måndag 16 februari 2009

Bättre timing

Av någon märklig anledning satt jag och funderade på vilken som var den senaste målvakten att få rött kort i Premier League. Det visade sig vara Scott Carson, som lyckades med det förra säsongen.

Då fick jag en känsla av att målisar inte blir utvisade så värst ofta längre, och statistikbiten som jag är så satte jag mig och räknade igenom alla röda kort i Premier League sen 2000-01 för att se om det var fler målvaktsutvisningar för några år sen. Känslan jag hade var rätt - så här ser statistiken ut:

2000-01: 3 (Mark Crossley, Chris Kirkland, Neil Sullivan)
2001-02: 4 (Jussi Jääskeläinen x 2, Mark Schwarzer, Matteo Sereni)
2002-03: 4 (Peter Enckelman, Russell Hoult, Dean Kiely, Maik Taylor)
2003-04: 2 (Paul Robinson, Ian Walker)
2004-05: 1 (Jussi Jääskeläinen)
2005-06: 3 (José Reina, Iain Turner, Nico Vaesen)
2006-07: ingen
2007-08: 1 (Scott Carson)
2008-09: ingen hittills

Det är möjligt att jag missade någon, men jag kollade igenom det hela två gånger - så det bör stämma.

Varför det är så här kan man ju spekulera i. Målvakterna kanske har varit tvungna att skaffa sig bättre timing, det kanske inte blir lika många frilägen, domarna kanske försöker undvika "dubbel bestraffning" (straff och utvisning) i större grad än tidigare, o.s.v. Jag ska höra efter med Fjellström om det är något vi ska ta upp i "Statistikbiten" i Premier League-lördag.

Bara ett enda litet rött kort för en målvakt på de tre senaste säsongerna är uppseendeväckande lite, tycker jag hur som helst.

3 kommentarer:

Jonas Kinander sa...

Kan faktiskt inte minnas senast jag såg en klassisk nerrivning utav en målvakt när motståndaren försöker runda honom.

Det där med dubbel bestraffning är lite intressant tycker jag. Känns lite väl hårt med både utvisning och mål(straff) vid många tillfällen. Tycker du det är behövligt med en regeländring Jonas och i så fall vad för ändring? Ska man gå ifrån det klassiska straffområdet och istället dömma straff mer likt hockeyn, när man hindrar en klar målchans? Själv tycker jag nog ändå att man inte ska in och ändra för mycket i nuvarande reglemente

Daniel sa...

Antalet målvaktsutvisningar är lägre nu för att Jussi Jääskeläinen inte längre spelar i PL...

Unknown sa...

Daniel,
i vilken liga spelar Bolton då?