torsdag 10 juni 2010

VM-länderna, del 20 av 32

Nu är det i princip bara tunga länder kvar i den här presentationen, och man måste ju sätta något av dem lite längre ner. Att vara svårbedömda är intressant på ett sätt, men ett "one man team" är alltid lite jobbigare att följa än andra lag eftersom precis allt och lite till handlar om en spelare. Cristiano Ronaldo i det här fallet.

PORTUGAL (Grupp G)

Visst finns det en massa andra bra spelare i laget, men de är ändå flera eoner från Ronaldo. Nu till landet som jag fortfarande inte har förlåtit för att de pajade de svenska VM-chanserna 1986 genom att spöa Västtyskland på bortaplan i kvalet 1985. Ni som inte har sett TV-inslaget när Glenn Strömberg, Robert Prytz och de andra får reda på att de har missat VM av en gråtande Tommy Engstrand (då på Radiosporten) har missat ett stycke svensk idrottshistoria.

1. Matchtröjorna
Detta är att absolut göra det bästa av situationen. Portugal har gjort sina tröjor stilrena och ändå lite "lagom unika". Jag tyckar att de därför är klockrena, utan att jag för den skull tycker att de är fantastiskt snygga. Det låter kanske märkligt, men sammanfattningsvis är de nära ett toppbetyg. Det är ändå något som saknas, och utan att veta vad detta "något" är så blir det bara "en stark fyra". Ni som är lika gammal som jag minns att det var det värsta man kunde höra från en lärare. Nu handlade det förvisso mer om starka tvåor och treor (samt, som min tysklärare uttryckte det: "Den svagaste ettan i världshistorien"), men det var många förluster på målfoto när de där skolbetygen skulle delas ut. Det får Portugal sota för nu! BETYG: 4,5 av 5

2. Förbundskapten
Jag var inte särskilt imponerad av Portugal i VM-kvalet. Det kändes som att de lika gärna kunde ha missat VM-slutspelet, faktiskt. Queiroz är inte jättepopulär hemma i Portugal på grund av att det aldrig riktigt lossnar för landslaget, och den portugisiska publiken tycker nog själva att de har ett lag för eventuellt VM-guld. Det tycker inte jag att de har. Queiroz kanske är mest känd för sin usla säsong med Real Madrid och att han har varit assisterande till Sir Alex Ferguson i Man Utd två vändor. Inger inte något enormt förtroende, tycker jag. BETYG: 2 av 5

3. Truppen
Ni vet redan allt om Cristiano Ronaldo, som att han till exempel är döpt efter Ronald Reagan eftersom hans pappa José tyckte att Reagan var en så bra skådespelare. Ni vet att Ronaldo är från Madeira, ni vet att han gjorde 31 mål på 34 ligamatcher med Man Utd 2007-08, ni känner - framför allt - till att han är för jäkla bra. Han är dock inte ensam i det portugisiska laget. Det bara känns så.
Deco - en finfin fotbollsspelare som var lysande i både Porto och Barcelona, men också en av de spelare som står för en sak jag ogillar. Bara för att man inte platsar i det brasilianska landslaget ska man inte kunna bli portugis, tycker jag. De som har föräldrar från olika länder ska självklart kunna välja mellan dem, de som flyttade i unga år ska kunna välja om de vill spela för sitt gamla eller nya hemland, men man ska inte kunna byta landslagstillhörighet som 25-åring, vilket Deco gjorde. Mitt eget förslag är att alla spelare, på sin 18-årsdag, ska bestämma vilket land de spelar för. Sen är detta oåterkalleligt. Det land man väljer är sen det land man tillhör, oavsett om man har dubbla pass (varav ett europeiskt) som gör att man inte omfattas av "icke EU"-regeln. Inter ställde t.ex upp med tre brassar, fyra argentinare, en makedonier och en kamerunare från start i Champions League-finalen. Nio av elva, alltså. Sen slängde de in en en serb och en ghanan i andra halvlek dessutom... den där regeln med att man bara får använda ett visst antal icke-EU-spelare är extremt tandlös. Det är inte Decos fel, men han är en symbol för något som känns fel i min fotbollsvärld.
Pepe - en av världens bästa försvarsspelare, men killen är mer än så. Dels är han en lysande avslutare, och dels är han fullständigt slut i huvudet. Han är förresten, precis som Deco, också från Brasilien. Ibland får han spela som någon sorts dammsugare på mittfältet, men jag föredrar honom som mittback.
Liédson - minsann, här har vi en brasse till... Liten och kvick och målfarlig. Av någon anledning så satte jag pengar på att den gamle portugisiske Pauleta skulle vinna skytteligan i VM 2002, EM 2004 och VM 2006, men han vann aldrig den. Portugiserna har haft svårt att få fram en riktigt bra, renodlad anfallare. Jag tror inte att Liédson är lösningen heller. Hugo Almeida är bättre.
BETYG: 3 av 5

4. VM-storyn
Ni som minns vad jag skrev om Nordkorea minns också att jag nämnde en match från VM 1966, där Eusebio ensam vann matchen för Portugal. I sann portugisisk anda var Eusebio givetvis inte portugis, utan från Mozambique. Portugal har, anmärkningsvärt nog, bara varit med i fyra VM-turneringar. I två av dem har de nått semifinal. BETYG: 2,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Precis allt beror på vad Cristiano Ronaldo lyckas med. Om motståndarna lyckas plocka bort honom så kanske de inte ens går vidare från gruppspelet, eftersom både Brasilien och Elfenbenskusten ser vassa ut. Alla kommer att spöa Nordkorea, vilket gör att det egentligen är en "trelagsgrupp", vilket gör matcherna dem emellan extremt intressanta. Det ska bli kul med matchen mellan Brasilien och Portugal eftersom det kommer att vara en 14-15 brassar på planen då. Det som kan rädda Portugal är det faktum att Cristiano Ronaldo faktiskt, helt på egen hand, kan göra två-tre mål per match. I såna fall blir det förstås VM-guld. BETYG: 3 av 5

TOTALBETYG: 15 av 25

12 kommentarer:

gooner sa...

En absolut höjdpunkt i alla stora mästerskap är att C-Ron obönhörligen kommer lipa som en liten flicka. Ibland kommer det tidigt, ibland sent men varje gång är det lika underbart.

Håkan sa...

Fullständigt slut i huvudet? Efter EN korkad grej, känns inte den benämningen lite för förhastad? Han har ju inte visat upp något liknande beteende i övrigt nån gång. Fullständigt slut i skallen är väl mer en passande på Bowyer eller nått sånt. Annars kan man väl utan problem kalla Zidane för fullständigt slut i huvudet efter den huvudlösa danska skallen på Materazzi? I övrigt har du rätt om Pepe han är en av världens bästa backar.

calle sa...

Bortatröjan är en av de absolut snyggaste tröjorna jag har sett (läs; spelat med på fifa WC). Jag hoppas portugal går långt nästan enbart därför. Hemmatröjan är inte heller dålig trots att rött och grönt ofta skenar i väg lite åt jordgubbs-hållet..

Anonym sa...

du får ligga i nu om du ska hinna tills vm börjar, 12 kvar! :)

Seger sa...

Portugals taktik i VM bör vara att försöka få 2-3 frisparkar runt motståndarnas straffområde. Ronaldo, som är en av dom bästa frisparksskyttarna i världen, sätter då förmodligen en av dom.

Bara dom håller sig från filmningar =)

Ska bli kul att följa den gruppen, men jag tror att Portugal drar det "kortaste" (Nordkorea är uträknat..) stråt.

Dju sa...

Starkt g/vg kan också vara rätt jobbigt att höra.

Anonym sa...

Hur ska du fixa 12 lag på 24 timmar? :D

Johan sa...

Även om Ronaldo är den stora sjärnan måste man ju lägga till att han inte gjorde ett enda "poäng" i kval- spelet! Sen var han väl lite skadad men det facitet är ju katastrofalt för de flesta yttermittfältare som är ordinare i ett landslag (om man bortser de riktigt små länderna).

Portugal är väl inte mina favoriter heller just pga att halva laget är brassar just...

Erik sa...

Hahaha är det din tyskalärare som lärt dig såga folk på ett otroligt roligt sett?! :D

Hjalmar H sa...

Hur kan du tycka att hemmatröjan är snygg? För att citera dig själv: "Är det något jag inte gillar så är det när färgerna tonar ut/in i varandra."

Dock är andratröjan snygg.

Jonas Dahlquist sa...

Äh, tonad och tonad - jag ser det som en serie väldigt, väldigt tunna vågräta ränder i olika nyanser...

Alexander sa...

kom igen med att skriva nu... hinner du klart är du värd flertalet lokala öl men just nu får du slita!