lördag 15 mars 2008

Fotbollsallmänbildning

1998-99 var Neville Southall på lån från Everton till klassiska Stoke City. Den här säsongen är det faktiskt så att Stoke är på väg upp i Premier League igen, de ligger innan dagens matcher på 2:a plats i tabellen med bara Bristol City framför sig. Här har ni ett par fakta om klubben som kallas för The Potters:

* Nu blir det Sir Stanley Matthews-fakta igen - han var nämligen i Stoke mellan 1932 och 1947 och gjorde 51 mål på 262 ligamatcher. Detta hade helt klart blivit en storhetstid för Stoke om det inte varit för andra världskriget.
* Den gamle Djurgårdstränaren Kjell Jonevret håller på Stoke, har jag läst. Jonevret är numera tränare i Molde.
* Stoke är ett Midlandslag, vilket betyder att de håller till runt Birmingham, rent geografiskt. Andra Midlandslag (förutom Birminghamklubbarna då, förstås) är Wolverhampton, Coventry, Derby, Leicester, Nottingham Forest, Port Vale och Walsall.
* Förutom Stanley Matthews har Stoke haft många andra stora, klassiska spelare: Geoff Hurst, Gordon Banks och Peter Shilton är de tyngsta.
* Hemmaarenan Britannia Stadium är jättemodern och jättefin, men den kan inte få betyget "4 stjärnor" av UEFA, vilket hade betytt att man skulle kunna ha spelat t.ex en UEFA-cupfinal där. Detta beror på att arenan måste ta 30.000 åskådare för att kunna få "4 stjärnor", och Britannia Stadium tar bara 28.383 personer. Varför satte de inte in 1.617 stolar till när de byggde den? För att få "5 stjärnor" måste arenan vara hyperfin och ta minst 50.000 åskådare.
* Stoke var med den första ligasäsongen 1888-89, och tillhör alltså "Original 12".
* Tre musiker från Stoke kommer här: Robbie Williams, Slash och Lemmy!

Jag kan sakna den här sortens frisyrer i dagens fotboll. Peter Shilton (t.v.) är cool, och Gordon Banks ser ju ut som Javier Bardem i "No country for old men"!

2 kommentarer:

gooner sa...

Då mitt historiaintresse kanske inte överskuggar mitt fotbollsintresse men då väl en bråkdel av något oändligt kan fortfarande vara väldans stort kan ju tilläggas att dom kallas The Potter för att Stoke-on-Trent, som staden officiellt heter, (fram till 1925 hette det ännu coolare Stoke-upon-Trent)är Englands keramikhuvudstad.
Ha! Den kunskapen hade ni inte viljat vara utan..

Unknown sa...

Hej! Vilka lag var det som utgjorde "original 12"? Tack som fan på förhand!