tisdag 21 april 2009

Snälla England?

För ett par dagar sen skrev jag att jag skulle kolla upp hur många gula och röda kort per match det har delats ut i de tre stora ligorna. Jag gillar att stå vid mitt ord, och här har ni denna hett efterlängtade statistiken:

RÖDA KORT
Spanien: 103
Italien: 83
England: 55

GULA KORT
Spanien: 1602
Italien: 1336
England: 1033

ANTAL SPELADE LIGAMATCHER
Spanien: 290
Italien: 309
England: 319

ANTAL RÖDA/GULA KORT PER MATCH
Spanien: 0,36/5,52
Italien: 0,27/4,32
England: 0,17/3,24

Hey Baberiba i kortleken i La Liga, bra drag även i Serie A - och så relativt lugnt i Premier League, med andra ord. Vad detta beror på kan man ju diskutera - men jag gissar att det är en kombination mellan domarnivån och typen av fotboll som spelas.

Klumpar vi ihop lagen som representerat de här länderna i Champions League ser det ut så här:

Spanien (Villarreal, R.Madrid, At.Madrid, Barcelona): 3 röda, 64 gula
Italien (Inter, Roma, Juventus, Fiorentina): 1 rött, 57 gula
England (Man Utd, Liverpool, Arsenal, Chelsea): 2 röda, 65 gula

Lagen har spelat olika många matcher, så räknar vi även ihop hur många matcher lagen från varje land har spelat så blir summan av kardemumman (OBS! Bara huvudturneringen):

Spanska lag: 36 CL-matcher
Italienska lag: 30 CL-matcher
Engelska lag: 40 CL-matcher

ANTAL RÖDA/GULA KORT PER MATCH I CHAMPIONS LEAGUE
Spanien: 0,08/1,78
Italien: 0,03/1,90
England: 0,05/1,63

Snittet är alltså sjukt mycket lägre när man spelar internationellt. Detta beror säkerligen på att de berörda ländernas lag ofta vinner, och säkert på att det krävs lite mer för en varning/utvisning i Champions League än vad det gör i den inhemska ligan.

Häpp!

2 kommentarer:

loontoon sa...

Tycker att engelska domare överlag är väldigt bra på att prata med spelarna och inte börja vifta med kort det första de gör när det hettar till på planen. Många matcher jag sett från spanska ligan beter sig domarna mer som matadorer som med bestämda ryck drar upp alla färgglada kort de kan hitta i bröstfickan.

Halsey får mycket skit för att han inte visar kort tillräckligt ofta (de engelska kommentatorerna pratade nästan mer om Halseys brist på kortviftande än vad de kommenterade Spurs-NUFC), men själv ser jag inget negativt i det.

Sen så tycker jag att jämförelsen med antal kort i ligorna och den med CL-lagen är lite bristfällig och saknar signifikans. "Snittet är alltså sjukt mycket lägre när man spelar internationellt" kan du ju faktiskt bara hävda om du har snittet för vad just CL-klubbarna har för snitt i ligan och inte ligan generellt. Magkänslan säger att ju längre ner i tabellen, ju fler kort så tror inte ManU och andra bollförande lag ligger i höjd med snittet...

Douchebag sa...

Just Man United ligger faktiskt trea i den tabellen i ligan. 57 gula, 5 röda har det hittils blivit denna säsong. Trots 1-2 matcher mindre spelade än de flesta andra premier league-lagen. Endast Blackburn och stoke är värre. Räknat efter gult = 1 minuspoäng, rött = 3 minuspoäng.