lördag 2 maj 2009

Män som håller tätt

Nu ska ni få ytterligare en förhandstitt på vad jag ska ta upp i dagens program. Frågan är - vem är ligans bästa målvakt? Ska man tro statistiken heter han Mark Schwarzer och spelar i Fulham! Den näst bäste heter Petr Cech och står i Chelsea.

Så här ser statistiken ut, och det är förstås räddningsprocenten som är den intressanta.

1. Mark Schwarzer, Fulham - 123 skott, har räddat 81,5% av dem
2. Petr Cech, Chelsea - 77 skott, har räddat 79,4% av dem
3. Manuel Almunia, Arsenal - 84 skott, har räddat 76,4% av dem
4. Robert Green, West Ham - 120 skott, har räddat 75,9% av dem
5. Edwin van der Sar, Man Utd - 63 skott, har räddat 75,9% av dem
6. Heurelho Gomes, Tottenham - 112 skott, har räddat 75,7% av dem

Lite kul att vi har 1:an mot 2:an i vår 16.00-match i eftermiddag, Schwarzer får inte så mycket cred som han kanske ska ha? Cech har ju fått en hel del kritik, men statistiskt sett är han fortfarande i topp. En lite kul detalj är ju också att de fem Londonklubbarna i PL alla är representerade på topp 6... Min egen teori om detta är att London är ganska så stökigt och våldsamt, och att man är mer vana vid skottlossning där.

4 kommentarer:

Kristian sa...

För att det ska bli någorlunda rättvist hade jag velat se varifrån skotten kommer. Om till exempel att 60% av skotten Schwarzer kommer långt utifrån medan Cech bara får skott på sig inifrån straffområdet. borde inte detta väga in också? fast statistik kan man väl vrida och vända på vilket sett man än vill antar jag.

Henrik sa...

Det är ju faktiskt inte så konstigt att den målvakten med högst räddningsprocent spelar i ett lag utanför bigfour. I och med att de målvakterna har betydligt längre tid mellan varje skott de får på sig. Schwarzer har ju till exempel fått ungefär dubbelt så många skott på sig som Van Der Sar.

Att som målvakt i en toppklubb alltid högprestera kan inte vara helt lätt då man sällan får bollen på sig

Björn Orrenius sa...

skottlossning - du är en sån göteborgarwannabe... :-)

Unknown sa...

Fortsatt intrassanta statistikanalyser, tack! Däremot måste det ju vara räddningprocenten i förhållande till utsattheten av skott som är intressant!
Alltså borde Mark Schwarzer, Robert Green och Heurelho Gomes hållas fram som de främsta bollstopparna i PL. Kan i och för sig köpa att det inte är Chech, Almunia & van der Saars fel (!) att deras uppbackning är så framgångsrik.
Keep fighting the good fight - Môcke' Bra,
Axel