torsdag 1 oktober 2009

Längst på posten

Mellan 1934 och 1947 hette Arsenals tränare George Allison. Han satt alltså vid sin post i hela 13 år. Just idag passerar Arsene Wenger denne Allison som den manager som suttit längst i klubbens historia. För er som inte kommer ihåg hur Arsenal uppfattades innan Wenger kom till klubben kan jag meddela att ramsan "One-nil to the Arsenal" tillkom på grund av klubbens extrema förmåga att göra ett mål och sen stänga matchen. Det var framgångsrikt, men kanske inte något som var fantastiskt kul att titta på.

Okej för att Arsenal haft glamourösare perioder tidigare, men när jag började följa den engelska fotbollen så var Arsenal bra, men lite tråkiga. Undantagen hette Ian Wright (som ju var/är skvatt galen) och Anders Limpar.

Wenger gjorde om klubben fullständigt, och de senaste tio åren har deras sätt att spela fotboll använts i X antal utbildningar för unga tränare, och laget hyllas lite varstans för sitt vackra sätt att spela. Det är en jäkla bedrift av Wenger, som givetvis ska hyllas för det.

Här har Wenger nog drabbats av en domare som inte gjorde exakt som han ville.

Att han sen kan vara lite väl enögd när det gäller matchsituationer och reta gallfeber på de som inte är Arsenalfans må vara hänt - men Arsene Wenger är nog en av de tio största anledningarna till att den engelska ligan idag ses som den bästa i världen.

4 kommentarer:

Alexandrasmith sa...

Utan tvekan en av de bästa tränarna som finns där ute idag, och även en va de bästa som har setts inom Engelsk ligafotboll.
Det är inte för inte han och SAF är de två tränare som har innehaft sina poster längst.
Arsenal är Arsenal tack vare Wenger.
"There is only one Arsene Wenger".

Valdemar sa...

"Lite enögd" måste vara årets underdrift. Det verkar annars vara en oerhört intelligent och sympatisk herre, men just den extrema enögdheten är ett drag hos Arsène som inte alls är till hans fördel.

Alexandrasmith sa...

Fast det är han väl inte ensom om att vara, enögd alltså?
Det är en egenskap som alla tränare besitter mer eller mindre och av någon anledning verkar det finnas mer hos de framgångsrika.

Smuckers sa...

Arsene borde inte få vara tränare för en klubb. Han borde vara tvingad att åka Europa runt och lära ut hur fotboll ska spelas.