tisdag 19 augusti 2008

Stiltje

Märkligt - jag är inne i nån sorts mental baksmälla efter helgens jobb. Det var full satsning inför premiärhelgen, toppat med ett besök på Fan-TV igår. Därför har jag inte mycket att skriva om idag, känns det som. Fast jag kanske kan gå igång lite på det här med kaptensskap i landslag.

Jag förespråkade ju Erik Edman som ny kapten. Ni tyckte att Zlatan eller Linderoth var det bästa förslaget. Det blev Henke Larsson. Grejen är att det inte spelar någon roll. De informella ledarna är desamma oavsett vem som får armbindeln på sig. Skulle Andreas Isaksson utses till lagkapten så innebär inte det att han automatiskt börjar bestämma i omklädningsrummet och på planen. Att vara lagkapten är mer en symbolisk utnämning, och kanske ska man bara ta den mest vältalige i startelvan så han får ta hand om media och småprocedurerna runt omkring själva matchen?

I enstaka fall har lagkaptensbindeln verkligen betytt något. Paolo di Canio i West Ham och Patrick Vieira i Arsenal fick ordning på diciplinen efter att ha blivit lagkaptener, t.ex. Sen spelar det ju viss roll i EM och VM då ju någon ska få höja en fin pokal.

Åh, förresten! Visst är det konstigt att Lars Lagerbäck och Roland Andersson gör sina experiment med spelsystem mot absolut svårast tänkbara motstånd? De testade nytt efter VM mot Tyskland och åkte på stordäng, och nu testar de nytt (3-5-2, sägs det) mot Frankrike. Det är nästan så man undrar om de inte vill misslyckas för att få stöd för det älskade, gamla beprövade, 4-4-2...

När VM-kvalet väl startar kommer det att se ut så här: Press med understöd som på Tord Holmgrens tid, Mellberg sköter uppspelen, yngsta killen i startelvan är 31, Kim petas p.g.a regn, alla klagar på tråkiga Lagerbäck, sen fixar vi VM-platsen ändå. Frågan är bara vem som ska göra målen mot skitlagen nu när Allbäck gått i pension?

Många har mailat och undrat hur i he-e jag kan tippa Liverpool som Premier League-mästare - främst Man Utd-supportrar, faktiskt. Jag sätter därför lite heder och värdighet på spel genom att lova att jag ska sjunga Tina Turners "Simply the Best" utanför Old Trafford om de tar hem ligan, och sen lägga upp det på bloggen.

2 kommentarer:

Anderson8 sa...

Strålande Jonas! Då är det bara att börja träna på texten =)

Unknown sa...

Tycker du inte att det känns som ett steg i fel riktning med att börja spela 3-5-2 eller 5-3-2 när trenden världen över går mot att spela 4-5-1. Grekland är i princip det enda lag jag kan komma på som har lyckats med att spela med det gamla spelsystemet på senare tid...dock var det 4 år sedan och vi vet hur det gick för dem i EM. I och för sig är det bara döda fiskar som flyter med strömmen så kanske Lagerbäck har en poäng...