tisdag 13 januari 2009

Club of the Day

Igår var det inspelning av EuroTalk, och Erik Niva satt och rankade klubbar som man aldrig i helvete skulle skriva på för (av etiska skäl). Överlägsen etta var MK Dons, för tillfället på andra plats i League One. Här har ni lite fakta som ni inte visste att ni ville veta om "The Club Formerly Known As Wimbledon FC".

* Klubben bildades 2004 som en "fortsättning" på Wimbledon FC, trots att Wimbledon ligger i sydvästra London och Milton Keynes ligger långt nord/nordväst om samma stad. Det är nästan tio mil mellan Wimbledons gamla hem och MK Dons nya.
* Wimbledonsupportrarna var givetvis vansinniga över att laget flyttades, och senare bytte namn. Istället startade några av de mest hängivna fansen AFC Wimbledon, och de har redan tagit sig upp till Conference South (den sjätte högsta divisionen).
* Från början försökte MK Dons hävda att det var de som vann FA-cupen mot 1987-88, när det ju givetvis egentligen var Wimbledon FC. De gamla Wimbledonsupportrarna protesterade vilt, och det slutade med att MK Dons inte fick göra anspråk på de titlar och pokaler som Wimbledon FC tog hem 1911-2003.
* Det snabbaste målet någonsin i en cupfinal på Wembley gjordes 1997. Matchen var FA-cupfinalen mellan Chelsea och Middlesbrough och målskytten hette Roberto di Matteo. Han är nu tränare i MK Dons.
* Kommer ni ihåg kanadensaren Ali Gerba som härjade runt i GIF Sundsvall och IFK Göteborg? Han lirar numera i MK Dons och har gjort fem mål på tolv ligaframträdanden den här säsongen.
* Milton Keynes är någonting mittemellan en egen stad och en satellitförort till London. Hur som helst är det ett av de jävligaste ställen jag har besökt. Det ser ut som centrala Borlänge på steroider.
Så här såg Ali Gerba ut när han spelade i GIF Sundsvall.

2 kommentarer:

Per sa...

Glöm inte att Tor André Flo har gjort comeback i just MK Dons i slutet av förra året!

Karlsson sa...

Och med "Borlänge på steroider" menar du vad?
Borlänge är Dalarnas metropol, även om det i sig inte säger särskilt mycket.