tisdag 8 juni 2010

VM-länderna, del 19 av 32

Glenn Hoddle har gjort sig omöjlig i nästan hela fotbollsvärlden efter sina uttalanden om att handikappade människor bara har sig själva att skylla eftersom de varit elaka i ett tidigare liv. De flesta tar inte i hans jobbansökningar med tång, ens. Plötsligt upptäckte han dock att han var en av de absolut sista kvarvarande kandidaterna till att bli förbundskapten för självaste Nigeria över VM. Herrejösses, vilken möjlighet!! Håller allt på att vända nu? Nej då, Lasse Lagerbäck snodde det framför näsan på honom.

NIGERIA (Grupp B)

Det bor över 150 miljoner människor i Nigeria, och de kräver nog en kvartsfinalplats för att det här VM-äventyret ska anses vara lyckat. Med svenska ögon är de ett av de absolut mest intressanta lagen i VM, men kanske inte om man ska se det mer "neutralt". Det känns väldigt logiskt att tycka att det finns tretton deltagarländer som är intressantare och 18 som är mindre intressanta än just Nigeria.

1. Matchtröjor
Det första ord jag tänkte på när jag såg de här tröjorna var "tråkigt". Efter att ha suttit och stirrat på dem ett bra tag så är mitt omdöme fortfarande "tråkigt". Det händer liksom ingenting, och det är inte heller så att de är så "rena" i designen att det är det som är grejen. Tråkigt. BETYG: 2 av 5

2. Förbundskaptenen
Här kommer ett uttalande ni kanske inte är beredda på, men Lasse Lagerbäck är för jäkla skön, alltså. Jag satt med i ett Euro Talk på Fan-TV med honom, David Fjäll och Erik Niva, och när han insåg att det inte var en presskonferens om Zlatan eller ett korsförhör om Anders Svenssons insats mot Trinidad & Tobago så förvandlades han kvickt från den Lasse Lagerbäck vi alltid har sett på TV till en mycket trevlig och angenäm bekantskap. Hans enda stora fel är att han inte begriper hur "vanligt folk" ser på fotboll. Man kan inte säga att 0-0-matchen mot Trinidad & Tobago i VM 2006 var bra. Den var helt jäkla värdelös. Det skulle dock aldrig Lagerbäck kunna säga, eftersom han inte ser det så - men där har han alltså fel. I övrigt ligger han klart på min pluslista. Han tog oss dessutom till en jäkla massa mästerskap med sin ändamålet-helgar-medlen-fotboll. BETYG: 3,5 av 5

3. Truppen
Ett par saker reagerar man genast över när man ser den nigerianska truppen. Det finns inga spelare från den inhemska ligan med, alla tre målvakterna är proffs i Israel, och Nwankwo Kanu är fortfarande med trots att han passerat zenit för flera år sen.
Nwankwo Kanu - när jag och foto-Jocke intervjuade Kanu inne på Portsmouths träningsanläggning (i Southampton!) för några år sen kom han inte ihåg Fredrik Ljungberg. På riktigt alltså. Vi försökte förklara med uttryck som "ehh... you know... Freddie Lungburgh... red punky hair... midfielder... scores goals...", men Kanu bara skakade på huvudet och hade inte en aning om vem vi pratade om. De spelade ju bara ihop i fem år. Kanu hade även de i särklass största fötter jag har sett, och även de största och mest blingblingiga bilfälgar som har producerats. En underbar karaktär, helt enkelt. Dessutom ser han ut som en fladdermus i ansiktet.
Taye Taiwo - dels kommer namnet förstås att dyka upp i en omröstning här på bloggen under VM, dels har han en hög högstanivå, som det heter. Han har även en låg lägstanivå, som det också heter. Jag är svag för Olympique Marseille, och eftersom Taiwo spelar där ligger han på plus här. Anledningen till att jag gillar l'OM? Alen Boksic, Abedi Pelé, Jean-Pierre Papin, Enzo Francescoli, Didiér Deschamps, CHRIS WADDLE... vilket jäkla gäng de hade en gång i tiden!
Victor Obinna - anfallare utlånad från Inter till Malaga och en sån där anfallare som håller hög klass, men behöver något litet, litet extra ytterligare för att bli ett namn på riktigt. Tuff konkurrens om anfallsplatserna gör att det tyvärr kan bli begränsat med speltid för Obinna. bisonoxen Yakubu, gamle(?) Obafemi Martins, underskattade Peter Odemwingie och kvicke (men ojämne) John Utaka ligger nog före i rankingen i offensiven. I längden tror jag dock på Obinna.
BETYG: 3,5 av 5

4. VM-storyn
Nigeria har nu tagit sig till VM i fyra av de fem senaste mästerskapen, innan det lyckades de inte komma med en enda gång på de sju gånger de försökte att kvala. Det har alltså gått bättre och bättre för Nigeria, som dessutom är det afrikanska land som har vunnit "störst titel", nämligen OS i Atlanta 1996. Dessutom har de ett OS-silver från Beijing 2008. I VM har det som bäst blivit åttondelsfinal, men det nigerianska landslaget känns ändå som den där Eyjafjällajökull - ligger och bubblar en herrans massa år för att sedan störa folk något vansinnigt när den väl exploderar. BETYG: 2,5 av 5

5. Framgång i årets turnering
Ja, jag tror ju att de kommer att ha det! Dels är Argentina mycket bra individuellt men sämre organiserade (Lagerbäck loves it!), dels är Sydkorea och Grekland överkomligt motstånd utan att vara såna där B-nationer som Lagerbäcklag har svårt att imponera mot. Det kan till och med bli gruppseger. Från åttondelen är det bra, kvartsfinal är mycket bra, semifinal hysteriskt, o.s.v. BETYG: 3 av 5

TOTALBETYG: 14,5 av 25

4 kommentarer:

Mats Svensson. sa...

Cantona! Marseille!

Alexander sa...

jag har faktiskt pratat med lasse i telefon och efter att ha avskytt karln och allt han stod för vände jag plötsligt helt då jag märkte att han var en otroligt jordnära, trevlig och hjälpsamma person! Så hatten av och lycka till.. Sätt för guds skull på dig en kostym dock!

Ade sa...

En intressant detalj i Nigerias VM-historia är ju att de i sitt esse 1994 - utan Baggios kvittering i 88e min och sedermera vinstmål i förlängningen - vid avancemang fått möta Spanien (kvart) och senare Bulgarien (semi), som man för övrigt krossade i gruppspelet. Att dessa nationer i nämnd ordning nu också blev Nigerias två nästkommande motståndare i VM, i gruppspelet fyra år senare, med vinster i båda fallen, är ju inget annat än fantastiskt. Med en lite annorlunda seedning för Spanien (lex Serbien M 2006), skulle möjligen Brasilien kunna ha tagit Paraguays plats som tredje motståndare i gruppspelet... därmed med chans till hel "revansch" för debaclet vid örnarnas stora chans!

Oh, sweet, sweet late night counterfactuality.

Tyvärr känns det ju som att de inte riktigt vaknat upp sedan läggmatchen i sista gruppomgången mot Paraguay det året, med den åtföljande baksmällan mot Danmark.

P.S. Gällande titlar bör ju Kameruns OS-guld från 2000 också nämnas, men sett till global medaljskörd är ju Nigeria som noterat den starkare.
D.S.

Peter Lundström, Piteå sa...

Här Jonas! En grym VM-kalender för att ha koll på alla tider och vem som spelar när!


http://www.marca.com/deporte/futbol/mundial/sudafrica-2010/calendario-english.html