fredag 3 april 2009

Målpoäng

Jag brukar förespråka regeländringar och alla möjliga experiment med fotbollen, för att se om det går att utveckla sporten som sådan. Det finns egentligen ingenting som säger att de regler och poängsystem man använder idag är de bästa, det är bara de vi är vana vid. Nåväl, i Premier League är målsnittet hittills den här säsongen 2,45 mål/match. Det kan jämföras med förra säsongen då snittet var 2,64 mål/match.

Arsene Wenger sa på sin presskonferens idag att han gärna skulle ha ett system där målskillnaden gav poäng, enligt följande system.

Arsenal slår West Bromwich med 1-0. Då får Arsenal tre poäng för segern, en poäng för målskillnaden, och West Bromwich får noll.

Om Arsenal istället slår West Bromwich med 7-3 får Arsenal tre poäng för segern, fyra poäng för målskillnaden, medan West Brom fortfarande förstås får noll.

Jag kan tänka mig att Wenger irriterade sig på alla sjuhundrafyrtioelva 1-0-segrar Man Utd radade upp i vintras, men det känns lite skumt ändå. När det förlorande laget inte har något att förlora på att det blir förlust med 1-4 istället för 1-8 kan det bli upplagt för läggmatcher. De avslutande omgångarna skulle mer eller mindre garanterat innehålla resultat som 10-2 och 1-9 och så vidare. Åtminstone i Italien (hoppas att Marcus Birro läste det där...).

Däremot kan jag tänka mig ett system där de fem lagen som har gjort flest mål när säsongen slutar får tre extra poäng, de fem närmast efter får två poäng vardera, de fem nästkommande får en poäng var, och de fem målmässigt sämsta får noll poäng. Det kanske vore något?

3 kommentarer:

Kriss sa...

Klart att det skulle vara trevligt med en mer anfallsrik fotboll, men mer poäng för storvinster är inget recept på detta utan istället skulle fotbollen kännas mer ensidig.

Min känsla är att fotbollen går åt en mer och mer åt det taktiska hållet, även hos de sämre lagen. Man lägger mer pengar på att scouta lagen och kan därför spela på ett visst sätt för att förstöra spelplanen för det "bättre" laget. Detta resulterar i mindre mål per match.

Kul att Wenger tar upp detta då Arsenal denna säsong gjort minst mål av topp 4, till och med mindre än Man Utd (om bara ett mål mindre).

DeeFoxy sa...

Jag är helt emot dylika förändringar av Spelet (målkameror, straffområdskameror, offsidekameror etc inräknat); utvecklingen skall ske genom att höja domarkompetensen, träningen, spelarnas attityder osv - det vill säga inom ramarna för Spelet. Fotboll är helt enkelt perfekt, strukturella förändringar leder förmodligen till försämringar.

Att gå från två- till trepoängssystem var det som krävdes för att stimulera det offensiva spelet, sedan kommer spelstil alltid pendla mellan, säg, catenaccio å ena sidan och wengerfotboll å andra; det finns ingen anledning att försöka styra dessa "pendlingar".

Josefin sa...

Håller med Kriss om att dom så kallade sämre lagen spelar för att förstöra spelplanen för dom bättre lagen. Skulle inte detta ske skulle målsnittet öka i PL, helt klart.

Visserligen har man förståelse för en del lag backar hem för att snåla åt sig några poäng, men det är synd för fotbollen. Inte kul och se sådan fotboll...eller det ska fasen inte kallas fotboll när dom spelar på det viset.

När vi nu är inne på regeländringar så har jag en.

Effektiv tid dom sista 10 minuter av matchen. Dels för att få bort all maskning, samt att alla som ser matchen vet när den blåses av. Nu är det bara en person (domaren) av ca 60000 samt spelare och ledare som vet när matchen är slut. Ska det var så svårt och införa en sådan regel?