söndag 7 februari 2010

Bara att boka Kiev/Warszawa 2012

Japp, då var det mer eller mindre klart. Det svenska landslaget ska bli sämst tvåa i sin grupp, och skulle det bli kvalspel så får vi ta det då. Tänk förresten om vi ska kvala och får en irländsk domare - då tar de bergis revansch för Martin Hansson-gate.

Well, well - den tiden, den sorgen.

Innan jag analyserar vår grupp vill jag bara klarlägga ett par saker:

* En lottning ska vara en lottning, och inte under några omständigheter innehålla ett uppträdande av ett dassigt "Tingeling"-pojkband. Stora frågetecken för arrangörerna redan här.
* Jag är starkt emot att ett mästerskap arrangeras i två länder, mest på grund av att det innebär TVÅ gratisplatser till de mediokra arrangörsländerna. Det räcker med ett. Som i Sverige 1992.
* Zbigniew Boniek är ett benhårt namn på en fantastiskt fotbollsspelare.
* Reklamfilmen för den ukrainska staden Kharkiv gjorde mig inte direkt ressugen.

En annan fråga som dök upp är huruvida bokstaven Z ger lika många poäng i polska Alfapet som i det svenska? De verkar kunna klämma in fler omotiverade Z där än vad svenska dansband klarar av i sina bandnamn, och det är ingen dålig bedrift av polackerna.

Vår grupp (E) ser alltså ut så här:

Holland
Sverige
Ungern
Finland
Moldavien
San Marino

Med all respekt för Finland och Ungern så ska vi kunna ta sex poäng mot dem båda. Moldavien och San Marino ska vara chanslösa, och sen får vi förstås stryk borta mot Holland, men det ska inte vara omöjligt att gneta sig till ett kryss hemma. Minst kvalplats för Sverige, med andra ord.

Den engelska gruppen såg ganska svettig ut, med resor till Schweiz, Bulgarien, Wales och Montenegro.

Annars blir det väl "The Usual Suspects" som ligger i topp i sina grupper, det är ju alltid så. Varför lagen i seedningsgrupp fem och sex ens är med begriper jag inte. De borde ha en egen kvalturnering eller något, där man kan vinna en "riktig" kvalplats. San Marino, Liechtenstein, Andorra, Färöarna, Azerbajdzjan o.s.v. är för mycket Kalle Anka för min smak.

11 kommentarer:

Kennmark sa...

Håller helt med dig Jonas. Ge blåbärslagen en egen kvalturnering med exempelvis två platser till EM-slutspelet.

Johan sa...

Hahaha fantastiskt inlägg. Bra gjort Jonas :D

dave sa...

Musikinslaget kan nog vara bland det mest outhärdliga jag någonsin hört. Jag stängde av och följde lottningen via text-uppdatering istället.

JockeAxberg sa...

Tyvärr kommer vi inte att klara av kvalet, tyvärr men så är det.

En annan sak, längesen du uppdaterade målsnittet i PL, hur ligger de till nu jämfört med föregående säsonger och Serie A och La Liga?

Vore kul om du kunde uppdatera de.

Rule Britannia - Bästa svenska fotbollsprogram på väldigt många år!

Peter Lundström, Piteå sa...

Jonas! Kan hålla med ditt resonemang om två arrangörsländer och att mediokra lag får gratisplatser, och att bara ett dåligt land borde få en gratisplats. Sen tar du Sverige som exempel. Vi gick till semifinal då. Det är väl inte att vara ett mediokert arrangörsland, eller?

Daniel i Malmö sa...

Hej Jonas!

Tyckte det var suveränt att du grävde fram det där om "grönt och guld"-kampanjen efter Uniteds hemmamatch mot Portsmouth i lördags. Som United-fan blev jag upprörd när kommentatorn beskrev stämningen som "fantastisk" och att "allt är frid och fröjd på Old Trafford" när det sjöngs nidramsor om familjen Glazer och viftades i grönt och gult i protest.

Denna proteststorm fick nytt liv i början på året efter att Glazer tvingats publicera en massa dittills hemliga dokument gällande ekonomin för att strukturera om sin plan för att betala av det enorma och växande skuldberget (ca 7 miljarder SEK) de lånat på klubben för att ha råd att köpa den från början. Under Glazers styre har dessutom biljettpriserna stigit markant och matchvakterna blivit så pass bryska att Old Trafford i media jämförts med en polisstat.

Oberoende supporterorganisationer som MUST och IMUSA har fått ett stort uppsving i medlemmar och donationer för att göra allt för att stoppa Glazers. Dessutom har ett stor grupp förmögna United-supportrar organiserat sig under namnet "The Red Knights" (som samarbetar med MUST) för att tillsammans köpa klubben.

Hade hur som helst tyckt det varit ett intressant inslag om CANAL+ SPORT gjorde lite efterforskning om allt det här och uppmärksammade situationen. Kanske rent av är något att diskutera i Rule Britannia? Glazers äger t.ex. även Tampa Bay Buccaners i NFL där de skött sig avskyvärt illa. Tror många sitter och tror att allt är "frid och fröjd" för det så framgångsrika United, när det i själva verket tickar en dold bomb i klubben.

Ha det bra och tack för en bra blogg och ett schysst program!

Daniel i Malmö sa...

Håll även ett öga på läktarna i CL-matchen mot Milan på Old Trafford i början av matchen. Åskadare har uppmanats att bojkotta de första 10 minuterna som en del av protesterna.

Ledsen jag klottrade ner här lite väl mycket nu.

Daniel igen sa...

Kan även tipsa om att hålla utkik i Uniteds hemmamatch mot Milan i Champions League i mars. Åskådare uppmanas att bojkotta matchens första 10 minuter som en del av protestaktionerna.

Jahaja, allt det här blev lite längre än jag trodde. Hoppas jag nådde fram bara :)

Viktor sa...

Jonas! Är inte de två första lagen direktkvalificerade! eller har dom bytt system???

Anonym sa...

Vadtror du storlagen tycker om "blåbär" i CL? Kalmar,AIK Göteborg m.fl. kan väl hålla till i en egen ankdamm som kan kallas Euro-league eller varför inte allsvenskan? Tycker att det är jätteviktigt för fotbollen att inte elefanterna får ensamrätt! Sverige är väl ingen "stornation"? Det är väl större chans/risk att blåbären vinner mot oss än att elefanterna förlorar mot oss?

Anonym sa...

"Varför lagen i seedningsgrupp fem och sex ens är med begriper jag inte."

Det är ändå 10-15,000 sålda biljetter på Råsunda, Wembley eller Nou Camp Jonas... Cash is king.