onsdag 25 februari 2009

Kanondåligt

Eftersom Arsenal kallas för The Gunners går det att göra en massa skojiga ordvitsar om dem både när det går bra och när det går dåligt. Igår vann de visserligen hemma mot Roma, men formen i övrigt de senaste månaderna har varit relativt bedrövlig. Resultaten har inte varit katastrofala, men absolut inte bra. Vad värre är för alla Arsenalsupportrar är att spelet lämnat en hel del i övrigt att önska.

Går man tillbaka till 2003-04 och tittar på vilka som fanns i Arsenaltruppen hittar vi följande namn: Bergkamp, Henry, Pires, Wiltord, Vieira, Ljungberg, Gilberto och Ashley Cole. Ingen av dem är kvar, och egentligen har ingen av dem kunnat ersättas av någon som är bättre.

Varsågoda att komma på valfri bildtext här.

Okej, Samir Nasri kan bli lika bra och nyttig som Pires. Theo Walcott kan bli lika bra eller kanske bättre än Ljungberg. Gael Clichy håller mer eller mindre samma standard som Ashley Cole gjorde. Eduardo känns som ett osäkert kort efter sin skada, men han bör kunna bli lika bra som Wiltord var.

Däremot är Adebayor inte Thierry Henry, Denilson är inte Gilberto Silva, Diaby är inte Vieira och van Persie är - trots att han är rätt bra - ändå inte Dennis Bergkamp.

Arsenal inledde den förra säsongen på ett charmant sätt, men tappade när det blev leriga planer, småskador och resultaten började gå emot. Den här säsongen har de inte varit lika bra som när de var bra förra säsongen, och sämre än när de var dåliga förra säsongen.

2003-04 kommer jag ihåg att det ibland klagades på att Arsenal inte hade någon "Plan B" när deras fantastiska och fartfyllda passningsspel i "Plan A" inte fungerade klockrent. Det sas att det behövdes tyngre fysik framåt. Nu har Wenger en "Plan B" med Adebayor och Bendtner som anfallsalternativ, synd bara att han inte har kvar "Plan A".

Steven Gerrard brukar kallas för den viktigaste spelaren för sitt lag i Premier League. Om man tittar på vad som har hänt sen Cesc Fabregas gick sönder mot just Liverpool kan man nog säga att den gode Cesc är minst lika viktig för Arsenal som Gerrard är för Liverpool.

Arsenal kan mycket väl missa Champions League-platsen när vi skriver maj månad. Frågan är om de kan resa sig igen - och hur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bendtner visade återigen igår att han har mycket, mycket kvar att bevisa i större sammanhang...

Unknown sa...

När man klagar på Wenger och säger att han håller på att tappa allt så får man inte glömma bort att komma ihåg en viktig detlj. Sedan senaste ligatiteln har han i princip bytat ut hela startelvan. Bara att jämföra med exempelvis Ferguson som INTE gjort det utan istället byggt ett lag blandat med unga lirare och det gamla rutinerade gardet i Scholes, Giggs, Neville osv. En generationsväxling (för det får man väl kalla det) som Wenger genomfört tar tid och är inte smärtfri.

Och Emirates kostade pengar. Man har inte råd att punga ut de pengarna för storspelare som United, Chelsea och Liverpool har. Och sedan vet ju de flesta att Wenger gärna håller hårt i pengarna fast han skulle kunna värva. En del fans tycker det är tråkigt - jag själv är glad och lite stolt över att Arsenal har Premier Leagues mest stabila ekonomi.

Och jag ser positivt på framtiden! Spelet har varit katastrofuselt i stort sett hela säsongen, men kolla vilket lag Arsenal har när (OM) alla är friska. Ligans starkaste offensiv om du frågar mig.

Det här blev ett långt svar, tänkte avsluta med att försvara Denilson. Jag har klagat högt på honom men igår gjorde han och Diaby en stormatch på mittfältet. Taddei, Brighi och De Rossi hade inte mycket att säga till om!

Goda framtidsutsikter? Jadå! (Det kan ju inte gå mycket sämre än såhär)

Jonas Dahlquist sa...

Men då måste man fråga sig VARFÖR Wenger måste byta ut en hel startelva? Kan de inte behålla bra spelare är det ett problem i sig.

Sen är det inga problem att försvara sig mot Taddei, Brighi och De Rossi eftersom det bara är De Rossi de måste koncentrera sig på...

Bara Fabregas skulle ta en plats rakt av i Man Utd. Samir Nasri skulle säkert få spela en del på ena kanten, men inte vara tokordinarie. Där har du skillnaden mellan lagen.

Jag hoppas också att Arsenal kommer tillbaka till "fornstor" glans, för det var ett nöje att titta på. Jag är dock inte så säker på att de kommer att göra det inom överskådlig framtid.

Anders sa...

Detdär att missa Champions League en säsong behöver inte betyda att det är kört för all framtid som många vill få det till. Bayern missade CL och tog sig tillbaka med besked (dock med värvningar för 700 mille om jag inte minns helt fel). Jag tror det kan vara nyttigt att inte hela tiden klara sig kvar på Cl-plats för utvecklingen av laget men bara om man får behålla spelare som vanP och Walcott. Sen att Arsenals spel är helt bedrövligt just nu är ju en annan fråga. Det är ju rent utsagt självplågeri att sitta där och titta på spektaklet varje vecka.