97 kom de på 19:e plats och fick lämna högstaligan. De hade dock lyckats hänga kvar om de inte drabbats av ett trepoängsavdrag de fick för att de inte kunde spela en match mot Blackburn i december, då Middlesbrough hade 23(!) spelare sjuka eller på skadelistan.

* Bradford tog sig upp som serietvåa 1998-99 och blev - med tre poängs marginal - kvar i Premier League säsongen efter det. 2000-01 var det dock inget snack om saken, Bradford kom sist och åkte ur för att aldrig ens vara nära att komma tillbaka.

* Ipswich kvalade sig upp till Premier League 1999-2000, och som nykomlingar blev de sen femma! En makalös bedrift av foto-Jockes och Niklas Holmgrens favoritlag. Säsongen efter var inspirationen tydligen slut, för då blev de nummer 18 i tabellen och åkte ur.

* West Bromwich kom tvåa i The Championship 2003-04 och blev ett Premier League-lag. Sejouren höll på att bli kortvarig, men genom en klassisk "great escape" fixade de nytt kontrakt med en poängs marginal i den sista omgången. Säsongen efter det var det aldrig nära en "great escape" - de åkte ur med åtta poäng upp till rätt sida nedflyttningsstrecket.

* Reading dök upp som en ny bekantskap när de cruisade hem The Championship 2005-06 på hela 106 poäng. 16 pinnar mer än tvåan Sheffield Utd. Som nykomlingar i Premier League 2006-07 fortsatte Steve Coppells lag att imponera och slutade på en finfin åttondeplats! Efter det blev det tuffare, och när Danny Murphy nickade kvar Fulham i den sista omgången 2007-08 så blev det nedflyttning för Reading.

Men, som sagt, detta är de fem enda exemplen på att "andraåret" är tufft. 19 av 24 lag har alltså även klarat av andraåret med bravur. Något som säkerligen glädjer Hull och Stoke, som ju står inför detta just nu.

Myth BUSTED!!!

4 kommentarer:

loontoon sa...

Intressant att så få åkt ur det andra året. Men skulle gärna vilja veta hur många som försämrat sin position i tabellen det andra året kontra det första. Är ju också en del av "det svåra andra året" då de andra lagen läst in sig bättre på hur "två-åringen" spelar... Visar även den statistiken på att det andra inte är svårare så kan jag köpa att myten är busted.

Jonas Dahlquist sa...

Gör det själv så publicerar jag. Det tog nämligen bara en timme att sitta och räkna ut vilka som har åkt ur... have fun!

Daniel Karlsson sa...

vem har varit den bästa sommarprataren hittills?

Jonas Dahlquist sa...

Någonsin: Henrik Schyfferts ironiprogram

I år: Hanna Hellquist