måndag 8 februari 2010

Brottsplats: Anfield

Frågan är om jag någonsin har sett en mer regelvidrig halvlek än den första halvleken mellan Liverpool och Everton i lördags. Som jag ser det så ska Steven Pienaar visas ut för sitt mordförsök på Javier Mascherano, Marouane Fellaini OCH Sotirios Kyrgiakos ska båda visas ut för sina idiotattacker på varandra (i samma moment...!), och en petig domare hade kunnat hitta en 12-13 gula kort under de första 45 minuterna. Det blev inte mycket till spel under matchen, men det var ändå underhållande att se ett krig utklätt till en fotbollsmatch.

En spelare som Dirk Kuyt visade varför han alltid är med i startelvan. Han var fantastisk. Det känns som att han springer på allt, aldrig viker ner sig, orkar tänka på både offensiven och defensiven och dessutom har han en magisk förmåga att göra de "icke spektakulära" målen. Hans specialitet är målvaktsreturer, men Kuyt är nästan lika bra på att ge sig själv en decimeters lucka extra inne i boxen på fasta situationer, och sådant betalar sig i längden.

Det coolaste med Kuyt var dock inte hans mål eller insats i matchen, utan det vansinniga fighting face han visade upp direkt efter sitt mål. Det var ett primalskri kryddat med skadliga mängder adrenalin, ackompanjerat av 40.000 vrålande supportrar på läktaren. Min första tanke, när jag såg Kuyts förvridna ansiktsuttryck, var att det påminde om Mats Sundins fejs efter 6-5-målet mot Finland i VM 2003.

Samma mamma, adrenalinansiktesvarianten.

Både Liverpool och Everton har tagit sig ur mer eller mindre tunga kriser den här säsongen, och jag antar att Everton kommer att klättra lite till samtidigt som Liverpool plötsligt ligger på den där fjärdeplatsen som verkade vara en omöjlighet för bara en månad sen. Okej att Manchester City har två matcher mindre spelade, men Liverpool har fått tillräckligt med vittring för att klara det där.

21 kommentarer:

Smygen sa...

Ett Merseyside-derby brukar inte vara en tillställning för känsliga tittare. Denna gång inget undantag. Det begicks väl fulheter från båda sidor i ungefär samma utsträckning.

Däremot att hur man kan få det till att Fellaini ska ha rött är rent skrattretande. Fjellis tolkning i studion var också en riktig höjdare.

Jonas Dahlquist sa...

Fellaini ska ha rött, utan tvekan. Han går enbart in för att skada. Att han sen får en galen smäll själv är en annan sak, men den bestraffades ju Kyrgiakos för.

J sa...

Liverpool låg 5:a i Januari så de har bara klättrat 1 placering. Faktum är att facitet är 17 poäng av de 21 senaste. November låg Liverpool 7a, December 6a, Januari 5a och parkerar nu på 4e plats alltså.

Visst City har 2 matcher mindre spelade. Men alla räknade ju med att dom skulle ligga 6 poäng före Liverpool när de hade spelat mot Hull + 2 hängmatcherna. Dessutom ska City möta Liverpool. Så Liverpool har det verkligen i sina egna händer nu.

Otroligt viktig match på onsdag på Emirates.

Mikael Österdahl sa...

Hej, helt off topic tänkte jag bara passa på att tacka för att du uppmärksammade Unitedsupportrarnas grönt och guld-kampanj (obs. guld, inte gult) i lördags. Det är skönt att det i alla fall finns en på Sveriges Premier League-kanal som har den nivå av intresse och kunskap som man borde kunna kräva av en betald journalist.

Anonym sa...

Förstår inte varför Pienaars? galna spark i nyllet på en liggande Kuyt har gått så gott som obemräkt förbi? Det var enligt mig det absolut fulaste i en match med som var otroligt hård.

Patrik sa...

Så fort jag ser gareth Bale tänker jag på emil samuelsson i HBK. vet inte om jag ser fel men de kanske har samma mamma?

Peter sa...

Som sagt, tycker det är skrattretande att du kan sitta i direktsändning och säga att Fellaini förtjänar rött direkt för sin tackling när det är han som blir tacklad. Jag har sett ett fåtal spelare i världsfotbollen som sticker in sitt ben där, med en mittback som ligger horisontalt i luften med två uppsättningar dobbar mot dem, och det resulterar allt som oftast i benbrott. Att Kyrgiakos flyger upp trots den "vansinniga" stämplingen från Fellaini säger väl egentligen allt om hur illa och hårt han satsade.

Hur du sen kan gå vidare och säga att Fellaini med förväntad skada förhoppningsvis blir borta i 7-8 omgångar som ett resultat av tacklingen är för mig en gåta.

Sen är det ju intressant att Stevie G's fortsatta filmande och eviga gnällande på domare fortfarande undkommer er uppmärksamhet. Men det resulterar ju i ett rött kort på Pienaar som även han gjorde en ful match så det var väl förtjänt det med.

J sa...

Fellaini förtjänade ett rött kort för han kunde undvikt situationen. Det såg ju alla att han väntade in Kyrgiakos nu och hoppade upp och sen stämplade honom.

Solklart rött på båda två. Sen att Fellaini blev "mer" skadad (Kyrgiakos fick sy) spelar ingen roll.

Scrambo8 sa...

Hur underhållande som helst. Det är så varje match i England ska vara! Tacklingar, passion, arga spelare och en publik som är galen. Mer sånt!!

Valdemar sa...

Det enda som är skrattretande är hur man kan vara så enögd att påstå att Fellaini inte förtjänar rött kort för hur han går in i närkampen med Kyrgiakos. Alla är överens om att greken förtjänar rött. En satsning med båda fötter i luften ska enligt mig alltid rendera i utvisning, oavsett om spelarens avsikt är att träffa bollen (vilket tycktes vara Kyrgiakos avsikt). Enligt min bedömning var det dock tydligt i just den duellen att Fellaini både avsåg att göra och genomförde en helt cynisk stämpling som även den måste rendera i utvisning. Ni som hävdar motsatsen borde verkligen titta på reprisbilderna igen. Att han sedan råkar ut för en skada i samma duell är naturligtvis olyckligt för honom men inte väsentligt när man diskuterar huruvida han gör sig skyldig till regelbrott. Man skulle även kunna hävda att Fellaini "samlat ihop" till ett rött kort efter alla andra fula tilltag innan incidenten med Kyrgiakos, med sparken i ansiktet på Kuyt som det värsta (bara det tillräckligt för för rött). Det är tråkigt att en så duktig spelare som Fellaini även ska behöva vara ligans fulaste och mest osportsliga.

Pienaars överfall på Mascherano är odiskutabelt naturligtvis. Ett flertal matchers avstängning vore på sin plats för den sortens tilltag. Det ska ju dock sägas att Liverpoolspelare stod för ett antal tacklingar som inte var alltför för mycket mildare än ovanstående (inte minst Carraghers Tommy Smith-tackling på Pienaar). Med det sagt tycker jag ändå att Everton kom väldigt lindrigt undan med domsluten och man kan med goda skäl ifrågasätta konsekvensen i Martin Atkinsons bedömningar.

Anonym sa...

Fellainis spark i nyllet på en liggande Kuyt borde väl vara nära ett kort av någon färg kanske.

Mange sa...

Canal+ sjönk som en ihålig ubåt i mina ögon. Speciellt Jens Fjällström som jag, trots den bedrövliga analysen, fortfarande håller som landets topp i fotbollsexperti. Men du Jonas, du ska hålla dig till statistik, göra det du är bra på helt enkelt. Det känns som du börjar ta dig själv på för stort allvar, alla dina framträdanden har stigit dig till huvudet. Ingen kul syn. Jag gillar fortfarande din blogg, men har lite svårt att se dig i EuroTalk, Rule Britannia osv. Men jag tror du kan hitta tillbaka till den Jonas Dahlqvist vi såg tidgare.

Matchens första halvlek var förväntad, men visst kunde domaren stävjat stämningen redan vid Macheranos ingripande i början. Däremot fattar jag noll och inget hur nån kan tolka det som att Fellaini gör nåt fel vid utvisningen.

Varför stannar den bollförande Fellaini upp? Jo för att en galen grek kommer flygande. Vad gör den bollförande Fellaini då? Inte i fan viker han ned sig i ett derby som fram till dess varit en sluggerfest. Han satsar såklart på att vinna boll och träffar också bollen först. Han träffar sedan fult med dobbarna på grekens ben, kan eventuellt köpa ett gult där om matchen sett annorlunda ut tidigare. Men Fellaini är, jag poängterar, bollförande. Han ska inte behöva hoppa undan från den där huvudlösa tacklingen från greken. Fellaini gör helt rätt som försöker vinna boll och inte undvika tacklingen genom att hoppa undan. Hade han hoppat undan kanske Pool kunde startat en kontring. Känns ganska givet att så kunde ha hänt, att domaren släppt det helt om Fellaini hoppat undan. Jag gråter åt att en sån fin kille som Jens Fjällström gör ett sådant enormt analysfel. Han sätter griller i skallen på folk som inte fattar nåt. Ska ratta in norska canal+ i fortsättningen, dom har i alla fall rätt analys av situationen.

Det tråkiga är att greken indirekt vinner matchen åt Pool. Fellaini ut innebar att all tyngd försvann från Evertons mittfält. In kommer en extremt matchotränad Arteta, vilket är ett enormt nedköp jämfört med ligans formstarkaste mittfältare. All heder till Pools försvarsspel dock. Ingen heder till Neville och Howard som försvarar som två 11 åringar vid målet.

Ante sa...

Angående Fellainis eventuella röda kort: Du Jonas blev påverkad av Jens Fjellströms analys, det är jag övertygad om. Man behöver inte alltid tycka likt som Fjellström bara för han normalt sett är duktig. Även solen har fläckar.
Den norska studion delar de flestas (jag har ännu inte träffat någon med er uppfattning) uppfattning att det är den huvudlöst satsande spelarens ansvar vad som händer i närkampen. Således gjorde domaren helt rätt i denna situation.

Unknown sa...

Man måste vara väldigt, väldigt blå för att inte ha sett Fellainis utvisning. Är man blå verkar man ju i och för sig kunna se lite vad som helst, eller vad sägs om David Moyes "Vi förtjänade verkligen inte att förlora".

Domarinsatsen i lördags var annars skrämmande dålig. Närapå Lee Mason-klass. PL skulle verkligen må bra av en ordentlig utrensning bland domarna, det måste kunna finnas bättre alternativ i de lägre divisionerna?
För övrigt stor humor när Gerrard står och säger att Atkinson var lysande, börjar uppträda som en riktig Liverpoolkapten den mannen.

Jonas Dahlquist sa...

Äh, jag är fullt kapabel att ha egna åsikter. Fellaini ska ha rött, det skrek jag redan när jag såg den första reprisen. Fegt och regelvidrigt, och synnerligen medvetet.

Kyrgiakos satsning var ju också vansinnig, och han fick det röda kort han förtjänade.

J sa...

Snudd på patetiskt att påstå att Kyrgiakos avgjorde/vann matchen åt Liverpool. Everton spelade med 1 man mer i 60 min och kom lindrigt undan med domsluten. Klarar man inte att göra mål då så förtjänar man helt enkelt inte att vinna.

Anonym sa...

Hahahhaa herregud, hur kan folk påstå att han inte skall ha rött? Det mest solklara röda kortet jag sätt iår på Fellaini, han skulle blviit utvisad innan det också för att han sparka Kuyt i ansiktet

Bitterness!

Anonym sa...

Bland de mest pinsamma kommentarerna jag läst på denna blogg någonsin, bitterheten och avundsjukan frossar ju ur texterna.

Hur kan man i nyktert tillstånd försvara Fellainis tackling?

100% rätt Dahlqvist, som alltid, förutom på tittarutmaningen ;) Nu märker du med den delusion, bitterhet, kasta sten i glashus och subjektivtet som Evertonsupporters är kända för.

Anonym sa...

Får nästan en tår i ögat då jag ser ett så enögt inlägg som Mange författat här ovanför. Hur i hela din värld kan du inte se att Fellaini med fullkraft hoppar upp och stampar med all sin kraft på Grekens smalben? Att Greken gjorde något som platsat i Gökboet är vi alla överrens om, men det Fellaini gjorde platsar ta mig f-n i The Shining. Ge honom fyra matcher, minst!

C+ Swe, Skysport, Liverpoolecho, The Guardian + en massa andra medier kan inte ha fel. Fellaini skulle åkt ut med huvudet före!

pnorl sa...

Jag vill påpeka igen vad som gör mig förbannad. Jag tycker inte Fellaini ska ha rött kort, mest för att Kyrgiakos sätter sig själv i den situationen genom en av de fulaste tacklingarna jag sett i Premier League på länge. Jag skulle likna det vid någon som skadar sig för att de slänger sig på en höjdboll i midjehöjd och får en spark i ansiktet. Sen vidhåller jag fortfarande att hade avsikten varit att skada Kyrgiakos så hade han inte gått därifrån efteråt.

Men det är inte den diskussionen som gör mig förbannad, det är att du på fullaste allvar kan säga att du hoppas Fellaini blir borta en längre period pga skada eftersom han kom undan bestraffning.
Jag vet inte om du på fullaste allvar tyckte att du hade sett någonting så fult och brutalt att du kände att det motiverade den reaktionen. Men jag har väldigt svårt att tro det, särskilt sett till övriga tacklingar i matchen. Och tidigare möten lagen emellan.

Och utvisningen på Kyrgiakos fick dubbel effekt, Fellaini klev av (vilket hade blivit resultat även om han spelat på bollen med ett benbrott som följd), Liverpool kunde dominera mittfältet och domaren hade en upp på Everton hela andra halvlek (se bara Gerrards filmningar).

J sa...

Kanske dags att gå vidare nu Peter? Glädj dig med 2-1 och 3-1 mot Chelsea resp. United och Evertons storform och era unga förmågor som Moyes håller på att slussa in nu.