söndag 28 mars 2010

X2000 - tyst vagn genom landet

Dagens resa med X2000 från Stockholm till Göteborg är fantastisk. Det är som en riktigt underhållande sketch, precis hela tiden. Tänk er följande ingredienser:

* Jag och redaktören Stoffe hamnar i "tyst vagn".
* Det första som händer - långt innan resan ens har startat - är att en kulturkvinna i 60-årsåldern, högst troligen vid namn Britt-Marie (eller möjligen Marie-Louise), mycket bestämt upplyser mig och Stoffe om att "här ska mobiltelefonerna minsann vara avstängda". Ingen av oss pratade i telefon eller hade ens en i handen, men tack för upplysningen. Britt-Marie ska ha lugn och ro på sin färd till Göteborg.
* Ytterligare ett tjugotal Maud Olofsson-kopior kommer in och fyller kupén, beväpnade med flera kilo clementiner och det senaste årets utgåvor av Amelia och Tara. Här ska det frossas i harmoni.

Men vad nu!!!? Dramatik!!! En av passagerarnas rullator får inte riktigt plats i bagageutrymmet, och den kan ju inte stå i gången! Högljudda diskussioner om rullatorplaceringen mellan ägaren och tågpersonalen, och det börjar att himlas med ögonen i den "tysta kupén". Gud så stökigt.

Då kommer bomben.

In i vagnen, bara sekunder innan avfärd, äntrar en kvinna med TVÅ SMÅ BARN... Bakom tantglasögonbågarna blir ögonen stora som tefat, och ansiktsuttrycken är obetalbara. Hur ska nu detta gå? Dagen, kanske till och med livet, är förstört.

Ungarna är, märkligt nog, inte alls på humör för en tre timmar lång tågresa klockan åtta på morgonen. Den ena skriker och är irriterad, den andra kräks innan vi har nått Södertälje. Sen skriker den också. Alla tanter (och en man, med en så perfekt avvägd frisyr att man kan ställa klockan efter den) runt omkring visar sitt missnöje genom att sucka och stöna onaturligt högt och skicka menande blickar bort emot mamman med barnen. Hon har dock fullt upp med att torka bort kräk och få tyst på barnen. Hon lyckas inte.

Tanterna och frisyrmannen blir nu så obekväma av närvaron av två barn att de börjar leta efter nya platser på tåget, men det är fullt. De menande blickarna mot mamman blir så tunga att man kan skära dem med en slö smörkniv, men tåget är som sagt fullsatt.

Jag och Stoffe sitter och skrattar åt spektaklet, och det blir bara roligare för varje minut. Nu kräktes ungen igen. Britt-Marie/Marie-Louise, som ju tidigt varnade oss för att ens prata med varandra, är på bristningsgränsen. Hela hennes Tara/Amelia-kropp krampar, och hon ser surare ut än Avram Grant efter en 5-0-förlust.

Kalla min humor för konstig, men jag har hur kul som helst.

19 kommentarer:

Jonas Dahlquist sa...

Nu har Britt-Marie stoppat in öronpropparna. Men de hjälper inte.

Dennis sa...

Det måste vara ett experiment? Igår kunde man följa Tv4-gängets vedermödor i tyst avdelning.

Crille sa...

Det är ironi på hög nivå!!

Jonas Dahlquist sa...

Dennis - helt jävla briljant. Jag hade inte läst det där, men det ger ju verkligen bara den perfekta kryddan till den här anrättningen.

Nu återstår bara frågan varför våra resebokare envisas med att ge oss biljetter i "Tyst avdelning"...

nisse sa...

hahhaha för skön.
du borde skriva en bok lr nåt.
Tack för allt

Jonas Dahlquist sa...

Tack själv! Jag ska dock erkänna att uttrycket "Maud Olofsson-kopior" är snott från Martin Kellerman.

Jörgen sa...

Perfekt läsning så här dagen efter. Riktigt underhållande, hoppas Britt-Marie överlever resan och inte får en infarkt för tänk vilken kaos det blivit när man skulle ge upplivningsförsök så tyst som möjligt, ha ha

Olof sa...

Tack för ett gott skratt, haha!

Valdemar sa...

Förstår inte riktigt varför Ekwall har den bestämda uppfattningen att så mycket av våra problem kan reduceras till vad som är "typiskt svenskt". Man får ju inte glömma att det är lika typiskt svenskt att kritisera deras fotbollsprogram eftersom det är "lite annorlunda". Jo, tack. Av helt fel orsaker.

Oskar sa...

Kan inte riktigt se varför man hetsar upp sig för att det finns tysta vagnar. Det är uppenbarligen efterfrågat av många. Reser man själv är det skönt att det är tyst, vad är problemet? Alla är inte så coola mediamänniskor som åker omkring i grupp och sitter och drar historier från när de festade med Martin Dahlin och Brollan

Linhem sa...

Underbart inlägg.

Kan verkligen se avdelningen framför mig och hur stämningen var...

Anonym sa...

Oskar - Svensk så svensk

tie domi

Haf3z sa...

Riktigt rolig berättelse Jonas :)! Jag skrev för någon vecka sen om "samma mamma"-materialet i Marcus Birro/Thiago Motta, tycker inte du att de är lika :P?

Anonym sa...

Åh!! Älskar sånt! Ironi på hög nivå!

Till Oskar: Nej, alla kan inte var mediamänniskor. Men fortsätt med din positiva attityd så blir du nog det så småningom!

Johnny sa...

Tack för ett gott skratt.

Beer FTW sa...

Gött är det! Gillar att tanten säger till er...

Anonym sa...

Kan inte alla töntar sluta med benämningen "typiskt svenskt" i negativa sammanhang hela tiden. Som om det vore något dåligt?! Om man vistats någonting över huvud taget utanför landets gränser så vet man ju att sk "typiskt svenskt" oftast innebär mest beundransvärda och sköna egenskaper!
mvh
Mr Typisk Svensk (hoppas jag iaf!)

Anonym sa...

Ooooo, någon kritiserar Jonas. Sånt passerar inte tipsextra-svennarna Bobby och Tie ostraffat.

/Tanter är inte korkade och trångsynta per definition.

sofie sa...

typisk resa med småbarn. och tanterna är korkade har de glömt hur de var att ha småbarn med sig??