tisdag 23 februari 2010

Statistiklängtan

Nu är det mer än en vecka sen som jag grottade ner mig i en massa PL-statistik här på bloggen, och de senaste dagarna har jag känt att det liksom är något som saknas. Nu ska jag fylla den saknaden med massor av viktiga och oviktiga siffror här.

* När Birmingham vände och vann hemma mot Wolves för ett par veckor sen gjorde ju Kevin Phillips båda Birminghams mål. Det var som att sitta i en tidsmaskin till år 1995, eller nåt - särskilt som en av målpassningarna kom från Stephen Carr. Nåväl, målen innebar att Kevin Phillips gjort mål i Premier League under tre årtionden, nämligen 90-talet, 00-talet och 10-talet. Detta är det bara ett par gubbar som klarat av, de övriga har ni här: Nicolas Anelka, George Boateng, Damien Duff, Frank Lampard, Danny Murphy och Louis Saha.

* West Ham behöver inte hoppas på allt för mycket när de möter Man Utd på Old Trafford ikväll. På de senaste åtta PL-matcherna på Old Trafford har Man Utd nämligen hållit nollan sju gånger...

* Vem tror ni är den Premier League-spelare som har gjort flest matcher i ligan utan att ha fått en enda varning? Fundera på den och kolla lite längre ner i det här inlägget.

* Manchester City-Liverpool var en besvikelse. Inget av lagen vågade vinna, utan inriktade sig på att inte förlorar. Liverpool är för övrigt riktigt dåliga på bortaplan, om man begränsar sig till de elva senaste ligaomgångarna så har de resultatraden 2-4-5, och i sju av dessa elva matcher har de gått mållösa av planen.

* Fulhams Chris Baird gjorde ett praktfullt självmål hemma mot Birmingham i helgen, och det var ett tidigt sådant, dessutom. Det small bakom Schwarzer redan efter knappt två minuter. Fulham är faktiskt det enda laget som har gjort självmål under de första tre minuterna i Premier League den här säsongen, men de har gjort det två gånger! John Pantsil slog även han till i fel bur i den tredje minuten mot Aston Villa tidigt i höstas.

* Spanjoren Mikel Arteta är tillbaka i Everton efter ett långt skadeuppehåll, och han är viktig för Everton - vilket bevisas av följande siffror från de tre senaste säsongerna. Utan Arteta i laget har Everton vunnit 39% av sina matcher. Med Arteta på planen så har de vunnit 50% av matcherna. Det är skillnaden mellan plats 7-11 och plats 4-6 i tabellen, det.

* Bolton rusar mot The Championship, och de gör det på grund av att de inte gör några mål. Johan Elmander har från nära håll fått bevittna hur Bolton inte har gjort ett enda mål på de fem senaste ligamatcherna. När Elmander blev utbytt mot Blackburn i söndags sa förresten den engelske kommentatorn: "Ivan Klasnic comes in... and it's Johan Elmander that goes off, a relief for the Bolton fans".

* Svaret på frågan ett par rader här ovanför är... Theo Walcott, som nu har spelat 76 Premier League-matcher utan en enda varning. Jag vill även ge en eloge till Fulhams Aaron Hughes när det gäller detta. Killen har spelat Premier League-fotboll i tolv år, i princip enkom som försvarsspelare, och på 337 ligamatcher från start och 17 inhopp har han bara fått åtta varningar. Fascinerande.

16 kommentarer:

Jonas sa...

Aaron Hughes personifierar ordet stabil och missar knappt en match. Underbar spelare.

bajen4ever sa...

Instämmer så mycket med din analys map City-Pool. Satt i soffan och tänkte precis detsamma: Inget av lagen vågar kliva fram och vinna. Dom har en skaplig press på sig. Från fans, ägare (miljarder....) och media.
//BFE

BFE sa...

Glömde en sak: City är ett lag utan Carlos Tevez och ett helt annat lag utan honom.
I morgon kväll drar CFC ner byxorna på sitt gamla ex (JM).

Anonym sa...

Troligen kommer väl Giggs och Scholes sätta nån balja i år/nästa år så antar att de två även kommer läggas till listan av 3-decenniersmålskyttar...

Anonym sa...

Giggs måste väll ligga rätt bra till på så få gula kort som möjligt? har han någon gång fått ett rött kort?

PB sa...

Har inte Giggsy gjort något på 10-talet än?

PB sa...

Har inte Giggsy gjort något på 10-talet än?

Joel sa...

Såg ett Premier League magasin för någon vecka sedan och där var det en tabell över vem som hade fått minst gula kort över ett visst antal matcher, har för mig att Ledley King eller om det var någon annan Totenham-back som hade riktigt få kort. Stämmer detta eller är jag ute och cyklar?

Jonas Dahlquist sa...

Giggs har gjort mål i Ligacupen 2010 (mot Man City), men inte i Premier League. Hans senaste PL-mål kom i november 2009.

Ledley King har - mycket riktigt - bara åtta gula kort i Premier League, precis som A.Hughes. King har dock färre PL-matcher.

Niklas sa...

Det ska väll också sägas att Gerrard kommer att sälla sig till den skara du räknar upp med målsyttar under tre decennier. Han får dock rycka upp sig en hel del!

Jon sa...

Jag satte Walcott! Har fördel av att vara arsenalfan, men är ganska nöjd med mig själv. Tankeprocessen var: Vem är som en liten mus och inte så inblandad i grötandet på mitten?

Ser på utd-west ham nu: Varför är det alltid så att så fort det blir mediabrus runt en petad spelare får han en ny chans i nästa match? Tycker att jag känner igen mönstret. Idag är det anderson, i helgen var det payluchenko...
Come on Diamanti!

Jon sa...

Vill tillägga att Kuszczak ser ut som van der saar med påssjuka. Något för ett samma mamma-inlägg?

Johan sa...

Hur var det med Shearer och varningar? Väldigt få eller inga alls? Eller var det möjligtvis Lineker detta gällde?

E sa...

På tal om statistik så tänkte jag på en kul grej som du kanske redan tagit upp. Owen Coyle skulle kunna lyckas med att åka ur Premier league med två klubbar under samma säsong. Det har väl åndå inte hänt tidigare?

ds sa...

Som en Anonym sa, Ryan Giggs måste ju vara bland de hyggligare killarna i hela ligan. Nästan så att domarna drar sig för att blåsa eller varna när han råkar göra en sämre tackling för de vet att han alltid är så ärlig.

Erik sa...

Scholes har nu gjort mål under tre årtionden