När man pratar om början och mitten av 1990-talet så tindrar många av de som "var med" då med ögonen och minns en tid med extrem högkonjunktur, champagne, kaviar och dylikt. Själv gick jag i gymnasiet då och jag kan väl säga att killar med runda glasögon som vägde för mycket, hade gula finnar på näsan och som tyckte att det bästa som fanns var Swindon-Aston Villa på TV inte tillhörde det coola gardet på skolan direkt.
En annan sak som är uppenbar är att alla engelska tröjdesigners använde mycket hallicunerande droger under den här tiden. Jag har tagit fram ett gäng exempel, men var försiktiga när ni tittar på dem - ni kan få mardrömmar och panikångest...
Håll i er:
1. Mitt eget favoritlag Sheffield United tyckte att det var en bra idé att se ut så här säsongen 1995-96. Riktigt snygg, ju!
2. 1992-93 sprang självaste Steve Bull omkring på de engelska fotbollsplanerna iförd en sån här tröja. Ett under att han inte ens lämnade klubben då.
3. Elton John var inblandad i Watford till och från förr i tiden, och den här bortatröjan från 1993-95 ser ut att komma från hans scengarderob.
4. Preston North End - klubben som är historisk genom att vara de som vann det första engelska ligamästerskapet någonsin - försökte 1993-94 befläcka sin historia genom att ha det här som bortaställ.
5. Jag har skrivit det förr, men när man har grönt och gult som klubbfärger är livet inte alltid lätt. 1993-94 tänkte Norwich att det inte var någon idé att ens försöka göra någon snyggt av det hela, så de slängde ihop den här kräkhistorien.
6. Ljusblått som tonar till mörkblått och lite subtil skrift på magen, och vips har man en matchtröja som ser ut att vara designad av Stevie Wonder. Stoke hade denna - på riktigt, alltså - när det var bortamatch 1996-97.
7. Den mytomspunna tigerrandströjan kom för tidigt för att vara med här, men Hull fortsatte att experimentera med designen på sina tröjor även 1993-94, ungefär på samma sätt som Hunter S. Thompson experimenterade med droger.
8. Man värvar Ruud Gullit, sen säger man åt honom att ha den här tröjan på sig. Så gör man. Åtminstone om man var ansvarig för sånt här i Chelsea 1994-96. Ska inte London föreställa en modestad, förresten?
9. Grönt, rött och svart. Varför inte blanda de färgerna på ett läckert sätt? Här har ni svaret på den frågan: Aston Villas bortaställ från 1993-95.
10. Då var det det här med London som modestad igen. Vad fan är detta? Jo, det är Arsenals legendariska bortaställ från 1991-93. Det var INTE bättre förr.
OBS! OBS! Manchester United-special!!!
Världens kanske bästa klubblag har ett snyggt förstaställ som de inte kladdar med allt för mycket, det ska de ha cred för. När det kommer till reservställen har de däremot en hel del att be om ursäkt för:
1. "Wow, vi gör den lite cool med skuggor och slarviga loggor liksom i själva tröjan, det blir bra!". Nej, det blir det inte. 1992-93 sades ändå de orden av någon dåre på Umbro.
2. När Man Utd hade den här tröjan i en bortamatch mot Southampton den 13:e april 1996 spelade de uselt och låg under med 3-0 i paus, Sir Alex visade sin storhet genom att beordra spelarna att byta tröjor till andra halvlek. Jag förstår honom. Giggs reducerade till 3-1 i 89:e, så det räckte inte hela vägen, men ändå ett bra initiativ av Ferguson.
3. Jag VEEEEEET att den här tröjan tillverkades som en hyllning till Newton Heath, klubben som så småningom blev Manchester Utd, och att deras tröja såg ut just så här. Det är ingen ursäkt. Vissa historiska ting behöver inte återupprepas. 1992-94 var åren för detta övertramp.
2 kommentarer:
Kolla den här länken. Det finns ett par riktigt fula tröjor. jag gillar Briminghams mest.
http://www.premiershirts.net/hos.htm
Rakt i fejset på Toon-fansen:
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/2494933/And-you-thought-relegation-was-bad.html
Skicka en kommentar