tisdag 12 januari 2010

Premier League i jämförelse

Statistikföretaget Opta kan sina saker, och nu har de släppt en total redovisning kring vad som har hänt i de största ligorna (Premier League, Serie A, Primera Division, Ligue 1 och Bundesliga) under den första halvan av säsongen. Så här ser det ut i ett gäng olika kategorier:

MÅLSNITT
Högst: Premier League - 2,93 mål/match
Lägst: Ligue 1 - 2,48 mål/match

SKOTT MOT MÅL
Högst: Premier League - 21,8 skott/match
Lägst: Bundesliga och Primera Division - 20,3 skott/match

MÅL PÅ FASTA SITUATIONER
Högst: Premier League - 38,8%
Lägst: Primera Division - 21,3%

PASSNINGAR TILL RÄTT ADRESS
Högst: Serie A - 78,1%
Lägst: Premier League - 74,1%

ANTAL GULA/RÖDA KORT
Högst: Primera Division - 5,46 kort/match
Lägst: Premier League - 3,46 kort/match

ANTAL FRISPARKAR
Högst: Serie A - 36,0 frisparkar/match
Lägst: Premier League - 26,8 frisparkar/match

Tyska Bundesliga och franska Ligue 1 ligger nästan aldrig längst ut i skalorna, utan håller sig liksom mittemellan Premier League, Serie A och Primera Division - som alltså gärna är lite mer "extrema" åt antingen det ena eller det andra hållet.

Vad statistiken egentligen säger beror lite på hur man läser den. Antal gjorda mål kan ju t.ex. tyda på fint anfallsspel, men även på uselt försvarsspel - helt beroende på vilken vinkel man väljer att anta. Ni får dra era egna slutsatser...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte att antal frisparkar/match visar att den italienska fotbollen är tuffare, jag tycker att den visar att de slänger sig lättare.

Roger Jönsson, Piteå sa...

Att det görs många mål på fasta situationer i Premier League visar vad jag har tyckt hela hösten att försvaren i ligan har INTE varit bra. Speciellt mitt lag Liverpool som måste nästan ha 50% när det gäller fasta situationer...

Peter Lundström, Piteå sa...

Ligger nått i det du skriver Anonym. För skulle man ge gula kort åt samma saker i alla ligor borde ju PL ligga högst.

Peter Lundström, Piteå sa...

Roger du har rätt! Har varit ett jobbigt år. Hoppas fortfarande på CL nästa år men har ju slutat titta i tabellen.

Come on you reds!

Peter Lundström, Piteå sa...

Roger du har rätt! Har varit ett jobbigt år. Hoppas fortfarande på CL nästa år men har ju slutat titta i tabellen.

Come on you reds!

Alex la viva sa...

Jag drar slutsatsen att Premier League är den bästa ligan oavsett statistik, lika så gör nog dom flesta läsarna här. Men ack så kul det är med statistik, speciellt när den talar för en!

csfc.se sa...

Tyvärr är det nog så att de sämsta domarna också finns i Premier League i jämförelse. Håller helt med om att frisparkar säger ju ingenting då vissa länder, spelare, domare accepterar filmning på helt annat sätt.

Lite kul att passningsprocenten är sämre i PL. Förmodligen resultat av att tempot i PL är väl ungefär dubbelt så högt som gåfotbollen i Italien. Det är alltid lättare att hitta rätt till en spelare som står still än en som rör sig.

Statistik är precis exakt vad man vill göra det till,

Henke sa...

Jonas - Finns någon statistik på hur många % bollen är i spel i respektive liga? Har för mig att Serie A hade en riktigt låg siffra för ett 10-tal år sedan....

Johan sa...

Ett j*vla klagande på Serie A..
Ni kanske borde se några matcher först.

Det är ju helt enkelt så att det är en annan typ av fotbollsfilosofi, inte så mycket att italienare är födda med sämre balans eller att de inte kan springa.. Tydligen så fungerar italiensk fotboll även internationellt.