onsdag 19 maj 2010

VM-länderna, del 3 av 32

Av alla märkliga fotoböcker jag har sett så tror jag att den jag och foto-Jockes stand-in foto-Linda såg på Urban Outfitters i Manchester slår allt. Den innehöll ungefär 700 bilder på japanska ungdomar och deras kläder. Det var oerhört underhållande att försöka förstå varför man vill se ut som antingen a) en Hello Kitty-figur, b) ett Lordi-monster, c) en renässansmålare, eller d) a+b+c samtidigt. Det är helt enkelt något fascinerande med den uppgående solens land, som dessutom gett oss boken Shogun, bilen Honda Fitta (den hette det!) och maträtten Misosoppa. Ändå hamnar landslaget inte bland VM:s mest intressanta.

JAPAN (Grupp E)

1. Matchtröjorna
Den japanska flaggan är snygg. Det japanska fotbollförbundets logga är snygg. De använder enkla färger och ganska så clean design på matchtröjorna. Ändå lyckas de inte fullt ut. Jag vet inte vad det beror på, men jag känner mig inte särskilt övertygad om att det japanska landslaget är särskilt bra när jag ser deras tröjor.
BETYG: 3 av 5

2. Förbundskaptenen
Takeshi Okada gör sin andra sejour som japansk förbundskapten. Han hade jobbet 1997-98 också, då Japan bland annat gjorde VM-debut (i Frankrike 1998). Där tog de exakt noll poäng. Okadas misslyckade följdes av att Japan helt satsade på utländska förbundskaptener - först brasselegenden Zico, sen fransmannen och vagaborden Philippe "Omar" Troussier, och sedan bosniern Ivica Osim, som blev oerhört populär innan han 2007 drabbades av en stroke och tvingades sluta. Sedan dess är Okada förbundskapten igen. BETYG: 1 av 5.

3. Truppen
Japanerna har fått fram ett par hyfsade fotbollsspelare under 2000-talet, ni vet de här som kom i vågen efter det att Hidetoshi Nakata gjorde succé i Parma. Jag har en skön historia om just Nakata, förresten. Han var grymt intresserad av att se de olika Europeiska storstäderna när han ändå bodde här i världsdelen, så han reste runt en hel del - och en sommardag fick han för sig att åka till Stockholm. Vem ringde han då? Jo, en av de få svenskar han hade träffat - nämligen Jesper Hussfelt. Jeppe (hyfsat förvånad över det telefonsamtalet) fick guida runt Nakata på stan, och på kvällen blev det bl.a. Café Opera, där den helt vitklädde Nakata stod och glassade när - läs och häpna - en ung Zlatan Ibrahimovic kom fram och blev imponerad av att Nakata var i Sverige. "Det är ju han, ju!", utbrast Zlatan enligt Jeppe. Fantastiskt. Nåväl, här har ni tre profiler i årets upplaga:
Keisuke Honda - riktigt bra frisparksskytt kan man konstatera efter att ha letat runt på Youtube och andra obskyra länkar. Stor succé i holländska VVV Venlo (Venlose Voetbal Vereniging Venlo) de senaste säsongerna vilket gett honom kontrakt med CSKA Moskva fr.o.m hösten.
Marcus Tulio Tanaka - jag gillar inte fotbollsspelare som "byter nation" i vuxen ålder, typ Deco, men São Paulo-födde Tulio är inte en av dem - även om man fördomsfullt utgår från det. Han är faktiskt kvarts-japan och flyttade till Tokyo som 15-åring för att plugga, sen gick fotbollen så bra att han blev kvar. Mittback som gjorde tre av Japans mål i kvalspelet, vilket innebar att han delade segern i den interna skytteligan i kvalet.
Shunsuke Nakamura - om Keisuke Honda är bra på frisparkar så är Nakamura ännu bättre, han har ett fantastiskt tillslag på bollen. Man kan alltså konstatera att det inte är någon bra idé att dra på sig frisparkar nära straffområdet mot Japan. Han gjorde fem säsonger i Celtic och det gjorde han bra. Viktig på mittfältet.
BETYG: 2 av 5

4. VM-story
Det här är Japans fjärde raka VM sen debuten 1998, och i två av de tre tidigare mästerskapen har det blivit respass direkt, utan att de ens har varit nära att gå vidare. 2002 var det hemma-VM för japanerna, men även om de tog sig vidare från gruppspelet vill jag inte påstå att de gjorde någon stor succé då, trots den store Hidetoshi Nakatas närvaro. Dels var deras grupp en av de svagaste VM-grupperna i modern tid, och dels bleknade deras insats i jämförelse med medarrangörerna Sydkoreas hysteriska framfart. Nej, Japan ger mig inte någon större VM-vibb. BETYG: 1 av 5

5. Framgång i årets turnering
Med tanke på att gruppen ser rätt lurig ut så utgår jag från att Japan kammar noll. Holland är flera klasser bättre, Kamerun och Danmark bör vara en klass bättre. Tar de en poäng har de gjort det hyfsat bra, tar de mer än så är det en skräll. Rent generellt har de problem med målskyttet, framför allt från anfallsspelarna. Man kan inte bara förlita sig på frisparksskytte. BETYG: 1 av 5

TOTALBETYG: 8 av 25

5 kommentarer:

Bäck sa...

För nyfikna så heter den i början av inlägget nämnda boken Fruits och det har även kommit en uppföljare.

Jonas Dahlquist sa...

Bara att beställa på amazon.co.uk

Erik sa...

Hidetoshi Nakata! Anledning till att jag (fortfarande och för alltid) är stor Parma-supporter. Vilken kille.

Anonym sa...

Det var egentligen i Perugia som Nakata slog igenom, men ja, ja. Kul historia om hans besökt i Sthlm för övrigt.

Trots att det är samma basdesign från Adidas som vi vant oss vid de senaste åren, ser de rätt snygga ut på bild. Särskilt bortavarianten.

Svensson sa...

där har vi ju nån som faktiskt har fulare glasögon än Svennis!