torsdag 30 april 2009

Ålder före skönhet

Här kommer det en "sneak preview" på en av mina Statistikbitar till nästa sändning. Det ska handla om ålder.

Gareth Southgate är ligans yngste manager, Sir Alex den äldste. På lördag möts deras lag klockan 13.45 i Premier League-lördag. Kollar man statistiken så är det glasklart att de lag som har äldre managers gör bättre resultat än de som har yngre. Titta här, bara!

1. MAN UTD – Sir Alex Ferguson, 67 år
2. LIVERPOOL – Rafa Benitez, 49 år
3. CHELSEA – Guus Hiddink, 62 år
4. ARSENAL – Arsene Wenger, 59 år
5. ASTON VILLA – Martin O’Neill, 57 år
6. EVERTON – David Moyes, 46 år
7. FULHAM – Roy Hodgson, 61 år
8. WEST HAM – Gianfranco Zola, 42 år
9. MAN CITY – Mark Hughes, 45 år
10. TOTTENHAM – Harry Redknapp, 62 år
11. WIGAN – Steve Bruce, 48 år
12. STOKE – Tony Pulis, 51 år
13. BOLTON – Gary Megson, 50 år
14. PORTSMOUTH – Paul Hart, 55 år
15. BLACKBURN – Sam Allardyce, 54 år
16. SUNDERLAND – Ricky Sbragia, 52 år
17. HULL – Phil Brown, 49 år
18. NEWCASTLE – Alan Shearer, 38 år
19. MIDDLESBROUGH – Gareth Southgate, 38 år
20. WEST BROM – Tony Mowbray, 45 år

Lag 1-5 snittålder: 58,8
Lag 6-10 snittålder: 51,2
Lag 11-15 snittålder: 51,6
Lag 16-20 snittålder: 44,4

Topp 10 snittålder: 55,0
Botten 10 snittålder: 48,0

En rolig läsning för mig eftersom jag länge har propagerat för de äldre tränarna. Hade jag varit klubbdirektör så hade jag hellre anställt en "mästare" än en "lärling".

10 kommentarer:

Kriss sa...

Kul läsning! Skönt att se att Rafa med sina 49 år är ett lammkött bland tigrarna på topp 5. Måste ju betyda att han bara kommer bli mer framgångsrik ju äldre han blir, när han nått upp till "Sör Rudolph" ålder så hoppas jag att han kan ha ett CV som är lika imponerade.

bLyGE_kEntA sa...

Benitez är en sopa som aldrig kommer vinna ligan. Han roterar bort den år efter år.

Kriss sa...

Roterar inte mer än något annat lag, har för mig att Man Utd roterar mest av lagen i PL. Han roterar med sämre material än de andra topplagen. Eller hur känns "Slänger in El Zhar i 60 min så att han kan vända matchen" mot "Slänger in Tevez och Giggs efter paus". Med bättre material och mindre roterande av stommen så kanske det går vägen.

bLyGE_kEntA sa...

Ja jag vet. Det är mycket snack om hans rotation, folk säger att han roterar för mycket, men folk har som vanligt fel. Sir Alex roterar givetvis mycket mer, men den stora skillnaden är som du säger att han har bättre spelare och rotera med och framför allt att han vet precis vilka han ska vila och inte. Han har haft sin trupp ungefär likadan i många år, det är sällan någon egentligen lämnar klubben så han känner spelarna så pass bra att han har koll på precis allting. Det är Sir Alexs största styrka, det psykiska. Han vet hur han ska få ut max av sina spelare och han vet precis vilka spelare som passar bäst till just de matcherna.

Samadhi sa...

En viktig anledning till att Sir Alex gått till angrepp på Rafa-el är förmodligen att han känner sig hotad av en betydligt yngre manager som går i hans fotspår och är en del av en långsiktig satsning för den klubb han helst av allt vill "knock off their perch". Mycket talar för att Liverpool kommer att fortsätta utvecklas och, när Benítez hunnit komma upp i en mognare ålder, frågan är inte om utan när man lyckas vinna ligatiteln på nytt. Den 19:e lär åtminstone inte komma 19 år efter den senaste. Just nu ser Man Utd helt oslagbara ut igen.

minime sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
minime sa...

Tänk på att Shearer redan tog över ett sjunkande skepp, han borde verkligen inte lastas för att dom ligger där nere. Fint att Se Sir Alex i topp, ska dessutom dit den 10 Maj och se mitt älskade lag för första gången!

Douchebag sa...

Minime: Jag ska också dit för första gången 10:e Maj. Ska bli grymt kul!

Synd att dom flyttade matchen till söndagen dock. Blir lite stressigt med flyg och grejer...

bLyGE_kEntA sa...

Jonas, lite off topic nu, men hur får man sin omröstning där uppe i hörnet? Jag försöker skapa men den hamnar längst ned på sidan, och så vill jag ju inte ha det...

Jonas Dahlquist sa...

minime - nej, det är klart att man inte kan skylla på Shearer för att Newcastle ligger där de ligger, men det säger ändå något om att han, som 38-åring, blir anställd för att lösa knipan. Det har väldigt mycket att göra med hur klubbledningarna agerar också, det är trots allt de som anställer managern.