torsdag 5 februari 2009

Dagens klubb

En gång i tiden kladdade en ryss som hette Tjajkovski ihop musiken till en balett som fick heta "Svansjön". Föga anade han att ett engelskt fotbollslag med snarlikt namn skulle nå vissa framgångar i FA-cupen 2008. Dagens klubb är, givetvis, Swansea City.

The Swans parkerar för tillfället på nionde plats i The Championship, där de är nykomlingar. Tränaren heter Roberto Martinez och är en spanjor som spelade i de lägre divisionerna i England innan han blev manager i Swansea 2007. Han har värvat en massa landsmän, så Swansea kan ställa upp med inte mindre än sex spanjorer i startelvan när det vill sig. De har bara förlorat fem ligamatcher på hela säsongen, vilket är minst av alla i The Championship, så det är inte omöjligt att de tar en Play Off-plats till våren. Här kommer lite andra fakta om Swansea City A.F.C:

Oftast gillar jag inte de nya, stiliserade, klubbmärkena - men Swanseas tycker jag är snyggt!

* Jag är inte helt säker, men Gunde Svan bör väl hålla på Swansea, va?
* Säsongen 1995-96 lånade West Ham ut en spoling vid namn Frank Lampard Jr till Swansea. Där gjorde han sitt första ligamål i England, mot Brighton & Hove Albion.
* Annars är John Charles klubbens störste genom tiderna. Han fick aldrig spela i A-laget för Swansea, men blev så småningom så pass bra att han hamnade i Juventus i slutet av 50-talet och början av 60-talet, och där gjorde han 93 mål på 150 matcher! Lite lustigt att en walesare var hela Serie A:s bäste spelare 1958, och ännu sjukare att han 1997 blev framröstad som Juventus bäste utlänning någonsin, före namn som Boniek och Zidane.
* Hemmaarenan heter Liberty Stadium och är ett sånt där nybygge utan charm som alla svenska klubbar längtar ihjäl sig efter och som de tror ska lösa samtliga deras ekonomiska problem o.s.v... Liberty Park tar hur som helst lite mer än 20.000 åskådare.
* Swansea är ett av tre walesiska lag som spelar i den engelska ligan - de andra två är Cardiff och Wrexham.
* Det sägs att Johan Cruyff och hans son Jordi håller på Swansea, men det vete fan om det stämmer.
* Det där språket de har i Wales som kan skapa ord som "Llaffwywdwyv" och så vidare heter kymriska. På kymriska heter Swansea City "Clwb Pêl-droed Dinas Abertawe".

Så här såg Frankie Boy ut när han var ung.

Ni som brukar leta efter Neville Southall-referenser i de här inläggen får nöja er med att konstatera att Southall är walesare, och därmed bör ha varit i Swansea.

8 kommentarer:

Dennis sa...

Det beror förstås på vad man menar med engelska ligan, jag brukar bara se till Premier League och Football League, men det finns ytterligare tre lag från Wales som spelar i serierna därunder, Colwyn Bay (med den gamle långkastaren från Tranmere, Dave Challinor), Newport City och Merthyr Tydfil. Och Wrexham är väl också nere och seglar där numera.

Varför de nu vill vara i de serierna och harva förstår jag inte, är det verkligen bättre än de walesiska ligorna?

Jonas Dahlquist sa...

Ja, det var ju mera "historiskt" jag menade. Wrexham har ju tillhört det engelska ligasystemet rätt länge (det professionella, alltså).

Henrik sa...

http://www.svenskafans.com/england/artikel.asp?id=278963

Fin bild på Jonas ;)

Batman666 sa...

Med tanke på att omröstningen var från 1997 då Zidane bara spelat ett år i klubben så är det inte konstigt att han inte röstades fram.

Platini däremot, eller det kanske var han du tänkte på och sa Zidane?

Jonas Dahlquist sa...

Hade jag menat Platini så hade jag skrivit Platini... men visst var han också en av dem som John Charles slog i den omröstningen.

Annars brukar såna där omröstningar bli sjukt snedvridna, eftersom det som är "hett" just nu blir överrepresenterat. Kolla när det är "Världens 100 bästa låtar genom tiderna"-omröstningar - då är hälften av låtarna mindre än ett halvår gamla. Alltså var det starkt av John Charles att slå Zidane, som säkert fick en massa röster.

henke sa...

Du glömde skriva att division 1 klubben Östersunds FK haft en utbytes, eller snarare lån,- deal med Swansea och haft flera spelare därifrån i laget.

Jonas Dahlquist sa...

Glömde och glömde... jag stuntade i det. Cyril the Swan kom inte med i texten av respekt för foto-Jocke, som ju hatar maskotar. Han hatar dem verkligen.

gibben sa...

Kul att läsa om mitt kära Swansea! Arenan heter Liberty Stadium och inget annat. Där befann jag mig i lördags när Ipswich fick storpisk med 3-0, härligt!