onsdag 10 juni 2009

VM-länder

Sverige kommer med 99% säkerhet att missa VM i Sydafrika 2010, och det känns förjävligt. Vi har ju blivit bortskämda de senaste mästerskapen, men nu får vi sitta bredvid och titta på.

Sydafrika är förstås redan VM-klara som värdnation, Holland har öst på rejält i sin kvalgrupp och är också kvalificerade. Dessutom har Sydkorea, Japan och Australien säkrat tre av de fem platserna som Asien/Oceanien har. Men nu blir det intressant!

Så här ser kvalgrupperna i den asiatiska zonen ut:

GRUPP 1
Australien - 6 matcher, 14 poäng
Japan - 6 matcher, 14 poäng
Bahrain - 6 matcher, 7 poäng
Qatar - 7 matcher, 5 poäng
Uzbekistan - 7 matcher, 4 poäng

GRUPP 2
Sydkorea - 6 matcher, 14 poäng
Nordkorea - 7 matcher, 11 poäng
Saudiarabien - 6 matcher, 10 poäng
Iran - 6 matcher, 7 poäng
För. Arabemiraten - 7 matcher, 1 poäng

Ettan och tvåan i varje grupp går direkt vidare till VM, åtta omgångar ska spelas. Nordkorea ligger just nu aningen bättre till än Saudiarabien i Grupp 2, men saudierna ska spela två matcher medan nordkoreanerna bara ska spela en.

Grupptreorna möts sen i en kvalmatch. Bahrain verkar bli ett av lagen, sen får vi se om det blir Nordkorea, Saudiarabien eller kanske Iran som blir det andra kvallaget. Vinnaren i DEN kvalfinalen får möta vinnaren i den ocaniska zonen, som givetvis blev Nya Zeeland nu när Australien plötsligt ligger i Asien. Vinnaren i DEN kvalfinalen går till VM.

Rörigt? Om vi säger så här istället: Nordkorea, Saudiarabien, Iran, Bahrain och Nya Zeeland. Två av dem lirar VM 2010. Sverige gör det inte. Det känns ännu tristare att tänka på det nu...

1 kommentar:

Haf3z sa...

Saudiarabien är ett mediokert landslag men brukar ändå alltid vara med i VM-slutspelen, och Iran har haft många intressanta fotbollsspelare ute i de europeiska ligorna - då kan man inte vara ledsen om de är med i slutspelet nästa år. Visst är det jättetråkigt att Sverige verkar missa slutspelet, men skulle vi gått dit så skulle vi inte gjort bättre ifrån oss än den senaste EM-turneringen där det som bekant var ganska lätt att läsa vårt spel (och skicka hem oss).