fredag 20 november 2009

Fel som aldrig blir rättade

Jag förstår verkligen den irländska ilskan över att det är Frankrike som spelar VM 2010, och inte Irland. Målet är regelvidrigt, inget snack om det, och Martin Hanssons misstag är enormt. Men - och detta är ett stort men - att kalla det för en konspiration är alldeles för mycket, för Henrys tilltag har inget att göra med det faktum att Michel Platini är fransman. Det har dykt upp ett helt gäng frågeställningar efter matchen, och vi kan väl ta några av dem här:

* Irland kräver att matchen spelas om. Det vet jag inte ens om de själva tror på - i såna fall skulle det få spelas om en hel del matcher ute i fotbollsvärlden...

* Martin Hansson ska inte få döma VM. Det tycker inte jag heller, han är "märkt" av incidenten för all överskådlig framtid och skulle få oproportionerligt mycket uppmärksamhet för alla sina domslut. Hansson är rökt, helt enkelt.

* Thierry Henry ska stängas av i efterhand. Ja, varför inte? Han fuskar till sig ett mål, och det är naturligtvis inte OK. Men ska Henry stängas av så ska man stänga av alla spelare som fuskar till sig straffar och utvisningar för motståndarlaget på samma sätt. Man ska inte göra det "bara" på grund av att det var ett så avgörande mål.
Thierry som ung och oförstörd av fotbollsvärldens kalla cynism.

* FIFA och UEFA har "bestämt" att Frankrike skulle gå vidare. Både ja och nej - jag tror inte för mitt liv att Martin Hansson blivit tillsagd att vara lite vänlig mot fransmännen om det skulle dyka upp en handssituation, däremot så är det enormt klantigt att bestämma att kvallagen skulle seedas en gång till när det blev dags för Play Off-matcher. Man kan inte hitta på regler efter hand, särskilt när lagen blivit seedade en gång tidigare (i själva kvallottningen) och uppenbarligen tagit sig fram till andraplatsen i gruppen. En helt fri lottning hade varit det enda rätta. Nu blev de "stora" länderna gynnade, och här gav UEFA alla konspirationsteoretiker något att klamra sig fast vid.

Om jag - innan Play Off-matcherna - fått välja mellan Frankrike och Irland som VM-deltagare så hade jag valt Frankrike av kvalitetsmässiga skäl. De har ändå kapaciteten att vinna VM (till skillnad från Irland), och ju fler deltagarländer som faktiskt kan vinna turneringen, desto bättre. Som det har blivit efter Play Off-matcherna hade det känts bättre med Irland, för rätt ska vara rätt.

Irland hade kanske inte vunnit en eventuell straffläggning mot Frankrike, men de hade varit värda att få försöka. Nu fick de aldrig den chansen, och Frankrike kan börja förbereda sig för VM.

7 kommentarer:

Sørensen sa...

Är det verkligen ett misstag av Hansson om han inte kan se handsen? Vad jag tycker mig se på tv-bilder kan han inte ha sett det, och därmed är det ett helt korrekt domslut. Möjligtvis är han något felplacerad, men det är alla domare i alla matcher 10-tals ggr. Bara för att resultatet av det hela blir en gigantisk orättvisa blir inte "misstaget" större för det.

Anonym sa...

Bara för att han inte kan se situationen innebär det inte att han är felplacerad, kommer alltid folk som är ivägen för domarens syn, va ska han göra åt det? inte så att han kan ta ett jätteskutt 10 meter åt höger för att se bättre, samma med linjedomarn, hans syn är blockad av målvakten, i alla fall om man ska tro the times grafik, men jag vet inte han kanske också var felplacerad?

Känns som att varje gång brittiskt lag åker på något sådant så ska det göras någon revolution inom fotbollen, se bara eduardos filmning, men det var helt knäpptyst när mcgeady filmade till sig en straff veckorna efter.

J sa...

Lika—som—bär: Eagle Eye Cherry & En ung Henry.

Johan sa...

Sluta upp med allt tjat om VM och fusk osv.. Det är trots allt en otroligt viktig PL helg.

Två riktigt bra matcher inleder ju lördagen, Liverpool-City sedan Arsenal-Sunderland.

Hatar uppehåll, varför finns de överhuvudtaget?

Unknown sa...

Johan//
För att Arsenalspelare skall kunna bli skadade givetvis...

miqlohs träning sa...

Adriano blev avstängd för att han försökte filma till sig en straff.
Naturligtvis var man ute efter att straffa Inter eftersom jag inte hört talas om något liknande efter det.

Daniel sa...

Det som jag förvånas över i den här debatten är att folk verkar glömma att Hansson inte dömde straff till fransmännen några minuter tidigare när många andra domare hade gjort det. Om det hade varit en kospiration hade han ju aldrig friat där.