måndag 20 april 2009

Dagens klubb

Den stora grejen från The Championship i helgen var förstås att Wolverhampton säkrade seriesegern och därmed är klara för Premier League nästa säsong. Klassisk klubb med snyggt namn, de är hjärtligt välkomna upp! Lite i skymundan hände det saker i de nedre regionerna av tabellen också. Charlton fick bara 2-2 mot Blackpool, och det betyder att de spelar i League One till hösten. För fem år sen kom Charlton sjua i Premier League, förresten...

* En av Charltons mest berömda supportrar heter Björn Borg, som håller på dem för att danske superstjärnan Allan Simonsen spelade för klubben 1983. Då låg Charlton i näst högsta divisionen, och Simonsen kom från Barcelona där han vunnit Cupvinnarcupen säsongen innan. Charlton kom ganska snabbt på att de egentligen inte hade råd med Simonsen, så det blev bara 16 matcher för Charlton - men han hann med hela nio mål på dem!
* Charlton har aldrig vunnit den engelska ligan, men de har faktiskt vunnit FA-cupen. Det hände år 1947, och just före och efter det andra världskriget var Charlton en toppklubb att räkna med i England.
* Alan Curbishley var manager i klubben mellan 1991 och 2006, och han sågs som en av de största anledningarna till att Charlton lyckades klara sig så pass bra som de gjorde i Premier League efter att de gick upp till säsongen 2000-01. Då hade de redan varit uppe en vända, men åkt ur. Curbishley fick dock fortsatt förtroende, och det betalade sig. Efter att han avgick 2006 har Charlton haft fyra olika managers, och åkt ur två gånger. Det är ju lurigt, det här med kontinuitet...
* Charltons hemmaarena heter The Valley och har man inte varit där efter renoveringen så kan man nog tänka sig att den verkar rätt så osexig. Jag tycker dock att den är riktigt fin, och de flesta Allsvenska klubbar hade nog kunnat mörda för att ha en sån arena. Jag och foto-Jocke var där och såg Charlton-West Bromwich för några år sen. Det blev 0-0.

Den här killen håller alltså på Charlton Athletic och Södertälje SK. Visst är det sympatiskt med folk som inte håller på lagen som "alltid" vinner?

2 kommentarer:

gooner sa...

Vi har ju haft en Superswede (nåja) i Charlton. Mathias Svensson öste ju in (nåja) mål 00/01. Inte mindre än sex klockor på 22 matcher.

montani sa...

Har varit Intersupporter sedan mitten på 90-talet och vet hur det känns i motgångar. Vem har inte hört talas om Pazza Inter.
Calciopoli kom och helt plötsligt blev Inter en klubb att räkna med igen.
Vinster, scudettos och en mer stabil klubb ser vi idag än för bara ett par år sedan.
Visst är det underbart att njuta segerns sötma men visst kan jag sakna den gamla goda(?) pazzatiden.

En jobbig sak med att hålla på Inter är att människor i allmänhet tror att man följer klubben pga Zlatan. Jag är tacksam för att Canal+ och andra kanaler har fått ett ökat intresse för klubben i samband med att svensken kom till laget.
Första säsongen ville jag absolut inte se honom i våra stolta svartblå färger eftersom han kommer från djävulen själv. Men med tiden har han blivit viktig för klubben och vad vi står för.

Det är inte alltid av godo att hålla på ett lag som vinner.