tisdag 13 oktober 2009

VM utan Sverige

Det har tagit mig ett par dagar att smälta att det svenska landslaget inte får åka till VM i Sydafrika 2010 annat än som turister. Ett par reflektioner kring det som har hänt de senaste dagarna kommer här:

* Om Andreas Isaksson hade varit en riktigt bra målvakt så hade han räddat det där skottet utan problem.

* Zlatan missar VM när han står på sin "peak". Han var med när han var 24 år gammal i Tyskland, och eventuellt kan han vara med som 32-åring i VM i Brasilien 2014 - men här går vi alltså miste om att få se Zlatan i sin "bästa" ålder (28) i ett VM. Fy fan vad trist.

* Kollar man på våra kanter i matchen mot Danmark hittar vi kombinationerna Mikael Nilsson-Rasmus Elm samt Behrang Safari-Samuel Holmen. Jag vill inte racka ner på dessa fyra för mycket, men kollar man på vilka klubbar de spelar i så är det inte jättekonstigt att Sverige inte tar sig till VM.

* Lasse Lagerbäck avgår, och det gör han rätt i. Vi ska dock komma ihåg att han än en av de största anledningarna till att vi har blivit så bortskämda med att få vara med i de stora turneringarna. Visst har han varit lite svår att förstå sig på för de stora massorna ibland, och visst hade han kunnat våga chansa mer när vi väl har varit framme i åttondelar och annat - men resultatmässigt är Lasse Lagerbäck en av de bästa förbundskaptener vi någonsin har haft i Sverige, och därför bör han hyllas som en hjälte.

* Vem ska efterträda honom? Mina pengar sätter jag på Jörgen Lennartsson. Jag har läst att förbundet vill ha Lennartsson som assisterande bakom antingen Erik Hamrén eller Hasse Backe, men om nu någon av dem ska vara förbundskaptener så tycker jag att det är upp till dem att bestämma vem som ska vara assisterande, inte förbundet. Annars blir det konstigt. Det är som att utse en förmyndare till den som de egentligen ser som efterträdare till Lagerbäck.

* Samtidigt, någonstans långt österut, slåss Bahrain och Nya Zeeland om en VM-plats. Det känns jäkligt konstigt att något av de lagen ska få vara med, men inte vi.

Inga kommentarer: