måndag 12 juli 2010

Guld på guld

Igår gjorde Spanien det som Frankrike lyckades med 1998-2000, fast i omvänd ordning. När man som landslag vinner både ett EM och ett VM inom två år, då är det liksom inget snack om att man är bäst i världen. Holland får fortsätta att vara världens bästa förlorarlandslag, och efter att de betedde sig som de gjorde mot Howard Webb efter slutsignalen tycker jag att de förtjänar förlorarstämpeln. Det var inte han som gjorde att de förlorade finalen, det var deras egna tråktaktik som gjorde det. Webb var faktiskt riktigt bra med tanke på hur svårdömt det måste ha varit. Det kunde verkligen ha spårat ur om det hade varit en lite hetare domare. Webb höll sig cool.

Holland var svinigare än "vanligt", de var mer defensiva, och helt enkelt tråkigare än vad de brukar vara. Man kunde inte riktigt känna igen den klassiska holländska fotbollen. Den tog dem dock till VM-final, så man kan inte kritisera Bert van Marwijk på något sätt. Jag satt dock och höll en tumme för Spanien eftersom de försökte föra matchen, det var de som ville göra något eget och kreativt. Holland ville bara utnyttja misstag av motståndarna.

Europa tog hand om plats ett, två och tre i detta VM. Hade någon föreslagit det efter åttondelsfinalerna hade han fått genomgå en stor psykiatrisk undersökning, men det var som att hela VM-turneringen ändrade skepnad någonstans i just åttondelsfinalerna. Tidigare hade det varit målsnålt och försiktigt, plötsligt blev det målrikt och fullt av skumma situationer.

Här kommer ett par sammanfattande rubriker från VM i Sydafrika 2010:

VM:s...

...otyg:

Ja, gissa själva. Ni som påstår att vuvuzelorna inte var störande var inte på plats i Sydafrika. Det var vidrigt. Mitt förslag är att samtliga människor som blåser i en vuvuzela på en fotbollsmatch fortsättningsvis döms till att dela cell med Thomas Quick.

...tipskung:
Visst kan man negligera bläckfisken Paul och kalla det slump - men försök att tippa rätt på krona/klave åtta gånger i rad så får ni se hur lätt det är. That octopus knows his football.

...spelare:
Jag kommer nog att minnas Diego Forlán framför alla andra när jag tänker på VM 2010. Det känns dessutom rättvist, på något sätt.

...situation:
Kvartsfinal. Förlängning. 119:e minuten. Uruguays Luis Suarez räddar ett givet mål med händerna. Straff och utvisning. Ghanas Asamoah Gyan missar den straffen. Matchen går omedelbart till straffsparkar, och givetvis klarar Gyan och kompani inte av det. Abreu lobbar in den sista straffen. Förmodligen en av VM-historiens mest spännande matcher någonsin. Jag stod upp och skrek hemma i soffan!!

...oväntade gullungar:
USA, som vann de flestas sympatier med sin frejdiga fotboll. Min kompis Samuel SMS:ade och tyckte att "USA spelar fotboll som ett bra NHL-lag spelar hockey", och det var en jäkligt bra beskrivning.

...mest svårslagna:
Nya Zeeland, som faktiskt var det enda landslaget som åkte hem från Sydafrika utan en förlust i bagaget.

...kombination:
Hög höjd och en Jabulaniboll tillverkad av något pucko på Adidas som föredrar ingenjörsteknik framför bra fotboll var inte alls någon bra blandning, men förmodligen den som påverkade flest antal matcher.

...skönaste:
Jörgen Lennartsson, U21-förbundskapten. Stod i kön till Brasilien-Nordkorea i ett minusgradigt Johannesburg i en närmast legendarisk mössa. Förbannar mig själv dagligen för att jag inte tog ett foto.

...genombrott:
Dött lopp mellan Thomas Müller, Mesut Özil, Luis Suarez och Johanna Frändén.

...tydligaste tecken:
England åkte ur i åttondelsfinal och Premier League-spelarna floppade en masse. Samtidigt vann Spanien guld och i finalen hade väl 99,9% spelat i Primera Division (plus att VM:s bäste spelare lirar i At.Madrid). Jag ska inte säga att jag inte kommer att sakna att jobba med den engelska fotbollen, men såna här fakta gör det väldigt mycket lättare och roligare att se fram emot en grym, spansk höst.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Om det hade vart Real - Barca varje omgång hade La Liga varit mer intressant......

:3 sa...

Forlan, vilken spelare. I'd go gay for him. Twice.

Anonym sa...

Tappert av dig att intala dig själv att La Liga kommer bli lika intressant som Premier League. Vi vet båda två att du hellre hade kommenterat Bolton - WBA en regnig novemberkväll istället för Deportivo - Mallorca ;)

Stefan sa...

Samtidigt åkte England ut på ett bortdömt mål när Spanien gick vidare mot Portugal på ett offsidemål.

Nej, utöver Webb och herrarna från Uzbekistan så har verkligen domarna stått i fokus. Aftonbladet listade häromdagen 5 VM-avgörande domartavlor som alla (!) såg live.

Oanonym sa...

Beskriv Lennartssons mössa!

Anonym sa...

Tja, om inte annat så måste man ju försöka intala sig att det ska bli lika kul som PL. Tror inte innerst inne att du ens tycker det kommer bli i närheten så kul som PL.

Du kan ju allt om engelsk fotboll och ser det roliga i ett bottenmöte mellan 2 tjongar och benknäckarlag. Tror inte du kommer tycka detsamma om ett bottenmöte i Spanien.

Tror bara det är El Clasico matcherna, + lite av Atl. Madrid, Sevilla som är något att ha nu utöver Barca och RM. Hur kul blir Valencia att se på nu t.ex utan Villa/Silva?

Då känns det roligare med PL där åtminstone 8 lag kan blanda sig in i Top 4.

Gooner sa...

Försök inte väga upp La Liga till en bättre liga än PL nu Jonas...

Unknown sa...

Kom inte och försök få oss att tro att "det kommer bli en grym spansk höst". Sa upp canal+abonnemanget så fort jag fick veta att PL inte kommer sändas där och jag vet att oerhört många gjorde detsamma. Primera Division är inte i närheten lika spännande eller intressant och jag är 100% säker på att du tycker likadant. Så försök inte göra reklam med en så uppenbar lögn Jonas! Du är Premier League och kommer vara oerhört saknad.

Bockis sa...

Träffsäker bild av finalen! Gracias. Holland var sannerligen väl tuffa. Kul att Spanien, förutom världsmästerskapet, även tog hem Fair Play-bucklan! Bra kombination. Hela den här tv-rättighetsrotationen ställs helt plötsligt i en helt annan dager.. svåra vägval att göra som konsument. ;D

Bockis sa...

Träffsäker bild av finalen! Gracias. Holland var sannerligen väl tuffa. Kul att Spanien, förutom världsmästerskapet, även tog hem Fair Play-bucklan! Bra kombination. Hela den här tv-rättighetsrotationen ställs helt plötsligt i en helt annan dager.. svåra vägval att göra som konsument. ;D

Linhem sa...

"...det som Frankrike lyckades med 1998-2000"

Västtyskland gjorde de 1972-1974.

Erik sa...

Jag var på plats i Sydafrika, tyckte inte vuvuzelorna var speciellt störande. Eller jag tänkte inte så mycket på det, hade fullt upp i att blåsa i min egen :)

Anonym sa...

Visst finns det en tvekan om man är världsbäst även om man vinner EM och VM på raken. Argentina och Brasilien är ju inte med i EM, så det blir ju inte rättvist.

Jag tycker också att Brasilien är ett bättre landslag än Spanien. Spanien tillät sig att nästan köttas ner av Paraguay och bjöd Robben på två frilägen i en VM-final. Jag kan inte se att Lucio, Maicon och gänget hade tillåtit sånt. De har den där cynismen och aggressiviteten som Spanien nästan saknar totalt, och det gör dem till ett bättre lag. De åkte ur i kvarten, men det sätt på vilket de åker ur hade kunnat drabba vilket lag som helst.

V sa...

Det får vara slutet av mitt följande av din blogg.

Eftersom jag också som många andra har sagt upp canal+ för viasat och PL och därmed inte är intresserad av La Liga-snack.

Hoppas du i framtiden tar chansen och jobba med PL igen om du får den.

Tills vidare, ha det kanon

Hans Gruber sa...

Webb gjorde verkligen en usel insats i finalen. Utan hans hjälp hade Spanien aldrig vunnit. Efter halvtidsvilan så syntes det lång väg vilket lag Webb hade bestämt skulle bli världsmästare.

Webb är ingen bra domare. Tror att Blatter såg till att "England" fick döma finalen som en kompensation för målet-som-aldrig-blev-mål mot Tyskland

Pelle sa...

OM nu 99,9% av Spanska laget spelar i La Liga är det ju ganska talande att den enda PL spelaren är den som kan slå en avgörande assist. ;)

Erik sa...

Får hålla med om fröken Frändén. Hon visade att tjejer KAN vara kunniga och snacka fotboll utan att man stör sig på dem!

Daniel sa...

Jonas Dahlquist är reporter och kommentator på Canal+ sen 2002. Han håller på Sheffield United, mest på grund av att alla andra höll på Liverpool och han skulle vara lite "speciell"... När han var 10 år gammal kommenterade han egna engelska ligamatcher med små smurfgubbar som spelare. När han var 18 år gammal skrev han 80 sidor om Engelsk Fotbollshistoria som specialarbete i gymnasiet. Sen dess har allt bara blivit värre.

Det förklarar att du kommer vara oerhört saknad i rutan i höst, när jag nu bytt till viasat. Hoppas att dem byter ut sitt skräpgäng mot dig, Jens och de andra gubbarna som gjort helgerna sköna!

Rydis sa...

C+ uppsagt och Visat tecknat - som så många andra. Katastrof att Sveriges kunnigaste sportreportrar inte får ha hand om PL men La Liga är tyvärr fullständigt ointressant i jämförelse. Tack Jonas för ett brilliant jobb med PL!

Anonym sa...

Jonas, byt bolag och gå till Viasat.. orkar inte med Bosse P i studion!