onsdag 24 februari 2010

Rooney i f-ö-r bra form?

Manchester Utd har spelat 28 ligamatcher den här säsongen, de har 60 poäng och ligger tvåa. Wayne Rooney har gjort 23 mål, varav fyra på straff.

2007-08 så hade Manchester United 64 poäng efter 28 omgångar och låg tvåa, och Cristiano Ronaldo hade gjort 21 mål, varav två på straff.

Manchester Utd har alltså ungefär samma läge nu som de hade då, med den lilla skillnaden att de 2007-08 låg en poäng bakom Arsenal med lika många matcher spelade, medan de nu ligger en poäng bakom Chelsea med en match mer spelad.

Wayne Rooney håller alltså jämna steg, och mer därtill, med Cristiano Ronaldos monstersäsong för två år sen. Ni minns hur det slutade - United vann ligan, Cristiano Ronaldo vann skytteligan på 31 gjorda mål och så gjorde han även mål i Champions League-finalen som United sedemera vann. Men sen var han så vansinnigt slut i kroppen när det blev EM-slutspel att han floppade där, och frågan är om inte samma sak kan hända med Wayne Rooney till VM.

Too good to be true?

Igår spelade Wayne Rooney sin 40:e match för säsongen, i 29 av dem har han spelat 90 minuter. Om vi utgår från att Man Utd tar sig vidare i Champions League och att Rooney är skadefri så kommer han upp i runt 15-20 matcher till innan det är dags för VM. Nu verkar Rooney ha en järnfysik och en vinnarskalle som är så extrem att hans hjärna nog behöver läggas i en burk och analyseras efter att han har dött, men någonstans måste formsvackan ändå komma. Karln måste ju ta slut någonstans. Wayne Rooney är helt fantastisk just nu, men min känsla är att det engelska landslaget kommer att lita till Rooneys briljans för mycket i sommar, och att det är ohälsosamt för Rooney.

Jag vet att jag har tippat England som världsmästare, och det håller jag fast vid. Jag tycker bara att den viktigaste spelaren har toppat formen för tidigt och för länge för att det ska vara sant.

Å andra sidan så verkar John Terry, Rio Ferdinand och Steven Gerrard hålla inne med sina respektive formtoppar till i sommar...

Åh, en liten Man Utd-detalj till, förresten. Antonio Valencia stod för sin sjunde målgivande passning för säsongen igår, därmed är han redan bättre i det avseendet än vad Cristiano Ronaldo var ifjol.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jonas, han har faktiskt gjort hela 9 assist. kolla premier leagues hemsida.

Daniel sa...

Tjenare Jonas.
Tänkte bara påpeka att Valencia står på 9 målpass enligt premierleague.com, och deras statistik borde väl rimligtvis stämma.

Kanonbra blogg annars, det enda jag saknar är en RSS-feed så jag kan följa den i min RSS-läsare.

Emil, Halmstad sa...

Du får gärna ha rätt angående Wazzas form. Det viktigaste är att United vinner allt dom kan vinna.

Glory Glory Man United!!

Hjalmar H sa...

premierleague.com har inte lika dana regler för assist som OPTA (som Jonas har tagit statistiken från) OPTA ger inte ut assist lika mycket, har hårdare regler antar jag att de t.ex. inte räknar med (kraftiga) styrningar från motspelare etc.

Notera: Detta är vad jag tror ang. varför OPTA's nummer är lägre än premierleague.com's

Mats Svensson. sa...

Litar mer på Jonas än på premierleague.com. Dom har inte med van der Sar i statistiken över längsta spelare.
Där försvinner all trovärdighet.

Grande Birro sa...

Tjena Jonas! Tror du Inter har någon chans mot Chelsea i CL? Vore väl skönt om ett italienskt lag skulle slå ut ett brittiskt i denna turnering?:)

Johannes sa...

Tjena jonas!

Vore intressant att veta hur många mål Rooney har gjort med skallen i år (alla ligor inäknade). Du som är statestikmästaren kan väl leta fram det?

Erik sa...

Ronaldo vilade ju dessutom en hel del i matcherna eftersom han hade så nära till gräset och låg och tog igen sig titt som tätt...

Viktor sa...

Wayne Rooney hinner säkert både få en dipp och en topp innan det blir dags för VM. Det är alldeles för långt dit för att sia om hur formen på spelarna kommer se ut just då. Det som är klart är dock att England, med skadefritt manskap, kan ställa upp med ett av de starkaste startuppställningarna i turneringen men jag tror man åker ur redan i kvarten.

csfc.se sa...

Rooney har väl spelat ungefär tio (!?) fler matcher än Didier Drogba och har gjort ett (1) mål mer. Därtill tar Rooney alla straffar, Drogba får inga straffar. Är klart mer imponerad av Drogba alltså. Han har klart bäst statistik men ignoreras också oftare än Rooney. Vilket är som vanligt i England. Bara engelska spelare blir ju världsmästare. Vilket jag är rätt övertygad om att England inte blir. Semifinal i bästa fall tror jag. De har för ihåligt lag. Rätt usla målisar, om A Cole inte hinner bli frisk rent dåliga ytterbackar, om inte Gerrard blir oerhört mycket bättre snart rätt dåligt mittfält som måste lita helt på Lampard och Heskey där fram! Normalt är Rooney, Lamps, Gerrard, A Cole och JT de enda världsspelare de har.

Tycker du är väl konstig i din bedömning av JT. Han var dålig, rent ut, mot Everton och mindre bra mot Wolves. För övrigt har han gjort sin bästa säsong av de 2-3 senaste. Mot Arsenal var han enormt bra. Ferdinand och Gerrard däremot har väl sina sämsta säsonger någonsin. Barry är en vattenbärare i bästa fall. Heskey, tja vad säger man?

tycker också det är värt att påpeka igen, att Uniteds näst bäste målgörare är självmål. Tio stycken. Tidigare rekordet på en hel säsong var sexx självmål för en klubb. (Även om Carrick säkert får ett av målen mot Pompey istället för självmål när kommittéen är klar.)

Toby sa...

Nu var det ju PL mål som Jonas nämnde nämligen 23st och vad jag kan se så har Drogba gjort 19 och alltså inte endast 1 mål efter.

Mats Svensson. sa...

Det är väl lite tarvligt mot Rio att påstå att han har sin sämsta säsong någonsin när han lirat fyra ligamatcher.

Jonas Dahlquist sa...

CSFC - Drogba är fantastisk han också, men nu handlade inlägget om Rooney... Terry har varit grym i vissa matcher den här säsongen, men han har gjort enskilda misstag vid flera tillfällen (även innan vänstrandet uppdagades) och det är man inte van vid att se från honom. Jag har oerhört höga krav och förväntningar på Terry, och de har han inte levt upp till riktigt.

Johannes - Rooney har gjort åtta nickmål den här säsongen i liga och cuper, att jämföras med totalt fyra nickmål i hela sin klubbkarriär tidigare.